Jump to content
Sign in to follow this  
bulipunk

Piwo wielozbożowe

Recommended Posts

Witam,

 

Mam w planie w najbliższym czasie zrobić piwo "wielozbożówe". Coś powiedzmy na miarę Warnijskiego...

Czy ktoś może kombinował z takimi piwami? Na coś uważać?

 

Prócz słodów (Jęczmiennego, pszenicznego,owsianego, orkiszowego i żytniego) planuję dodać ryż, kukurydzę i może jęczmień niesłodowany.

Najbardziej zastanawiam się nad kukurydza. Czytałem że najwygodniej i najbezpieczniej dodać kaszkę - bo najczęściej jest odtłuszczona i niema strachu...

Ryżu też nigdy nie dodawałem i zastanawiam się. Chyba łatwiej pokombinować z płatkami niż z ziarenkami? czyż nie?

 

Dziękuję za rady

 

BULI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej wykorzystać płatki ryżowe błyskawiczne.

edit

Kiedyś coś takiego opartego na ziarnach /a w zasadzie płatkach/ niesłodowanych robiłem - 7 zbóż to nazwałem - receptura jest dostępna w moich zapiskach. Piwo było nader udane.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można dodać to i to, ryż ładnie rozjaśnia brzeczkę. ;)

 

edit

płatki gryczane błyskawiczne też można dostać.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja skleciłem takie wielozbożowe z 5 zbóż. Z ryżu i i kukurydzy zrezygnowałem. Rozwaz może dodanie kaszy jaglanej (proso) - wtedy miałbyś 6 (z orkiszem 7) tradycyjnie uprawianych na ziemiach polskich zbóż.

 

Przy sporym zasypie surowców niesłodowanych koniecznie pamiętaj o próbie jodowej - zacieranie pewmnie potrwa trochę dłużej niż zwykle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O ryżu myślałem właśnei z powodu rozjaśnienia.

Kasza gryczana... daje nieciekawy smak - zdaniem mojej żony... ;)

Piwo ma się właśnie nazywać "7 zbóż" - nie podpatrywałem tego od ciebie jozefik ;)

 

Kukurydzy boję się ze względu na tłuszcz... A Proso... hym... to może być ciekawe....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam kaszę jaglaną - w grudniu robiłem pilsa z jej dodatkiem. Właśnie zaczynam go spijać i smakuje znakomicie. Moje doświadczenia sensoryczne są jeszcze niewielki ale wydaje mi się, że piwo zyskało jakąś taką jedwabistość. ;)

Co do gryki to moje gryczane właśnie kończy burzliwą - wstępny wniosek jest taki, że efekt "gryczaności" jest wyczuwalny dopiero przy znaczącym zasypie (pow. 20%) więc w celu poszerzenia listy obecności śmiało możesz dodać z 10% procent. Smaku ani zapachu nie zdominuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacząłem więc grzebać. Do zacierania jeszcze przynajmniej 1,5 tygodnia bo ja ciągle na statku i dopiero jak wrócę na ląd to będę móg stanąć and garem... Ale zacząłem grzebać w sieci o kaszy gryczanej skoro przekonujecie że jest spoko... Znalazłęm ciekawy artykuł - Sług gryczany :o

http://www.scientificsocieties.org/jib/papers/2005/G-2005-1012-303.pdf

No dobre jest to że niema glutenu i można robić bezglutenowe piwa!!!! Gdizes kiedyś na forach znalazłem takei pytania o piwa bezglutenowe więc jak by kto pytał...

 

Pokombinuje jescze ale szukam EBC i potencjału białkowego dla kasz różnych... Zobaczymy co znajdę.

 

Dzięki za pomoc.

 

BULI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętaj, że skrobia ryżowa kleikuje w znacznie wyższych temperaturach niż jęczmienna, pszeniczna lub kukurydziana. Bodajże skrobia ta kleikuje w ponad 90 °C, zatem kleikować w osobnym garnku. Chyba, że użyjesz płatków ryżowych które były już poddane obróbce termicznej, wtedy nie potrzebne będzie kleikowanie.

Edited by Franekkkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopuje, bo wydaje mi się to najwłaściwsze forum, mimo, że watek starszawy. Plan na "za dwie warki", więc czas na znalezienie odpowiedzi na pytania całkiem spory.

 

Optima - pilzneński 1,5 kg

Optima - pszeniczny 1,0 kg

Optima - karmelowy jasny 0,5 kg

Słód Żytni 0,5 kg

Słód Orkiszowy 0,5 kg

Słód Owsiany 0,5 kg

Słód Gryczany 0,5 kg

Pierwsze: zasadność dwukrotnego zwiększenia udziału słodów specjalnych wobec przepisu z CP - w wątku depozytowym spotkałem się z oceną o tym, że 0,25 to zbyt niski udział i niewiele wnosi.

 

Zacieranie wzięte nie pamiętam skąd:

t=10 min w T=52°C;

t=30 min w T=62°C;

t=45 min w T= 72°C;

t=10 min w T=76°C

Drugie: czy nie lepiej zrobić jednak tak.

 

60 min Aramis 8.9% 15 g Szyszka 14.3

30 min Aramis 8.9% 15 g Szyszka 11.0

Trzecie: Zarówno drożdże jak i chmiel w charakterystykach maja wzmianki o pieprzowych aromatach - nie "spieprzą" mi piwa? Znalazłem opisany taki przypadek kolegi Zgody. W odwodzie WB-06, S-04 i US-05 i W 34/70

 

Fermentis - T-58

Czwarte - najważniejsze: co planować na tej gęstwie? Całkiem głupi jestem - zasyp pszenicznego może się udać?

edit: 03.01.14

propozycje z czatu/ czata: na gestwie t58 mogę albo zmontować z pilzneńskiego, pszenicznego i karmelowego jakiegoś para saisona, albo z pilzneńskiego, pszenicznego, brown/ chocolate i kolendry "ciemnego wita".

 

Brewtarget w opcji ideal wylicza:

OG: 13,9

FG: 3,6

ABV: 5,5

IBU: 25

EBC: 20,9

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest tak: przewiduję problemy z filtracją. Robiłem zestaw z CP 3 razy i w bazowej wersji nie jest to niesamowite piwo do filtracji. Zauważ, ile masz słodów bez łuski, a żytni dodatkowo zwiększa lepkość.

 

Jak chcesz to tutaj masz linki:

http://www.piwo.org/topic/6985-rockowy-browar-domowy-d-mol/?do=findComment&comment=149935

http://www.piwo.org/topic/6985-rockowy-browar-domowy-d-mol/?do=findComment&comment=160059

 

 

Drożdże T58 sprawdzają się bardzo ładnie, te lekko przyprawowe efekty nic nie psują, a przy dodaniu przerwy w 44 °C mi dały lekkie banany.

 

Mi wbrew pozorom najlepiej pasowało chmielenie Spalt Selectem na goryczkę. Jest gładsza, bardziej pasująca do charakteru tego piwa.

 

Acha, ja odpuściłbym dodatek tego karmelowego jasnego. Właściwie po co on tam?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz to tutaj masz linki:

Czytałem, czytałem - odrabiam pracę domową.

 

To jest tak: przewiduję problemy z filtracją.

Na które lekarstwem jest osobne dodanie łusek? Muszę doczytać.

 

Drożdże T58 sprawdzają się bardzo ładnie

Ufff - bo to był drugi co do ważności temat/ pytanie.

 

Właściwie po co on tam?

Pomyślany głównie dla przyciemnienia barwy.

 

Odnośnie chmielu, Aramis leży mi już jakiś czas i w związku z rosnącą ciekawością jestem zdecydowany go użyć, dodatkowo rzuciłem okiem na etykietę Biere de la garde Pinty i tam w sumie podobnie: Aramis i T58.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej Jest Fałszywe dno do takich typu piw oplot sie raz dwa zatyka i filtacja 8godziń lub wiecej ,idze jak krew znosa pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, fałszywe dno jest dobre na wszystko, ale nie każdy je ma, więc czasem trzeba sobie radzić z oplotem. Co do 8 godzin to bym nie dramatyzował. Można dodać niesłodowanego owsa, działa bardzo dobrze - 100 g na 20 l powoduje, że nawet wity filtrują się jak pilsy :)

 

Co do karmelu: wg specyfikacji optimy to jest on dość... ciemny (SŁÓD KARMELOWY JASNY 100-160 EBC). Co za tym idzie dodaje pewnie sporo karmelowych nut, które wg mnie przykryją efekt wielozbożowości, jaki chcesz uzyskać. Jeśli chcesz nieco skorygować barwę - wrzuć monacha, pójdziesz w kierunku miedzi, ciemnego złota. Jak chcesz ją bardzo skorygować, dorzuć odrobinę ciemniejszego słodu na ostatnio 10 minut...

 

Aczkolwiek nie wiem, po co chcesz korygować barwę. To piwo wielozbożowe to nie BIerre de Garde, nie uzyskasz tego samego efektu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest tak: przewiduję problemy z filtracją.

 

Na które lekarstwem jest osobne dodanie łusek? M

Polecam łuskę gryczaną. Ostatnio robiłem zasyp 40% niesłodowanego żyta i pszenicy. Filtrowałem przez łuskę gryki i przez oplot. Bez problemu szybka filtracja.

Edited by Parzon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ano :) A jak się komuś nie chce przepłacać, to niesłodowany owies :) Nawet lepiej, bo można skleikować - podniesie ekstrakt, a poprawia też pianę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wrzuć monacha, pójdziesz w kierunku miedzi, ciemnego złota

Super, bardzo mi się ten pomysł podoba.

 

Polecam łuskę gryczaną

Znalazłem młyn mający ją w swojej ofercie ale jeśli się nie odezwą, wtedy faktycznie wykorzystam niesłodowany owies

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód gryczany i owsiany w mojej opinii są za drogie. Lepiej właduj 0,5 kg kaszy gryczanej i 0,5 kg owsa. Nie dość, że nie będziesz musiał kupować łuski dodatkowo, (słód owsiany niestety nie posiada łuski, gdyż jest łuskany) to jeszcze zaoszczędzisz na słodzie gryczanym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strasznie dużo tego polecasz. 100 g samego niesłodowanego owsa to tyle łuski, że klasyczne wity filtrują się bez problemów. Zauważ, że nikt tutaj nie polecał słodu owsianego, ale właśnie owies niesłodowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wrzuć monacha, pójdziesz w kierunku miedzi, ciemnego złota

Super, bardzo mi się ten pomysł podoba.

Z tydzień - dwa do warzenia, domówiłem monachijskiego, szukam owsa - w ostateczności kupię na allegro płacąc za przesyłkę zboża jak za przysłowiowe zboże.

Na gęstwie zapewnie pójdzie niesprecyzowany miks pilzna z monachem, caramonachem i pszenicznym na polskich szyszkach.

Do przodu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@korzen:

Dostępność w magazynie: Brak

 

@KosciaK:

ja na owies się zasadzam - taki, ale jak pisałem tu temat przesyłki, ale jeden młyn przyjeżdża na rynek z towarem, a znajomi regularnie jeżdżą do koni więc najbliżej.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

To już lepiej poszukać na allegro łuski gryczanej i kupić od razu 2-3 kilogramy

Ktoś pisał, że wniosła jakieś posmaki do piwa....., ale nie pamiętam kto

 

Dostępność w magazynie: Brak

Faktycznie, a byłem przekonany, że jest dostępny.

Jeżeli masz śrutownik, to z owsa otrzymasz dużo porządnej łuski - sam tak robię i nie narzekam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.