Jump to content
Sign in to follow this  
kryzoo

Pierwsze zacieranie i wydajność .... słaba

Recommended Posts

Witam,

na początek pochwalę się pierwszym warzeniem z zacieraniem, które odbyłem w dniu wczorajszym. Urobiłem się po pachy :smilies: zeszło mi na wszystko około 8-9h, dobrze, że miałem urlop. Piwo pszeniczne, zestaw BA.

I generalnie to jestem szczęśliwy, bo jak na razie wygląda dobrze i już wesoło sobie bulka w rurce (ja z frakcji bulkających). Tylko jest jeden szkopuł, że mało tego wyszło. Trochę ponad 17l zamiast 20 i w dodatku około 11 Blg zamiast planowanych 13 Blg.

Zastanawiam się co skopałem. Podejrzewam, że filtracja poszła nie tak (za szybko?) jak trzeba i nie udało się dostatecznie wysłodzić. A może źle zrobiłem zacieranie?

Filtrowałem stosując filtr z oplotu i metodę dolewania na wierzch wody na talerzyk (za duży talerzyk?).

Wiem, że na samym początku leciało 16 Blg, ale dosyć szybko spadło do 5. Do gotowania miałem 21l. Wiedziałem, że mało, ale cienizny 1Blg nie chciałem już dolewać.

Po 80 min gotowania wyszło 15,5 litra... dolałem do tego około 2l przegotowanej i ostudzonej wody.

Na co zwrócić uwagę, żeby poprawić wydajność?

Mam jeszcze do odzyskania około 1l brzeczki, którą przelałem do butelek z dna gara. Teraz opadły te resztki chmielu/białek i może dało by się to zlać, ale zastanawiam się czy warto. Jest tego mało, a zawsze wprowadza to dodatkowe ryzyko infekcji. I zastanawiam się , czy ta brzeczka nie zgorzkniała straszliwie od bliskiego obcowania z chmielem?

 

 

pozdrawiam

Kryzoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałeś gotowy zestaw czy sam śrutowałeś ? Jak zacierałeś i co to znaczy szybka filtracja ?

I zastanawiam się , czy ta brzeczka nie zgorzkniała straszliwie od bliskiego obcowania z chmielem?

Od tego jest chmielenie by brzeczka blisko obcowała , ba nawet razem w jednym garze :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problemy wydajnościowe zwykle leżą po stronie wysładzania. Metoda dolewania porcji wody może powodować zmniejszenie wydajności. Dlatego osobiście na początek polecam wysładzanie metodą batch sparge (znajdziesz w wyszukiwarce).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miałeś gotowy zestaw czy sam śrutowałeś ? Jak zacierałeś i co to znaczy szybka filtracja ?

Zestaw ześrutowany z BA. Co do tempa filtracji to właśnie trudno to określić komuś kto nigdy wcześniej tego nie widział i robił 1wszy raz. Potem doczytałem o 1l/min i myślę, że mogłem mieć większe tempo ale po zejściu do poziomu młóta zakręcałem kranik i robiłem przerwę na dolanie wody, a czasem podgrzanie jak się akurat skończyła.

W notatkach mam tak:

14:50 towar już w filtratorze, poziom 15l.

Około 5 l zwrotki (tak zrobiłem, chociaż podobno w pszenicznym nie widać kiedy się wyklaruje)

15:15 w trakcie 1wszej filtracji leci 16 Blg

15:25 jest woda do wysładzania 72C

15:35 to co leci ma już tylko 4Blg, mam przefiltrowane 12 litrów

 

I zastanawiam się , czy ta brzeczka nie zgorzkniała straszliwie od bliskiego obcowania z chmielem?

Od tego jest chmielenie by brzeczka blisko obcowała , ba nawet razem w jednym garze :smilies:

No tak. Tutaj chodzi mi o to co stoi od wczoraj w 2x1,5l butelkach razem z tymi śmieciami z dna gara, czyli kupa chmielu, albo pozostałości.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak mierzyłeś blg w trakcie filtracji ? Mieszałeś w trakcie zacierania ?

Blg mierzyłem nalewając prosto z kranu do menzurki. A po wszystkim (i jeden raz w trakcie) mirzyem Blg tego co wyszło, czyli z pojemnika, do którego leciało, czyli do fermentora, bo ma podziałkę i było wygodnie kontrolować objętość.

W trakcie zacierania mieszałem, ale nie fanatycznie.... zamieszałem co jakiś czas

A jak trzeba?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ile wody było do zacierania a ile do wysładzania?

Do zacierania wg zasady 3l na 1kg towaru czyli około 13 litrów - bez aptekarskiej dokładności.

Niestety nie mam zanotowane i nie pamiętam ile wyszło z pierwszej filtracji, bo rozumiem, że młóto wciągnęło trochę wody.

EDIT: nie mogę wiedzieć, bo nie spuszczałem przecież do końca, tylko dolewałem.

Reszta to wysładzanie do uzyskania 21l brzeczki przed gotowaniem.

W sumie poszło mi w całym procesie około 32l wody.

Edited by kryzoo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Blg mierzyłem nalewając prosto z kranu do menzurki. A po wszystkim (i jeden raz w trakcie) mirzyem Blg tego co wyszło, czyli z pojemnika, do którego leciało, czyli do fermentora, bo ma podziałkę i było wygodnie kontrolować objętość.

A korekta temp?

Są tacy co instalują mieszadła :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Blg mierzyłem nalewając prosto z kranu do menzurki. A po wszystkim (i jeden raz w trakcie) mirzyem Blg tego co wyszło' date=' czyli z pojemnika, do którego leciało, czyli do fermentora, bo ma podziałkę i było wygodnie kontrolować objętość.[/quote']

A korekta temp?

Są tacy co instalują mieszadła :smilies:

Sorry, w tym temacie jestem niedoedukowany. Nawet nie wiem w którą stronę korygować. Musze znaleźć jakieś info.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat dzisiaj szukałem tego przelicznika, więc mogę podrzucić Ci linka:

http://www.piwo.org/forum/t897-Korekta-odczytu-Blg.html

 

Jeżeli mierzyłeś na gorącej brzeczce, to blg prawdopodobnie będzie w porządku (według tego przelicznika), ale ja tam się nie znam :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko jest jeden szkopuł, że mało tego wyszło. Trochę ponad 17l zamiast 20 i w dodatku około 11 Blg zamiast planowanych 13 Blg.

No. Problem opisany na wiki do n-tej potęgi. Dojdziesz do normalnego poziomu, w swoim czasie. :(

 

Mnie pomogło wyliczenie sobie ilości wody do wysładzania i trzymanie się tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nawet nie wiem w którą stronę korygować. Musze znaleźć jakieś info.

Gorącą brzeczkę lepiej schłodzić i wtedy zmierzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zestaw ześrutowany z BA.

W BA zawsze miałem dobrze ześrutowany słód i dobrą (jak na mnie) wydajność. Pewnie główna przyczyna leży gdzie indziej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiem, że na samym początku leciało 16 Blg, ale dosyć szybko spadło do 5. Do gotowania miałem 21l. Wiedziałem, że mało, ale cienizny 1Blg nie chciałem już dolewać.

Według mnie za szybko przerwałeś wysładzanie. Z tego co piszesz to na koniec wysładzania było 1Blg ale mierzone w okolicach 70stopni więc naprawdę było bardziej gęste.

Ja jak wysładzam to zawsze do pełnego gara czyli 28litrów. Czasem mierzę to co wyleciało na końcu i zwykle wychodzi koło 2Blg. Też ma filtrator z oplotu i wysładzam dolewając cały czas wodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się ile potrzebuję mieć brzeczki do gotowania, żeby wyszło 20l piwa i czy straty są uwzględnione w zestawach.

 

Moja kalkulacja:

20l końcowego piwa

+ 2l - w gęstwie po 1wszej fermentacji

+ 1l - w garze po gotowaniu - było 2l, ale odzyskałem 1l po odstaniu w butelce (może lepiej chmielić szyszkami w siatce?)

+ 3,5l - do odparowania w czasie gotowania - tyle mi odparowało w czasie 80 min gotowania z 21l brzeczki, przy 60 min będzie nie więcej niż 3l

= 26 litrów, tyle mi wychodzi.

Czy jak użyję 30 l wody (zacieranie + wysładzanie) to mam szansę uzyskać 26-27l do gotowania, czy w młócie nie utknie więcej niż 4 litry?

 

 

Kryzoo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zastanawiam się ile potrzebuję mieć brzeczki do gotowania, żeby wyszło 20l piwa i czy straty są uwzględnione w zestawach.

Moja kalkulacja...

Kalkulacja prawdopodobna, straty może trochę zawyżone - na fermentacje (obie) i po chmieleniu.

Z szyszek da się dosyć dobrze odzyskać brzeczkę, ja stosuję sitko http://www.piwo.org/forum/t3937-DROBIAZGI--Filtrowanie-szyszek.html , pozostałe szyszki delikatnie, bez wyciskania wyjmuję z gara, brzeczkę przelewam do 2-3 kufli i po odstaniu ~1 godz. zlewam znad osadów, przegotowuję.

 

Generalnie więcej luzu :) . To przy pierwszych warkach może i trudne (znam to :) ), ale jaka różnica, czy otrzyma się +- 0,5 czy 1 litr piwa, lub różnicę 0,5°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi ostatnio odparowało ok 5 litrów a wcale nie gotowałem tak mocno. Ja liczę tak 20-25% do odparowania ale i tak wysładzam do momentu aż nie leci ok 2°Blg.

 

Ogólnie pobieram to co leci szybko schładzam i mierzę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wysładzam do ~25l, żeby skończyć z 20l w wiadrze. Wybicie zwykle mam 20-22.5l, z tego ok. 1.5l zostaje osadu.

 

Ale to ile odparuje zależy od wielu rzeczy - kształt gara, intensywność gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam, ale co to jest "wybicie"? W słowniku wyrażeń piwowarskich w wiki nie znalazłem takiego hasła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przepraszam' date=' ale co to jest "wybicie"? W słowniku wyrażeń piwowarskich w wiki nie znalazłem takiego hasła.[/quote']

Ha! Kolego, mijasz się z prawdą, bo ja to hasło osobiście tam wpisałem. :)

To dziękuję.

Sprawdzałem w spisie alfabetycznym i tam nie jest podlinkowane http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:S%C5%82ownik. W wyszukiwarce faktycznie jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy popełnianiu ostatniej warki policzyliśmy z bratem ilość wody zużytej: do zacierania przy zasypie 19kg 50L, do wysładzania +-60L i po wygotowaniu dolane ok. 10L.Osadów pozostało ok. 10L, wyszło 87L 13blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.