Jump to content
Sign in to follow this  
Wiktor

głupie pytanie o nagazowanie

Recommended Posts

stwierdziłem ostatnio przy rozlewie że spróbuję zrobić test nagazowania - wleję w plastikowego PETa.

 

No i pomysł by zgoła niezły bo można pomacać, ale robiłem to na żywca i nie przemyślałem pewnej kwestii. Minowicie wlałem 0,5 litra do 1,5 litrowej butelki i zgniotłem butelkę tak żeby nie było powietrza w środku. Nagazowałem do 2.5 vol

 

I teraz zaczynają się moje wątpliwości: jeśli mamy normalną butelkę to czy nad płynem jest 5 czy 20 ml wolnego miejsca nie robi różnicy, ale jak mamy dwa razy więcej potencjalnego miejsca zaczynają się jaja.

 

Piwo przy rozlewie miało 16C czyli w piwie rozpuszczone było 1 vol CO2. Mamy nagazowanie 2,5 vol z czego 1 vol był w piwie czyli podczas fermentacji przybędzie 1,5 vol CO2, w naszym przypadku 750 ml CO2, co znaczy że moja butelka po nagazowaniu nie będzie nawet w pełni wypełniona...

 

Refermantacja jest w 22°C co wg kalkulatora daje 0.8 vol w piwie, a 1,7 nad piwem i to nadal daje 850 ml CO2 czyli nawet w 22°C moja butelka nie będzie w pełni wypełniona.

 

Powiedzcie, dobrze ja myślę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Twoje piwo na pewno będzie mniej nagazowane niż piwo w standardowej butelce, bo plastikowa butelka zacznie się powiększać i CO2 nie będzie się rozpuszczało.

Tam na prawdę objętość przestrzeni nad piwem w butelce ma wpływ na nagazowanie, bo CO2 zawsze dąży do równowagi. Dlatego do kegów daje się mniej cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednym słowem, twój plan zawiódł. Tak czy inaczej testu na twardość butelki nie wykonasz, więc nie ma czego liczyć. Następnym razem nalej jak do normalnej butelki, czyli zostawiając kilka cm poniżej górnej krawędzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zupełnie OT -

fajne rozważania :D Na dodatek w piaskownicy.

Żeby było jasne - Twoja sprawa jaki masz sposób na podejście do piwowarstwa i nic mi do tego! Wywody trochę mnie ... hmm... zadziwiły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak się zastanowiłem, to teraz przez pomiar objętości butelki można obliczyć nagazowanie. No to miała być próba kontrolna jak się piwo nagazowało, więc myślę że plan nie jest taki zły, jak butelka wróci do swojego kształtu to znaczy że się nagazowało. Chyba ocena tego jak się powiększa butelka jest bardziej miarodajna niż pomiar twardości. Przyrost objętości mogę zmierzyć w ml zanurzając butelkę w wodzie i mierzyć ile się podniesie poziom. A co mi po twardości? twarde jak jajo co się gotowało 5? 10? 15 minut? jak dla mnie to taka butelka pełna w części jest lepszym wskaźnikiem nagazowania można dokłądnie zmierzyć z dokładnością poniżej 0,1 vol jakie jest nagazowanie piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mierzę jednocześnie ciśnienie w KEGu, dziś rano było 1,1 bara przy temperaturze około 20°C czyli teraz nagazowanie jest około 1,8. Jak się skończy gazować to spróbuję przelać z KEGa do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak się skończy gazować to spróbuję przelać z KEGa do butelek.

Masz sprzęt do rozlewu z KEGa pod ciśnieniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrobiłem sobie taką końcówkę, ale jeszcze jej nie testowałem, nie jestem pewien uszczelki między końcówkę a butelkę. Dam znać jak pójdą testy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.