Jump to content
Sign in to follow this  
pioturek

2011.06.04 - II Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego

Recommended Posts

Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE oraz Częstochowska Organizacja Turystyczna zapraszają piwowarów domowych do wzięcia udziału w

 

II Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

 

Konkurs odbędzie się podczas plenerowej imprezy jaką jest V Festiwal Sztuki Kulinarnej ? ?Aleja Dobrego Smaku".

 

Garść podstawowych informacji:

 

Termin:04.06.2011r.

Miejsce: Częstochowa

Kategorie konkursowe:

? Porter Bałtycki 14,7 ? 22°Blg wg. BJCP styl 12.C Baltic Porter

? Żytnie 11,4 - 13,8°Blg wg. BJCP styl 15.D Roggenbier (German Rye Beer)

Nagroda specjalna:

Przyznawana za zajęcie l pierwszego miejsca w kategorii Porter Bałtycki. Cieszymy się że tak jak w ubiegłym roku będzie to możliwość uwarzenia przez laureata, piwa opartego na zwycięskiej recepturze w browarze restauracyjnym ?Czenstochovia?.

Termin dostarczenia piw konkursowych: od 01.05.2011 r. do 23.05.2011 r.

Kontakt:

Wszelkich dodatkowych informacji udziela:

Arkadiusz Michalski (arzy)

Tel. 791715865

ckpdbp@wp.pl

 

Niebawem pojawią się kolejne, istotne informacje dotyczące konkursu.

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites

R e g u l a m i n

II Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego

Częstochowa, 4 czerwca 2011 r.

w ramach

V Festiwalu Sztuki Kulinarnej ? ?Aleja Dobrego Smaku"

 

Organizatorzy:

? Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE

? Częstochowska Organizacja Turystyczna

 

 

 

1. Organizatorzy wyznaczają skład Komisji Konkursowej, której decyzje są ostateczne.

2. Uczestnikami konkursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie.

3. W konkursie wyznaczono 2 kategorie

? Porter Bałtycki 14,7 ? 22°Blg wg. BJCP styl 12.C Baltic Porter

? Żytnie 11,4 - 13,8°Blg wg. BJCP styl 15.D Roggenbier (German Rye Beer)

4. Uczestnik może startować w obu kategoriach.

5. W każdej kategorii uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo.

6. W przypadku zgłoszenia do konkursu ogółem, tylko jednego piwa w danej kategorii, konkurs w niej nie zostanie rozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek.

7. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 12 piw organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji.

8. Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swego imienia i nazwiska podczas ogłaszania

wyników konkursu.

9. Zwycięzca każdej z kategorii zobowiązuje się do upublicznienia receptury zwycięskiego piwa.

10. Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw konkursowych od 01.05.2011 r. do dnia 23.05.2011r. na adres organizatora :

Łukasz Janiszewski

ul. Focha 4/6a (apteka)

42-200 Częstochowa

z dopiskiem ?II CKPDBP?

11. W przypadku osobistego dostarczenia piw do konkursu należy wcześniej ustalić termin odbioru z przedstawicielem organizatorów pod nr tel. 507176706.

12. Udział w Konkursie jest bezpłatny.

13. Piwa Konkursowe oceniać będą dwie niezależne komisje. Pierwsza - Komisja Branżowa to osoby, których działalność jest związana z branżą piwowarską. Druga to Komisja Konsumencka składająca się z osób niezwiązanych z branża piwowarską.

14. Nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisję Branżową. Wyróżnione zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisje Konsumencką. Nagrodą specjalną za zajęcie pierwszego miejsca w kategorii Porter Bałtycki będzie możliwość uwarzenia zwycięskiego piwa w browarze restauracyjnym ?Czenstochovia?. Browar ?Czenstochovia? zastrzega sobie możliwość niewielkiej modyfikacji receptury ze względów technologicznych.

15. Członkowie Komisji Konkursowej nie są uczestnikami konkursu.

16. W przypadku dwóch lub więcej piw, które otrzymały identyczną punktację prawo wyboru piwa przysługuje Przewodniczącemu Jury.

17. Dopuszcza się nadesłanie piw w butelkach oznaczonych etykietami i/lub oznaczonymi kapslami. Sposób należy opisać we właściwym miejscu formularza zgłoszeniowego.

18. Do konkursu należy wystawić minimum 3 butelki 0,5l lub jako ekwiwalent 4 butelki 0,33l piwa jednego rodzaju. Butelki powinny być nieoznakowane w sposób trwały (bez przyklejonych etykiet), dopuszcza się oznakowanie na kapslu.

19. W konkursie mogą brać udział piwa warzone na bazie słodów, ekstraktów oraz słodów wraz z ekstraktami.

20. Ocena piw będzie anonimowa, a butelki przed konkursem zostaną właściwie zamaskowane.

21. Zwycięzcy otrzymają nagrody w dniu konkursu, a w przypadku nieobecności zostaną one wysłane w przeciągu 14 dni.

22. Organizatorzy Konkursu zastrzegają sobie prawo do częściowej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia.

 

Wszelkich dodatkowych informacji udziela:

Arkadiusz Michalski (arzy)

Tel. 791715865

ckpdbp@wp.pl

 

Formularz zgłoszeniowy, po wypełnieniu należy dołączyć do dostarczanych piw a także przesłać go na adres e-mail : ckpdbp@wp.pl

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites
No tak, w Czenstochovii stchórzyli przed filtracją żytniego. :)

A nieprawda, pomysł Portera Bałtyckiego podsunęli właśnie właściciele Czenstochovii do od dawna mieli ochotę uwarzyć go w browarze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
- Żytnie 9 - 12,4°Blg wg. BJCP styl 13.A Roggenbier (German Rye Beer)

Chciałem dopytać o ten styl, bo właśnie dziś zabutelkowałem Żytnie 13°Blg.

Pytam, gdyż wg BJCP styl Roggenbier (German Rye Beer) jest wg tabeli 15 D a nie 13 A i przedział jest 11,4 - 13,8°Blg i wtedy bym się mieścił, bo wg regulaminu to nie. Stąd moje pytanie jak to ma być?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytam, gdyż wg BJCP styl Roggenbier (German Rye Beer) jest wg tabeli 15 D a nie 13 A i przedział jest 11,4 - 13,8°Blg i wtedy bym się mieścił, bo wg regulaminu to nie. Stąd moje pytanie jak to ma być?

Jasne, oznaczenia BJCP zostały z zeszłorocznego konkursu :D Pioturek zaraz wyedytuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już od dziś do 23 maja, można nadsyłać piwa na nasz konkurs.

Proszę także pamiętać o przesyłaniu formularza zgłoszeniowego w wersji elektronicznej na adres ckpdbp@wp.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypominam piwowarkom i piwowarom że do zakończenia terminu nadsyłania piw na konkurs tzn do 23.maja zostało tylko 5 dni.

 

Po tym terminie każdy od kogo dostaliśmy paczkę lub wiemy że powinniśmy się jej spodziewać, dostanie od nas informację czy jej/jego piwo dotarło (lub nie) w całości.

 

Ponieważ docierają do nas głosy o wysłaniu na ckpdbp@wp.pl formularzy zgłoszeniowych a one chyba gdzieś giną w cyberprzestrzeni, sprawdźcie proszę czy dostaliście potwierdzenie że e-mail doszedł :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie paczki dotarły w całości, żadna butelka piwa nie zostało uszkodzona :beer:.

Brawo dla wszystkich pomysłowych pakowaczo - upychaczy ;).

W poprzedniej edycji mistrzostwo należało do piwowara który spakował piwo w skarpety :) W tym roku najciekawsza była paczka od Dagome i jego patent na "podróżną klimatyzację". Fajne były też styropianowe pudełko-termosy, niestety nie pamiętam teraz kto tak pakował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Organizatorzy dziękują piwowarom za nadprogramowe butelki piw, zostaną należnie zagospodarowane podczas degustacji ;):beer:

 

Z nowości: ponieważ impreza odbywa się podczas festiwalu kulinarnego Aleja Smaków w tym roku oprócz piw domowych będziemy warzyć i serwować również "Polewkę piwną".

 

Chętnych na udział w imprezie i obie degustacje zapraszamy do Częstochowy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fajne były też styropianowe pudełko-termosy, niestety nie pamiętam teraz kto tak pakował.

ja zapakowałem tak aby między kartonem a piwem było 5 cm styropianu co miało pełnić efekt ochronny, a w ramach testów zasadziłem solidnego kopniaka i piwa przeżyły bez szwanku :beer:

 

wiadomo już ile jest piw w każdej kategorii?

Share this post


Link to post
Share on other sites
wiadomo już ile jest piw w każdej kategorii?

Tak, wiadomo.

Mamy zgłoszenia od 24 piwowarek/piwowarów.

Porterów bałtyckich jest 20.

Piw żytnich 11.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piw żytnich 11.

a już myślałem że będę miał zapewnione miejsce w pierwszej dziesiątce :beer:

Kto wie, moje może i będzie na końcu. ;) Poczekamy i się wnet dowiemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy odbędą się eliminacje Porterów?

 

i czy jak ktoś wystawiał piwa w 2 kategoriach może liczyć na 2 koszulki? :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiedy odbędą się eliminacje Porterów?

 

i czy jak ktoś wystawiał piwa w 2 kategoriach może liczyć na 2 koszulki? :tort:

Cześć, co do eliminacji to decyzja będzie poniedziałek, ale dużo większa szansa jest na to, że ich nie będzie. Będzie wyobrębniona komisja do oceny Porterów :)

 

Co do koszulek: to już pewne, jeden piwowar = jedna koszulka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć, co do eliminacji to decyzja będzie poniedziałek, ale dużo większa szansa jest na to, że ich nie będzie. Będzie wyobrębniona komisja do oceny Porterów :tort:

Czeka ich nieliche zadanie jeśli będą mieli na raz wszystko ocenić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powił się już program finału II CKPDBP. Oczywiście na stronie Bractwa.

Czy ktoś z Was się wybiera ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ktoś z Was się wybiera ?

Ja mam zamiar się wybrać, tylko czy będzie jakaś lodówka, bo chciałbym coś schłodzić, bo pewnie będzie ciepło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ktoś z Was się wybiera ?

Ja mam zamiar się wybrać' date=' tylko czy będzie jakaś lodówka, bo chciałbym coś schłodzić, bo pewnie będzie ciepło.[/quote']

Będzie mała lada chłodnicza na piwa konkursowe, więc wolna od ok. 14ej. Ja kegi do degustacji będę schładzał metodą podpatrzoną u Elroya w lodówkach turystycznych z lodem.

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.