Skocz do zawartości

Gęstwa


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam pierwszy raz zrobić piwo z gęstwy.

Dzisiaj wieczorem będę zlewał na cichą Lagera na drożdżach płynnych Wyeast 2007 Pilsen Lager.

Jutro z uwagi na wolny czas chciałbym zrobić następną warkę używając zebranej dzisiaj gęstwy, stąd pytanie czy jest to możliwe ?

Nie wiem jak długo trzeba czekać na oddzielenie się drożdży w słoiku i jak najlepiej to zrobić.

Jak zawsze będę wdzięczny za podpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja staram się to robić w ten sposób:

 

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64765

 

Jak górnej warstwy było za mało, to dodawałem tej dolnej i było ok. Po rozruszaniu przez noc drożdży 0,5 litrem brzeczki o gęstości około 10°Blg i zadaniu ich rano zawsze (jak do tj pory) miałem szybki start fermentacji.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem ,to jeśli będzie to gęstwa na tyle świeża ( a jednodniowa z pewnością taka jest ) to wystarczy że zbierzesz ze 100 ml do wysterylizowanego słoika i zadasz całość do brzeczki. Ja tak przynajmniej robiłem pierwszy raz z pszenicznymi. Jeśli się mylę , to koledzy poprawcie.

 

Edit : Zresztą dzisiaj zamierzam właśnie to zrobić , gęstwę po Scotish Ale zamierzam zebrać i dodać całość jutro do Foreign Extra Stout. Jeśli miałbym trzymać ze 3 , 4 tygodnie wtedy ma sens oddzielanie warstw i płukanie.

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz dużo chmielin to staraj się tak zbierać na przykład wyparzoną łyżką , żeby zebrać tylko to co jasne .

 

Ja tak robiłem i wszystko było ok. Po prostu ze słoika prosto do fermentatora i zalać brzeczką , tyle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba jednak nic z tego nie będzie.

Właśnie otwarłem fermentator przy przelewaniu.

Wygląda mi to na jakieś zakażenie.

W smaku nawet ok.

Zdjęcia zamieszczam poniżej, z gęstwy raczej nici.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewentualnie można zebrać wyparzoną łyżką to co pływa po powierzchni.

Tylko wtedy pasowałoby dobrze się temu przyjrzeć, zrobić dobry starter i wtedy dodać do piwa. Ciężko stwierdzić ile tam komórek w tej części u góry jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie to jednak drożdże nigdy nie miałem aż tak grubej warstwy.

Po otwarciu wystraszyłem się, że nic już z tego nie będzie.

Dzięki za szybkie podpowiedzi.

Teraz co do gęstwy mam zebrać tylko to co pływa, czy osad również ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jest jeszcze taka możliwość

zbierz te drożdże wyparzoną łyżką ,zlej piwko na cichą

a do tego wiadra możesz bezpośrednio zalać nową brzeczke

kilka razy już tak robiłem z dobrym skutkiem .

Nie ma kombinacji przy gęstwie , chyba że potrzebujesz ją przetrzymać dłużej ...pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.