Jump to content
Sign in to follow this  
Przemyss

Gęstwa

Recommended Posts

Witam, zamierzam pierwszy raz zrobić piwo z gęstwy.

Dzisiaj wieczorem będę zlewał na cichą Lagera na drożdżach płynnych Wyeast 2007 Pilsen Lager.

Jutro z uwagi na wolny czas chciałbym zrobić następną warkę używając zebranej dzisiaj gęstwy, stąd pytanie czy jest to możliwe ?

Nie wiem jak długo trzeba czekać na oddzielenie się drożdży w słoiku i jak najlepiej to zrobić.

Jak zawsze będę wdzięczny za podpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja staram się to robić w ten sposób:

 

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64765

 

Jak górnej warstwy było za mało, to dodawałem tej dolnej i było ok. Po rozruszaniu przez noc drożdży 0,5 litrem brzeczki o gęstości około 10°Blg i zadaniu ich rano zawsze (jak do tj pory) miałem szybki start fermentacji.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wiem ,to jeśli będzie to gęstwa na tyle świeża ( a jednodniowa z pewnością taka jest ) to wystarczy że zbierzesz ze 100 ml do wysterylizowanego słoika i zadasz całość do brzeczki. Ja tak przynajmniej robiłem pierwszy raz z pszenicznymi. Jeśli się mylę , to koledzy poprawcie.

 

Edit : Zresztą dzisiaj zamierzam właśnie to zrobić , gęstwę po Scotish Ale zamierzam zebrać i dodać całość jutro do Foreign Extra Stout. Jeśli miałbym trzymać ze 3 , 4 tygodnie wtedy ma sens oddzielanie warstw i płukanie.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli mam zebrać cały osad po burzliwej i nic z tym nie robić, a jutro wlać całość do brzeczki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli masz dużo chmielin to staraj się tak zbierać na przykład wyparzoną łyżką , żeby zebrać tylko to co jasne .

 

Ja tak robiłem i wszystko było ok. Po prostu ze słoika prosto do fermentatora i zalać brzeczką , tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo zebrać całość do słoika i jutro zlać odpowiednią ilość z góry. Ja bym użył około 200 ml bo to drożdże dolnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba jednak nic z tego nie będzie.

Właśnie otwarłem fermentator przy przelewaniu.

Wygląda mi to na jakieś zakażenie.

W smaku nawet ok.

Zdjęcia zamieszczam poniżej, z gęstwy raczej nici.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ewentualnie można zebrać wyparzoną łyżką to co pływa po powierzchni.

Tylko wtedy pasowałoby dobrze się temu przyjrzeć, zrobić dobry starter i wtedy dodać do piwa. Ciężko stwierdzić ile tam komórek w tej części u góry jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poniżej przesyłam dokładniejsze zdjęcia.

Możliwe, że to "deka", nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałem.

Pierwszy raz też zastosowałem drożdże płynne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie to jednak drożdże nigdy nie miałem aż tak grubej warstwy.

Po otwarciu wystraszyłem się, że nic już z tego nie będzie.

Dzięki za szybkie podpowiedzi.

Teraz co do gęstwy mam zebrać tylko to co pływa, czy osad również ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest jeszcze taka możliwość

zbierz te drożdże wyparzoną łyżką ,zlej piwko na cichą

a do tego wiadra możesz bezpośrednio zalać nową brzeczke

kilka razy już tak robiłem z dobrym skutkiem .

Nie ma kombinacji przy gęstwie , chyba że potrzebujesz ją przetrzymać dłużej ...pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.