Jump to content
Sign in to follow this  
walery2277

pierwsze pierwsze piwo-belgian pale ale

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

To mój pierwszy post, pierwszy pomysł na piwo.

Proszę o pomoc i dużo wyrozumiałości.

Poczytałem trochę i chciałbym zacząć tak:

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 2kg

Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting - 2kg

Monachijski 15 EBC - Castle Malting - 1kg

Wiedeński 4-6 EBC - Castle Malting - 1kg

Styrian Goldings - szyszki - 100g

Safbrew S-33

lub

Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes 125ml

mech irlandzki 10g

W jakich temperaturach ważyć?

Czy dobre proporcje słodów?

Jak chmielić i ile chmielu potrzebuję?

 

z góry dziękuję za wszelkie porady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdze W 3522 są zdecydowanie lepsze, trochę za dużo monachijskiego i wiedeńskiego, wyjdzie za ciemne. Po mojemu, to lepiej zamiast BPA celuj w 15-16 blg i wyjdzie dobry blondzik. Nie ma sensu do belgów stosować mchu. Wydaje mi się też, że za dużo chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie ma sensu do belgów stosować mchu.

dlaczego??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie ma sensu do belgów stosować mchu.

dlaczego??

A po co, skoro wszystkie cenione belgijskie browary, nie stosują, nie filtrują i refermentują w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdze W 3522 są zdecydowanie lepsze, trochę za dużo monachijskiego i wiedeńskiego, wyjdzie za ciemne.

Zgadzam się jeśli chodzi o drożdże, ale jeśli chodzi o kolor to wydaje mi się, że przy takim zasypie BPA może być wręcz za jasne. To jasny monachijski i zero słodów specjalnych. Ja bym może wywalił wiedeński a zamiast tego dał jakieś 300g carabelge, albo biscuits, albo aroma, albo coś w tym rodzaju.

Chmielenie? Styrian Goldings to chmiel aromatyczny - na goryczkę trzeba go sporo. Ja bym dał jakieś 40-50g na godzinę i ew. jakieś 20-30g na 15 minut.

 

A generalnie z takiego zasypu jak wyżej (6kg) lekką ręką powinieneś dostać prawie 30l 12-13°Blg. Może rzeczywiście tak jak radzi Hasintus zagęścić do 15-16°Blg i zrobić Blonde? Tylko, że wtedy to dobry potrzebny na pewno byłby starter z tych Ardennes-ów...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.