Jump to content
Sign in to follow this  
saltver

Witam pierwszy raz (pytanko odnosnie ilosci glukozy)

Recommended Posts

Witam serdecznie pierwszy raz.

Mam za sobą pierwsze warzenie a zarazem pierwsza przygodę z domowym piwkiem.Kupiłem zestaw Super start w BA z zestawem mojego pierwszego piwka PaleAle(ciązko było przekonać żonkę do mojego nowego hobbi )Warzenie i wszystkie procesy przebiegły doskonale jak za pierwszym razem.Koncowe Blg 12,5 po burzliwej 6 dni 5 Blg narazie jest na cichej 9 dni 4Blg lekko mętne ale smak super .Mam pytanie ile mam dać glukozy do jednej buteli czy jest wzór do obliczania do ilu musi odfermentować (3Blg).Czy kązde piwo ma okresloną ilość glukozy gdzie to szukać.Dzieki z góry za odpowiedz Saltver- Olkusz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiscie że czytałem ale spotkałem się z różnymi ilościami i musze się upewnić u fachowców żeby nie zrobić chały za pierwszym razem -co by powiedziała żona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy mówi inaczej, bo każdy lubi inne piwo. Najważniejsze żebyś nie przesadził - żebyś nie miał granatów.

Zobacz też ten kalkulator - ja z niego korzystam:

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11847779#tag

 

Za pomocą powyższego kalkulatora obliczysz ilość glukozy - uważaj tylko na pszeniczne - wartość nagazowania podana w nim jest przesadzona.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilosc piwa w pisz w litrach czyli po cyfrze dodaj litere L, np 25L

Dla temperatury podobnie, np. 20C, przy czym jako temperature przyjmij temperature fermentacji burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście. Dodam jeszcze, że z listy rozwijanej wybierz styl, a obok niego masz zakres pożądanego nagazowania. Wpisujesz je w pierwszą kratkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i ja sie podepne z pytaniem zeby nie zakladac nowego watku.

 

W kalkulatorze uzywany jest corn sugar. Czy wyliczona wartosc surowca odpowiada ilosci potrzebnej glukozy czy bialego cukru?

Edited by JakubS

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest tez do wyboru cane sugar, czyli sacharoza..

 

kalkulator proponowany przez Jejskiego jakos bardziej mi sie podoba i wszystko ladnie liczy :D

Edited by gagarin

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale jest trudniejszy dla poczatkujacego.

Wyszło mi z obliczen 162g na 20l co wy na to?

Edited by saltver

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajny program ale nie wiem co gdzie wpisac-przepraszam za niewiedzę

Gęstość brzeczki nastawnej i końcowa - wiadomo' date='

potem wpisujesz gęstość rezerwy 0 i podajesz (tak jak na stronie, którą poleciłem) jak chcesz mieć nagazowane, potem klikasz oblicz i podaje ci ilość sacharozy do refermentacji. W ten sposób liczymy jeśli do refermentacji nie wykorzystujemy rezerwy.

 

[i']Edit:[/i]

Oczywiście wybierasz też ilość piwa i temperaturę.

 

Edit2:

Wyszło mi z obliczen 162g na 20l co wy na to?

Możesz tyle dać. Potem stwierdzisz, czy Ci odpowiada i przy następnej warce skorygujesz tę ilość.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kalkulatorze od Jejskiego 182 g sacharozy czy to glukoza mam w głowie metlik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sacharoza i glukoza to nie jest to samo. Można przyjąć, że 100g sacharozy = 116g glukozy krystalicznej (tej w sklepie).

Inna sprawa - oba kalkulatory mogą troszkę inaczej liczyć. Możesz wziąć wartość pomiędzy nimi lub na początku nie zawracaj sobie tym głowy - weźmiesz 160 czy 170 g nie ma dużej różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To i ja sie podepne z pytaniem zeby nie zakladac nowego watku.

 

W kalkulatorze uzywany jest corn sugar. Czy wyliczona wartosc surowca odpowiada ilosci potrzebnej glukozy czy bialego cukru?

Corn sugar to glukoza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak pisał Grzechu, w uproszczeniu można przyjąć, że wagowo cukier i glukoza są sobie równe. Problem zaczyna się jak przyjmiesz, że cukier jest równy glukozie objętościowo, np. stosując miarkę do cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.