Jump to content
Sign in to follow this  
ukko

Kiedy i czy zbierać dekę?

Recommended Posts

Znalazłem podobny wątek na forum ale szczerze powiedziawszy niewiele mi rozjaśnił więc postanowiłem odświezyć problem. Wczoraj wieczór nastawiłem do fermentacji weizena 13,5 Blg, drozdze Safbrew WB-06. Kożuch z piany obfity. To moje drugie piwo w życiu, pierwsze było niezłe tylko miało nieprzyjemną gorycz kmtóra zostawała na języku z powodu niezebranej deki. Znajomy technolog doradził mi żeby systematycznie zbierać kożuch zanim skończy się burzliwa. Jakbyście mi doradzili czy zrobić to teraz czy jeszczwe poczekać. Co do możliwości infekcji zdaje sobie sprawe, wszystko wczesniej wysterylizuje. Dołączam foto:

 

http://img11.imageshack.us/img11/5774/zdjcie0558e.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

To trzeba było dopisać się w tamtym wątku.

 

Moim zdaniem możesz zbierać, ale zbieraj tylko to ciemne.

 

A może po prostu za dużo chmielu sypnąłeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a to pierwsze to była pszenica?,jeżeli tak,to ja przez pierwszy miesiąc czuje zawsze gorycz i na mój gust nie ma ona nic wspólnego z chmielem,albo jest od pszenicy,albo drożdży pszenicznych,gorycz jest w stylu tabletkowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, pierwsze było z pilzneńskiego/monachijskiego. Wtedy faktycznie dałem troche za dużo chmielu, ale tym razem z uwagi że to pszenica dałem 30g Perle na początku gotowania, piwa mam niecałe 20l

Share this post


Link to post
Share on other sites
a to pierwsze to była pszenica?,jeżeli tak,to ja przez pierwszy miesiąc czuje zawsze gorycz i na mój gust nie ma ona nic wspólnego z chmielem,albo jest od pszenicy,albo drożdży pszenicznych,gorycz jest w stylu tabletkowej.

Tabletkowa gorycz to mi się kojarzy z niewypłukanym pirosiarczynem sodu, pszenica zawsze jak do tej pory nadawała się do picia prosto z fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To moje drugie piwo w życiu, pierwsze było niezłe tylko miało nieprzyjemną gorycz kmtóra zostawała na języku z powodu niezebranej deki.

Oż ty Karolu!, po drugiej warce doszedłeś do takich wniosków.

Szczerze mówiąc, kilka razy zbierałem warstwę z góry, ale nie zauważyłem żadnej różnicy, więc nie zbieram.

Taka gorycz o jakiej piszesz może mieć wielorakie podłoże:

- młode nieułożone piwo, po niedługim czasie smaki układają się.

- zbyt duże nachmielenie

- niewypłukany środek dezynfekujący

- zakażenie dzikimi drożdżami i bakteriami

- i pewnie coś jeszcze o czym nie wiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To moje drugie piwo w życiu' date=' pierwsze było niezłe tylko miało nieprzyjemną gorycz kmtóra zostawała na języku z powodu niezebranej deki.[/quote']

Oż ty Karolu!, po drugiej warce doszedłeś do takich wniosków.

Szczerze mówiąc, kilka razy zbierałem warstwę z góry, ale nie zauważyłem żadnej różnicy, więc nie zbieram.

Taka gorycz o jakiej piszesz może mieć wielorakie podłoże:

- młode nieułożone piwo, po niedługim czasie smaki układają się.

- zbyt duże nachmielenie

- niewypłukany środek dezynfekujący

- zakażenie dzikimi drożdżami i bakteriami

- i pewnie coś jeszcze o czym nie wiem.

Tak się składa że to nie mój wniosek a osoby ktora to piwo próbowała. Dodam że była to osoba która ma spore pojęcie o piwowarstwie...Ale z racji że nikt nie jest nieomylny a ja jestem jeszcze mało doświadczony w tej kwestii, nie będę się spierał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tabletkowa gorycz to mi się kojarzy z niewypłukanym pirosiarczynem sodu, pszenica zawsze jak do tej pory nadawała się do picia prosto z fermentora.

Przecież nie trzeba płukać sprzętu po pirosiarczynie sodu. Przynajmniej zgodnie z instrukcją. Ja tego nie robię i do tej pory nie miałem jakiś dziwnych posmaków. Jedyne co, to zostawiam na jakiś czas żeby sprzęt podsechł

Share this post


Link to post
Share on other sites
a to pierwsze to była pszenica?' date='jeżeli tak,to ja przez pierwszy miesiąc czuje zawsze gorycz i na mój gust nie ma ona nic wspólnego z chmielem,albo jest od pszenicy,albo drożdży pszenicznych,gorycz jest w stylu tabletkowej.[/quote']

Tabletkowa gorycz to mi się kojarzy z niewypłukanym pirosiarczynem sodu, pszenica zawsze jak do tej pory nadawała się do picia prosto z fermentora.

pirosiarczanu nie używam ,ja ja czuje w każdym młodym pszenicznym,czy to niemieckim czy wicie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przecież nie trzeba płukać sprzętu po pirosiarczynie sodu. Przynajmniej zgodnie z instrukcją. Ja tego nie robię i do tej pory nie miałem jakiś dziwnych posmaków. Jedyne co, to zostawiam na jakiś czas żeby sprzęt podsechł

Tak, ale ja osobiście mam mieszane uczucia.

Niewypłukana a tylko wysuszona butelka dezynfekowana piro ma z zewnątrz biały nalot (spróbuj to polizać :D), więc jest możliwość, że w środku butelki jest to samo rozpuszczone w piwie.

Aktualnie używam OXY a jak się skończy przerzucam się na CLO2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie, pierwsze było z pilzneńskiego/monachijskiego. Wtedy faktycznie dałem troche za dużo chmielu, ale tym razem z uwagi że to pszenica dałem 30g Perle na początku gotowania, piwa mam niecałe 20l

Na moje to niestety solidnie przechmieliłeś tego weizena, myślę, że to będzie taki Pilsweissbier. :D ProMash podaje 37 IBU dla 30g Perle na 20L na 60' gotowania. Także już od razu się z tym oswój i nie szukaj winnego po stronie deki. 30g to można dać chmielu aromatycznego, np. Lubelski, Halertau czy Saaz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Początkowo chciałem dać lubelski ale na forum ktoś mi odradził na rzecz Perle...No cóż następnym razem chyba jednak zdam się na siebie...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Początkowo chciałem dać lubelski ale na forum ktoś mi odradził na rzecz Perle...No cóż następnym razem chyba jednak zdam się na siebie...

trzeba sobie ściągnąć darmowego qbrew i samemu liczyć :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.