Jump to content
NewArK

Browar Własny

Recommended Posts

Witam

W celu opanowania bałaganu, który tworzy się u mnie w głowie oraz w piwnicy, postanowiłem gdzieś zapisywać moje zmagania z piwem.

 

Przygoda zaczeła się od zestawu "Browar z puszka Coopersa Lager". Prezent mikołajkowy ;).

To była pierwsza warka a bardziej brewkit.

Jak na początek przygody, naprawdę przyjemny sposób na rozpoczęcie zabawy w warzenie piwa.

Warzona (jeśli można tak nazwać) 18.12.2010

 

 

Warka nr 2

 

Piwo Domowe - pszeniczne

Warzone 27.12.2010

 

Nachmielony ekstrakt słodowy pszeniczny - puszka 1,7 kg

Ekstrakt słodowy pszeniczny - puszka 1,7 kg

Drożdze Safbrew S-33

 

 

Warka nr 3

 

Piwo Domowe - jasne

Warzone 22.01.2011

 

Nachmielony ekstrakt słodowy - puszka 1,7 kg

Ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,7 kg

Drożdze Safbrew S-33

 

Warka nr 4

 

Kolsch 12.5°Blg

Warzona 03.02.2011

 

Piwo na bazie zestawu Z HB:

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Słód pszeniczny Weyermann 0.5kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 40g

Drożdże piwowarskie Safbrew S-33

 

Zacieranie:

30' 65-66

20' 71-72

10' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmiel:

 

 

Wyszło 20 l - 13°Blg

 

Jako że było to pierwsza warka z procesem zacierania, uważam, że poszła nawet sprawnie.

Wystartowałem o 19:00 i zakończyłem o 1:30. Zmęczenie dało znać na drugi dzień. Ale warto było.

 

Natomiast człowiek się cały czas uczy.

Wszystko robiłem w sławnym kociołku z Lidla po małym tunningu.

Usunąłem termostat (całkowicie) który był przyczyną wcześniejszego wył. się gara.

Filtrator zrobiony z oplotu o długości około 50-60 cm zamocowany na redukcji 3/8 na 1/2.

Kranik został orygynalny. Co do kranika i filtratora nie mam większych zastrzerzeń.

 

Zacieranie nawet poszło płynnie i udało mi się opanować temperatury.

Filtracja - bajka.Szybko i sprawnie. Chmielenie też odbyło się z filtratorem, co przełożyło się na drugą filtrację po chmieleniu.

Gotowanie:

Jednak na drugi raz gotowanie przeprowadzę w dwóch garach. Jeden będzie na gazie około 10 L oraz w garze z Lidla.

Powinno poleprzyć wrzenie w kociołku.

 

Jednego czego się nie spodziewałem to problemu, który chyba był prostą niby czynnością.

Usunięcie zawartości z gara po filtracji. Tu się zbytnio nie przygotowalem ale dałem radę. Zwykła chochelka pomogła.

 

A teraz nic mi nie pozostaje jak czekać na koniec burzliwej i przelaniu na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5

 

Hefe-Weizen (pszeniczne) 12°Blg

Warzone 13.02.2011

 

Piwo na bazie zestawu Z HB:

 

Słód jasny pilzneński 1,5kg

Słód pszeniczny Weyermann 2,5kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 15g

 

Drożdże Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

10' 45-46

60' 65-66

30' 71-72

10' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie 60 min

 

 

Wyszło 18 l - około 9°Blg

 

Niestety tym razem zaliczyłem awarię termometra, co się przełożyło na dłuższe zacieranie w temp. około 65 lub poniższej.Miało być 30 min, a zrobiło się 60 ze względu na brak możliwości mierzenia temperatury.Termometr zaczął wariować i myślałem, że nie uda mi się dokończyć warzenia.Do sondy musiała się dostać ciecz i termometr wskazywał temperatury z kosmosu. Podgrzałem sondę nad palnikiem dzięki czemu wyparowała woda z sondy i termometr zaczął pokazywał odpowiednią temperaturę . Na szczęście ożywiłem termometr i dokończyłem zacieranie.

Zobaczymy co z tego wyjdzie. W każdym razie człowiek się uczy na błędach i przy następnym zacieraniu zaopatrzę się w jeden zapasowy termometr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 4 (Kolsch) oraz warka 5 (Pszeniczne) zabutelkowane .

Wyszło po 38 butelek. Do każdej warki dodałem po 160g glukozy.

Edited by newark

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6

 

Marcowe - Oktoberfest 13°Blg

Warzone 26.02.2011

 

Piwo na bazie zestawu Z HB:

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Słód monachijski Weyermann 0.5kg

Słód karmelowy Weyermann Caramunich? 0.2kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 10g

Chmiel goryczkowy Marynka 20g

 

Drożdże piwowarskie Fermentis S-23

 

Zacieranie:

40' 65-66

20' 71-72

5' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

50' Chmiel aromatyczny Lubelski

10' Chmiel goryczkowy Marynka

 

Wyszło 21 l - około 13-14 °Blg

 

Drożdze zadane 27.02.2011

 

Dzisiaj sprawdzałem pszeniczne i jednak wyszło ok. Myślałem , że przez problem z termometrem nic nie wyjdzie , albo wyjdzie gorsze.

Natomiast nie mogłem się powstrzymać przed spróbowaniem Kolsch'a. Jak na krótki czas zabutelkowania , piwo rewelacja.

Dobrze , że pszeniczkę można pić już po tygodniu , bo chyba długo Kolsch by nie wytrzymał w piwnicy.A temp przechowywania butelek to 4 stopnie.

Dziś też przeniosę marcowe do piwnicy , będzie leżeć w temp. około 10-11 stopni.Bużliwa 2 tygodnie.

Co do marcowego to wyszło trochę więcej ale Blg prawidłowe. Niestety aerometry z biowinu wskazują różnie choć skalowałem.Zero wskazuje na -1 :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7

 

Witbier Biére blanche 11°Blg

Warzone 05.03.2011

 

Piwo na bazie zestawu Z HB:

 

Słód jasny pilzneński 2.0kg

Słód pszeniczny Weyermann 1kg

Chmiel goryczkowy Marynka 20g

Płatki błyskawiczne pszenne 0.4kg

Płatki błyskawiczne owsiane 0.4kg

Kolendra 15g

Curacao 20g

 

Drożdże piwowarskie Fermentis S-33

 

Zacieranie:

60' 65-66

50' 71-72

5' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

50' Chmiel goryczkowy Marynka

 

15' Kolendra

15' Curacao

 

Wyszło około 17 l - 11 °Blg

 

Wyszło trochę mniej , ale to nie jest problem . Tym razem w kociołku z Lidla wspomagałem się dodatkową grzałką o mocy 1500 W. Prawdopodobnie przez to wyszło mniej. Natomiast poprawiło się gotowanie i czas.

Edited by newark

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 8

 

Pils 12.5°Blg

 

Warzone 18.03.2011

 

Piwo na bazie zestawu Z HB:

 

Słód jasny pilzneński 4,0kg

Słód karmelowy Carapils 0,3kg

Chmiel goryczkowy Magnum 20g

Chmiel aromatyczny Lubelski 20g

 

Drożdże: Saflager W34/70

 

Zacieranie:

40' 64->62

20' 71-72

5' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

50' Chmiel goryczkowy Magnum

10' Chmiel aromatyczny Lubelski

 

Wyszło około 20 l - 12 °Blg

 

Burzliwa w temp. około 12 stopni

Edited by newark

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9

 

Pale Ale 12°Blg

 

Warzone 26.03.2011

 

Piwo na bazie zestawu Z HB:

 

Słód pilzneński jasny 4kg

Słód karmelowy jasny Carahell 0,2kg

Chmiel goryczkowy Marynka 30g

Chmiel aromatyczny Lubelski 30g

 

Drożdże: Saflager SafeAle S-04

 

Zacieranie:

30' 64->62

20' 71-72

5' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

50' Chmiel goryczkowy Marynka

10' Chmiel aromatyczny Lubelski

 

Wyszło około 20 l - 12 °Blg

 

 

Marcowe po tygodniu w temp. pokojowej przeniesione do piwnicy. Niech spoczywa :). Szkoda ,że za późno się zorientowalem, co do konkursu w Wiśle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 10

 

Hefe-Weizen (pszeniczne) 12°Blg

Warzone 02.04.2011

 

Piwo na bazie zestawu Z HB:

 

Słód jasny pilzneński 1,5kg

Słód pszeniczny Weyermann 2,5kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 15g

 

Drożdże Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

10' 45-46

30' 65-66

30' 71-72

10' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie 60 min

 

 

Wyszło 20 l - około 12°Blg

 

Drugie podejście do pszenicznego. Tym razem bez problemów z termometrem. Na wszelki wypadek zaopatrzyłem się w dodatkowy termometr piwowarski.

Edited by newark

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

60' 65-66

Przy tym zacieraniu i tych drożdżach spodziewaj się odfermentowania w okolice 2 - 1,5 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wkradła się pomyłka . Moja nieuwaga.

Przepisałem wcześniejszą próbę z pszenicznym, a wtedy miałem awarię termometra.

Poprawiłem teraz tak jak powinno być.

 

Zacieranie:

10' 45-46

30' 65-66

30' 71-72

10' 75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 11

 

Kolsch 12.5°Blg

Warzona 16.04.2011

 

Piwo na bazie zestawu Z HB:

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Słód pszeniczny Weyermann 0.5kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 40g

Drożdże piwowarskie Safbrew S-33

 

Zacieranie:

30' 64->63

20' 71-72

10' 75

 

Gotowanie 70'

 

Chmiel:

60 min

 

Wyszło 20 l - 13°Blg

 

Do tego zabutelkowalem Pilsa. Dodałem 160 g cukru dla refermentacji . Sam Pils zeszedł do około 3 °Blg.

Pierwszy raz zdarzyło mi się, że pękła mi butelka przy kapslowaniu. Ogólnie coś gorzej mi się kapslowało butelki.

Edited by newark

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pierwszy raz zdarzyło mi się, że pękła mi butelka przy kapslowaniu. Ogólnie coś gorzej mi się kapslowało butelki.

Hej!

Kapslujesz gretą? Ja miałem kilkanaście bezproblemowo kapslowanych warek i nagle zaczęło się sypać - nie mam warki, żeby przynajmniej jedna butelka nie została pozbawiona szyi :beer: teraz myślę o stołowej...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kapsluje gretą. Na początku było bez problemów, teraz coś gorzej. Ale zastanawiam się czy to nie wina, że kapsle były mokre.

W ten weekend butelkowałem Pale Ale i na szczęście bez szkód, choć czułem pewiem dyskonfort. Zobaczymy co będzie w przyszłości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 12

 

Sweet Stout (milk) 14°Blg

 

Warzona 23.04.2011

 

Piwo na bazie zestawu Z HB:

 

Słód jasny pilzneński 3.8kg

Słód karmelowy Weyermann Caraaroma 0.25kg

Słód czekoladowy Litovel 0.40kg

Laktoza Cargill 0.5kg

Chmiel aromatyczny Perle 40g

Drożdże piwowarskie Saflale S-04

 

Zacieranie:

45' 65

30' 71-72

 

 

Gotowanie 70'

 

Chmiel:

60 min+ Laktoza

 

Wyszło 20 l - 16°Blg

 

Warka chłodzona na balkonie w nocy. Na drugi dzień przez 3 godziny napowietrzałem , po czym dodałem drożdze.

 

Do tego zabutelkowałem pszeniczne. Co do kapslownicy , to tym razem nawet dobrze szło kapslowanie. Kapsle były przegotowane oraz suche.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyłem napowietrzacza do akwarium.

Na końcu rurki nie zakładałem kamienia (mogł by się przyczynić do zakażenia piwa), jedynie aby rurka nie unosiła się do góry podczas pompowania powietrza ,włożyłem ją do wężyka igielitowego o długości około 50 cm. A całość wchodzi do fermentora przez otwór w pokrywie.Oczywiście wszystkie elementy wcześniej wyparzone we wrzątku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze względu,że ostatni Kolsch złapał infekcję i poszedł do kibla zrobiłem powtórkę z jedną małą zmianą . Zmieniłem drożdże na Safale US-05. Taki mały eksperyment.

 

 

Warka nr 13

 

Kolsch 12.5°Blg

Warzona 13.05.2011

 

Piwo na bazie zestawu Z HB:

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Słód pszeniczny Weyermann 0.5kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 40g

Drożdże piwowarskie Safale US-05

 

Zacieranie:

30' 64->63

20' 71-72

10' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmiel:

60 min

 

Wyszło 20 l - 13°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolsch poszedł wczoraj na cichą a Sweet został rozlany do 42 butelek. Dodatek cukru w ilości 120 gram do fermentora. Trochę słabo odfermentował bo do 6-7 °Blg (początkowe 16 °Blg ) . Będzie trzeba sprawdzać nagazowanie.

 

Poza tym, znów mam obawy co do Kolscha. Wszystko wyjdzie z czasem. Znów miałem przypadek, że na burzliwej drożdze nie osiadły na dnie tylko unosiły się u góry tworząc coś na wzór pokrywy ,płachty (jak można to tak nazwać). Dopiero po uchyleniu pokrywy , po dwóch dniach pokazało się piwo i drożdze zeszły na dno. W smaku narazie ok , więc czekam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolsch poszedł wczoraj na cichą a Sweet został rozlany do 42 butelek. Dodatek cukru w ilości 120 gram do fermentora. Trochę słabo odfermentował bo do 6-7 °Blg (początkowe 16 °Blg ) . Będzie trzeba sprawdzać nagazowanie.

6°Blg to chyba całkiem normalne odfermentowanie dla sweet stouta, ze względu na laktozę.

:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znów miałem przypadek, że na burzliwej drożdze nie osiadły na dnie tylko unosiły się u góry tworząc coś na wzór pokrywy ,płachty (jak można to tak nazwać). Dopiero po uchyleniu pokrywy , po dwóch dniach pokazało się piwo i drożdze zeszły na dno. W smaku narazie ok , więc czekam.

Przy tych drożdżach to standard :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znów miałem przypadek' date=' że na burzliwej drożdze nie osiadły na dnie tylko unosiły się u góry tworząc coś na wzór pokrywy ,płachty (jak można to tak nazwać). Dopiero po uchyleniu pokrywy , po dwóch dniach pokazało się piwo i drożdze zeszły na dno. W smaku narazie ok , więc czekam.[/quote']

Przy tych drożdżach to standard :beer:

Masz na myśli drożdże Safale US-05 czy Safbrew S-33 , czy też może chodzi o producenta Fermentis ?

 

Bo na wszystkie moje warki to tylko miałem dwa takie przypadki, a wszystkie były na drożdzach firmy Fermentis.

 

W przyszłości przerzucę sie na płynne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zależy od zdolności odfermentowania drożdży (gęstości końcowej). Jak drożdże odfermentowują słabo (S-04, S-33), to zostaje duży ekstrakt resztkowy. Jeżeli dodatkowo zatrzesz na słodko albo dodasz laktozy, to 6°Blg nie będzie niczym dziwnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolsch poszedł do butelek. Blg spadło z 13 °Blg do 3 °Blg. Wyszło 41 butelek. Do refermentacji poszło 160g cukru bezpośrednio do warki.

Zdecydowałem się skrócić cichą , aby nie złapać infenkcji.

 

Teraz czas zastanowić się co będzie następne. Nie pamiętam odkąd mam 3 fermentory żeby wszystkie stały puste :D.

Edited by newark

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...