Jump to content

Browar Dziadka


dziadek
 Share

Recommended Posts

Mój "browar" to Kegi 50 l.Jeden to kocioł zacierno-warzelny.Keg obcięty jak najwyżej i dospawany pas blachy o szer 20 cm.W takim kotle śmiało mieści się 50l wody.Kocioł ma wspawany kruciec 1"i zawór.Wkład filtracyjne zrobiony jest z odciętej pokrywy Kega,dospawana blacha do wysokości kotła.W pokrywie są nacięte szczeliny 1mm szer i ok.2-3cm długości,dosyć gęsto.Po zagotowaniu i schłodzeniu pompą przelewam do fermentatorów też z Kega.Gotuje na taborecie gazowym z BA.Nic się nie przypala,grubość blachu jest wystarczająca.Może zrobię kilka foto.:)

elroy: temat, jako że ciekawy, wydzielony do osobnego :)

Link to comment
Share on other sites

Mój "browar" to Kegi 50 l.Jeden to kocioł zacierno-warzelny.Keg obcięty jak najwyżej i dospawany pas blachy o szer 20 cm.

A w jakim celu dospawałeś pasek ? Nie lepiej było zostawić oryginalne uchwyty w kegu a wyciąć tylko środek ?

 

Pstryknij kilka fotek :)

Link to comment
Share on other sites

Mój "browar".Są zdjęcia tylko za duże i nie mogę ich wysłać

Co do filtra to jest tak:Filtr wkładam do kotła po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wsypuje słód do tego wkładu filtracyjnego i tam następuje zacieranie,co jakiś czas upuszczam trochę brzeczki i wlewam na zacier/zamiast pompy/.Po zakończeniu zacieru podnoszę filtr do góry i następuje filtracja i wysładzanie.Po filtracji dolewam gorącej wody do 50l i gotuje.Oszczędność w czasie i energii.

Edited by dziadek
Link to comment
Share on other sites

czy taki filtr ze słodem nie jest za ciężki przy wyciąganiu ?

co to za pompka napędzana wiertarką ?

Na pewno ciężki :)

 

Zastanawiam się, czy nie prościej jest tak: (Zdjęcia poprzez google http://www.wcc.net/~jkmccoy/brewing/brew.htm )

 

Pytanie - taki wkład na którym etapie zacierania się wkłada. Od początku ?

Link to comment
Share on other sites

Tak.W rogu stoi wędzarka już odkilku lat.Wkład filtracyjny może ważyć ok15 kg,przy wyciąganiu już filtruje i robi się coraz lżejszy.Kładę go na pokrywie jak na zdjęciu pierwszym tylko odwróconym i brzeczka ścieka do kotła.Pompa jest kupiona w" Winiarzu" służy do przelewania win,piw i innych art.spożywczych.Bardzo sprawna.Wkład filtracyjny wkładam do kotła po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wody zacierania , a następnie wsypuje do niego słody i w nim następuje zacieranie.:)

Link to comment
Share on other sites

Kilka porad odnośnie konstrukcji z KEG.Beczki kupowałem w hurtowni z piwami po 100zł,należy znaleść dobrego spawacza KO z dobrym sprzętem spawalniczym aby spawy były dobrze pospawane/gazowo a nie elektrycznie/ a nie "posmarkane".Wszelkiego rodzaje kształteki KO można kupic w hurtowni wyrobów z KO.Pompa z"Winiarza",węże fi 19mm w Tech Silesia.com Rybnik sprzedają żądaną ilość,końcówki do węży z nakrętką SN-26 w FCPK Bytów.Końcówki do węża muszą mieć wymiar gwint 3/4" a średnica wew.węża 19-20mm,takie jest wyjście na pompie i takie rozmiary musza mieć krany spustowe aby nie komplikować sobie życia.Zycze udanych konstrukcji.Każda innowacjia jest mile widziana na forum.:)

Link to comment
Share on other sites

Pompa przystosowana jest do płynów.Sądze że płyn z zacieru może wy ściągnęła,ale słód by został a na końcu zatkałyby się.Do przepompowania zacieru musiałby być pompa ślimakowa.A po drugie zacier jest gorący a ta pompa jest przystosowana do zimnych płynów-Tak sądzę,ale próbować nie będę.:cool:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Mój "browar".Są zdjęcia tylko za duże i nie mogę ich wysłać

Co do filtra to jest tak:Filtr wkładam do kotła po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wsypuje słód do tego wkładu filtracyjnego i tam następuje zacieranie,co jakiś czas upuszczam trochę brzeczki i wlewam na zacier/zamiast pompy/.Po zakończeniu zacieru podnoszę filtr do góry i następuje filtracja i wysładzanie.Po filtracji dolewam gorącej wody do 50l i gotuje.Oszczędność w czasie i energii.

A jak odfiltrowujesz chmiel i osady? Za pomocą tego samego wkładu filtracyjnego (wcześniej umytego) ponownie włożonego, tym razem do wrzącej brzeczki przed wsypaniem chmielu?

Bo przecież nie przetaczasz pompką chmielin?

 

Fajnie masz to zrobione.

Edited by Terry
Link to comment
Share on other sites

Czy mierzyłeś to jakoś (wysokość montażu zaworu), żeby nie mieć zbyt dużych strat brzeczki a jednocześnie pewność, że nie zaciągniesz chmielu i osadów? Podpytuję bo, zakładając, że nie byłoby to bez wielkiej szkody dla ilości uzyskiwanej brzeczki, takie spuszczanie całości przez zawór byłoby wygodnym, szybkim i bezpiecznym (zakażenia) sposobem.

Stokroć lepszym niż obecne (przelewanie rondelkiem 1L :) ) i na pewno szybszym niż filtrator z ponacinanych rurek miedzianych puszczony nad garem.

Edited by Terry
Link to comment
Share on other sites

Króciec wspawany jest tuż nad dolnym spawem KEGa.W czsie przepompowywania do fermentatora muszę nawet trochę przechylić kocioł aby brzeczka wyleciała a został osad.Taki układ jest o tyle dobry ,że oszczędza czas i energię.Jak będziesz nacinał szczeliny filtra to natnij mniejszą ilość aby potem dociąć jak filtrat słabo leci.W moim przypadku filtracja i wysładzanie 40L brzeczki wynosi 15-20 min.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.