Skocz do zawartości

Browar Czarciołapek - czyli pepa z warzeniem zmagania


pepo

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyną kwaśność jaką spotkałem to.... w pierwszym moim stoucie, no ale to było piwo brewkitowe....

w piwie o które pytasz nie była wyczuwalna, może faktycznie laktoza ją zniwelowała, niestety nie jestem w stanie poczęstować tym piwkiem :)

wyszło jakoś tak szybciutko ;) ( mogę poczęstować piwkiem #16 i #18)

a co do wody..... to niezłą stróżkę widziałem w tamtym tygodniu na Głowackiego.... to chyba ta awaria wspominana w twoim poście :)

nie życzę takich przypadków podczas warzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no pewnie ;)

tyle że pszenica jeszcze w fazie burzliwej fermentacji, dziś sprawdzałem BLG.... spadło dopiero do 5 :/

jakieś mało ruchliwe te drożdżaki :)

spory kożuszek na wierzchu... może to ci zebrać? kiedy chcesz warzyć? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#22 - Żytnie

 

Skład:

monachijski - 1,5kg

pilzneński - 0,5kg (niestety końcówka... trzeba będzie zakupy zrobić)

żytni - 2kg

żytni karmelowy - 0,5kg

 

Zacieranie:

16l kranówy

64°C - 60 min

72°C - 30 min

78°C -

 

FILTRACJA - istny koszmar!

glut robi sie momentalnie,

już 2x wracało do gara celem podgrzania, powyżej 70°C leci jeszcze jak cie mogę....

żeby nie wiem jak smakowało to ostatnia moja przygoda z żytnim:/

 

Chmielenie:

15g Sybilla - 60min

10g Perle - 15min

5g Hallertauer Tradition - 15min

 

Drożdże:

Gęstwa po pszenicznym (wjast sztefan)

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś ponownie zacieram Koźlaka, tym razem będzie ciemniejszy i mniej nachmielony... w poprzednim przesadziłem z goryczką :)

 

#23 - Koźlak

 

Skład:

monachijski - 2,3kg

pale - 2kg (niestety brak pilzneńskiego :))

caraaroma - 400g

carahell - 100g

carafa - 90g

 

Zacieranie:

15l kranówy

64°C - 45 min

72°C - 30 min

78°C -

 

Chmielenie:

7g Marynka (ostatki) - 60min

15g Magnum - 60min

20g Sybilla - 15min

 

Drożdże: zapodam gęstwę z poprzedniego koziołka, fermentator w lodówce 10-12°C, 15Blg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jako że choróbsko ciut puściło i wróciłem do żywych.... odrazu po głowie zaczęło chodzić piwko :)

co prawda w planach była inna warka... ale z braku pilzneńskiego, wykombinowałem recepturę z tego co posiadałem na stanie.

 

#24 - Pszenne

 

Skład:

monachijski - 1kg

pszeniczny - 2,5kg

wiedeński - 0,6kg

carahell - 140g

 

Zacieranie:

16l kranówy

45°C - 15min

50°C - 15min

64°C - 30 min

72°C - 40 min

78°C ----

 

Chmielenie:

30g Marynka - szyszki - 60min

10g Sybilla - granulat - 30min

5g Sybilla - granulat - 15min

5g Citra - granulat - 15min

 

niesamowity przełom... takich kluchów jeszcze nie miałem :)

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Miał być dunkel weizen ale fermentacja pszennego jeszcze się nie skończyła, w sumie to może i lepiej bo przyszłym tygodniu będą .... Sztefany z BA.

Żadna z warek dziś by nie powstała z braku słodu ;) czekam i czekam na paczkę z HB i coś się doczekać nie mogę :)

na szczęście w biedzie poratował - kajtek99, dzięki Arturze!!! masz u mnie browara! (oczywiście w liczbie mnogiej :))

i tak o to powstaje kolejna warka:

 

 

#25 - IPA?

 

Skład:

Pale Ale - 2,4kg

pilzneński - 2Kg

pszeniczny - 250g

biscuit- 250kg

caraamber - 75g

carared - 200g

cararoma -70g - troszkę nie trafiona podmianka słodu Crystal 120 :/

Zacieranie:

16l kranówy

67°C - 70 min

78°C ----

 

Chmielenie:

6g Challenger (końcówka :/) - 60min

30g East Kent Goldings - 60min

15g Fuggles - 30min

15g Fuggles - 15min

5g Citra - 15min

 

--

fermentator już zamknięty, dodana gęstwa z warki #21 - Ringwood Ale

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 - Pils

 

Skład:

pilzneński - 4kg

wiedeński -0,4kg

carapils - 200g

zakwaszjacy -70g

 

Zacieranie:

15l kranówy

64°C - 30 min

72°C - 30 min

78°C ----

 

Chmielenie:

35g magnum - szyszki - 60min

30g lubelski - szyszki - 15min

 

--edit

po chmieleniu wyszło 13Blg... jakieś 23l

jak się ostudzi zadam gęstwę po koźlaku (W 34/70), wczoraj rozlewanym...

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#27 - Koelsch

 

Skład:

pilzneński - 3,5kg

wiedeński - 0,5kg

pszeniczny - 0,5kg

 

Zacieranie:

15l kranówy

45°C - wrzucam zasyp i podnoszę temperaturę...

52°C - 10 min

64°C - 45 min

72°C - 15 min

78°C ----

 

Chmielenie:

35g magnum - szyszki - 60min

20g Spalt Select - granulat - 15min

15g Hallertau Tradition - granulat - 15min

 

jak wystygnie... zadam gęstwę German Ale

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie.... szybko startują te drożdżaki :):ble:

Rano piana niesamowita.... oby nie wyszła z fermentatora :/

przy wlewaniu do pojemnika, sprawdziłem gęstość.... areometr wskazywał równiutkie 12°Blg, wyszło coś koło 23l.

Następne na tych drożdżach planuje.... Golden Ale, ktoś może polecić sprawdzoną recepturę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zachęcony dysputa na temat Bitter'a dzisiejsze warzenie przebiega pod jego znakiem.

 

Słód brown to nie jest słód karmelowy.

Nie miałem jeszcze do czynienia z tym słodem... i faktycznie.... słód okazał się bardziej w stylu carafy, mimo że kolor na to nie wskazuje jest w smaku ewidentnie palony :okey:

Posiłkowałem się recepturą Zgody, jako że warzenie w dniu dzisiejszym to raczej spontan... zbrakło płatków jęczmiennych :/

dziś raczej nie do kupienia :smilies:

 

 

#28 - Bitter

 

Skład:

pale ale - 3,5kg

brown - 0,2kg

cara gold - 0,2kg

monachijski - 0,4kg

Zacieranie:

13l kranówy

67°C - zasyp i utrzymanie temperatury przez 90 min

78°C ----

 

Chmielenie:

//tutaj coś wykombinuje z posiadanego zapasu... //

 

Drożdże : suche - Donstar Nottingham

 

--

po przeszukaniu lodówki okazało się, że mam prawie same aromatyczne chmiele :/

a z angielskich tylko 35g EKG.... ale za to jest paczuszka Styrian Golding - słowacki, ale za odmiana Fuggles, pójdzie na aromat

a na goryczkę zapodam marynki w szyszkach...

 

---

zmiana planów

 

25g East Kent Goldings - 60 minut

10g East Kent Goldings - 30 minut

5g Styrian Golding - 30 minut

15g Styrian Golding - 10 minut

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

23 litry bitter'a zapakowane w butelki...

wolny fermentator pod wieczór zajmie kolejna warka - Dunkel Weizen ;)

 

 

 

#29 - Dunkel Weizen

 

Skład:

pilzneński - 1,5kg

monachijski - 0,55kg

pszeniczny (ciemny) - 2kg

carawheat - 200 g

pszeniczny palony - 60g

Zacieranie:

13l kranówy

72-73 °C - 90min ... będzie na słodkawo ;)

78°C ----

 

Chmielenie:

15g lubelski - szyszki - 60min

15g lubelski - szyszki - 30min

10g Spalt Select - granulat - 10min

 

gęstwa Zymoferm Z034-2-36 Weissbier

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mały jubileusz :) 30ta warka :P

ot taki mały spontan na początek tygodnia :P

 

#30 - Pils

 

Skład:

pilzneński - 4kg

carapils - 200g

zakwaszający - 70g

 

 

Zacieranie:

14l kranówy

64°C - 45min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

35g marynka - szyszki - 60min

10g saaz - granulat - 20min

20g saaz - granulat - 10min

 

drożdżaki - Wyeast 2007 Pilsen Lager - wiąże z nimi nadzieje na kolejne kilka warek :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesień się kończy... zima za pasem....

Jako że miałem odłożone w zamrażalniku maliny..... a właściwie wytłoczyny z soku.... wyjdzie coś ala karmi malinowe?

 

#31 - Malina

 

Skład:

pilzneński - 3,5kg

ciemny karmelowy - 300g

 

Zacieranie:

14l kranówy

64°C - 45min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

30g marynka - szyszki - 60min

35g lubelski - szyszki - 15min

 

German Ale - gestwa, a może bardziej by pasowały US-05 (mam chyba saszetkę)

 

--

edit:

maliny!

pełna misa powędruje do fermentatora razem z drożdżakami :)

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś gestu w garnku :)

Na ruszt poszedł zasyp... hmm coś ala Urbock.

 

#32 - Urbock

 

Skład:

pilzneński - 1,5kg

monachijski - 1,5kg

wędzony (castle malting) - 2kg

wędzony (weyermann ) - 0,5kg

cara - 400g

caraaroma -400g

amber -200g

 

Zacieranie:

17l kranówy może z litr więcej było tak gęsto że dolewałem... i nie wiem ile w sumie było w garze

55°C - 15min

64°C - 45min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

15g marynka - szyszki - 60min

15g lubelski - szyszki - 60min

25g lubelski - szyszki - 15min

 

 

/ wyszło jakieś 25 litrów - 15blg - zadana gęstwa w34/70

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 - Odsiecz wiedeńska

 

Skład:

wiedeński - 2,5kg (mieszanka z 3 słodowni )

pilzneński - 0,65kg (resztka z litovela)

monachijski - 0,75kg

caramunich - 0,2kg

carapils - 0,2kg

 

Zacieranie:

~15l kranówy

64°C - 45min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

40g Magnum (szyszki)- 60min

30g Hallertau Hersbrucker granulat - 15min

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#34 - Pszeniczne z lekka ciemne

 

Skład:

pszeniczny- 2,5kg

pilzneński - 1,8kg

carawheat - 0,15kg

 

Zacieranie:

~15l kranówy

44°C - 90min

64°C - 60min

78°C - 5min

Chmielenie:

10g Hallertau Hersbrucker - 60min

20g Hallertau Spalt Select - 15min

 

Zadana gęstwa WB-06, 12BLG, wybicie ok 24l

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiejszy dzień pod znakiem pszenicy...

 

#35 - Pszeniczne

 

Skład:

pszeniczny - 1,5kg

orkiszowy - 1kg

pilzneński - 1,8kg

cara- 0,10kg

 

Zacieranie:

~15l kranówy

44°C - 90min

64°C - 30min

72°C -30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

15g Sybilla - 60min

15g Hallertau Hersbrucker -15min

 

drożdżaki: 3056 Bavarian Wheat 50 ml - saszetka.. z lenistwa, bez startera

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W ramach świątecznego relaksu - warzenie koźlaka

w międzyczasie.... zabutelkowana warka #33

 

#36 - Koziołek lubelski

 

Skład:

monachijski - 1,7kg (niestety resztki.... :/)

pilzneński - 3,4kg

carared - 0,20kg

caramunich - 0,20kg

amber - 0,20kg

caraaroma - 0,30kg

 

Zacieranie:

64°C -40min

72°C -30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

25g Marynka - szyszki - 60min

20g lubelski - szyszki - 10min

mech - 15min

 

po schłodzeniu dodam gęstwę - W-34/70

 

--

zdecydowałem się na mini dekokt,

jedyny z dostępnych większych garnków jaki znalazłem miał ok 6l (reszta.... a to bigos a to kompot z suszu....)

po 20 minutach w 72°C

napakowałem gęstego... zagotowałem.... 5min i spowrotem do gara....

temperatura ustaliła sie na 76°C

potrzymałem jeszcze 10 minut bez gmerania przy palniku

i mashout...

 

---

wybicie - 20l i 18Blg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, no- pozazdrościć.....3 :beer: :beer: :beer: wareczki w grudniu :okey: .......to kiedy degustacja??? Jak nic się nie popieprzy to jutro robię pierwszego lagera na 100% słodzie pilzneńskim. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, no- pozazdrościć.....3 :beer: :beer: :beer: wareczki w grudniu :okey: .......to kiedy degustacja??? Jak nic się nie popieprzy to jutro robię pierwszego lagera na 100% słodzie pilzneńskim. Pozdrawiam

3? :)

Wydaje mi się że 4 :D

Co do degustacji to trzeba się spieszyć :D jak by co to zapraszam... możemy w styczniu powtórzyć spotkanie w podobnym gronie co ostatnio...

może jeszcze ktoś nowy się zjawi....

Powodzenia przy lagerku!

U mnie dziś.... belgijskie... coś ala' blond ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 - Belgian Blond

 

Skład:

pilzneński - 4kg

carapils - 300g

biscuit - 100g

caraaroma - 25g

abbey malt - 100g

 

Zacieranie:

64°C -30min

72°C -40min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g Styrian Goldings - 60min

10g Styrian Goldings - 15min /* zmiana SG na Hallertau Hersbrucker

mech - 15min

 

Drożdże: activator - 1388 Belgian Strong Ale (rozruszam je przed dubblem :))

 

-

edit

bym był zapomniał

do gotowania na ostatnią minute poszło 600 gram cukru trzcinowego nierafinowanego,

celowałem w kolor miedziano złoty.... chyba się udało, do gotowania poszło ~21litrów o gęstości 14Blg...

jak się schłodzi zmierzę ponownie.

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze piwko na podstawie receptury Vettis'a:

http://www.piwo.org/...post__p__113820

 

#39 - Hameryka

 

Skład:

pilzneński - 4kg

carahell - 250g

płatki ryżowe błyskawiczne -250g

ryż (gotowany) - 600g

 

-edit

zakwaszający - 60g

 

Zacieranie:

54°C - zasyp i doprowadzenie do:

64°C - 40min

72°C - 40min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

12g Magnum granulat - 60min

10g Magnum granulat - 30min

15g Tettnanger granulat -10min

mech - 15min

 

Drożdże

gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.