Skocz do zawartości

Browar Czarciołapek - czyli pepa z warzeniem zmagania


pepo

Rekomendowane odpowiedzi

#102 -Wakacyjny Browarek

 

Skład:

pale ale - 7kg

wiedeński - 2kg

 

Zacieranie:

68°C - 70min

78°C - 5min

 

Chmielenie

30g Chinook - 60min

17g Citra - 60min

15g Citra - 10min

30g Amarillo- 10min

 

Drożdże:

US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dziś dwie warki.. choć zacieram tylko jeden raz,

warzyć będę na dwa razy... różne chmiele, dodatki...

 

#103 i 104

 

Skład:

pilzneński - 8,5kg

karmelowy jasny - 300g

 

Zacieranie:

63°C - 50min

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Chmielenie

warka -1

35g Perle- 60min

30g Lubelski- 15min

 

wraka - 2

25g magnum- 60min

27g lubelski - 15min

15g jagody jałowca - 15min

4g kminek - 5min

 

Drożdże:

warka - 1

w34/70

fermentator powędrował do lodówki - 12°C

 

wraka - 2

gęstwa US-05

lodówka - 19°C

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#105

 

Skład:

pilzneński (bruntal 6,5kg, DMG 1,5) - 8kg

pszeniczny - 0,6kg

caramunich - 250g

 

Zacieranie:

63°C - 50min

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Chmielenie

60g Sybilla gr.- 60min

60g Lubelski sz.- 15min

20g Saaz gr.- 10min

 

Drożdże:

gęstwa US-05

 

 

--

podczas gotowania mega przełom :)

 

jednak podzieliłem warkę...

do jednej poszły zaplanowane us-05... do drugiej w34/70 i do lodówki w 10-12°C

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#106 pszenica

 

Skład:

pilzneński - 3,7kg

pszeniczny - 4,4kg

bursztynowy - 450g

 

Zacieranie:

72°C i spadek do... 64 - 90min

podgrzanie do 76°C - 5min

 

Chmielenie

50g HT szyszki- 60min

50g lubelski szyszki- 10min

 

Drożdże:

fermentator 1 - gęstwa WB-06

fermentator 2 - 1/2 saszetki uwodnionych WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zbyt drobne śrutowanie (prawie na mąkę) odbiło mi się dziś czkawką :/

Filtracja była istna torturą :ble::P

 

 

#107 Wit

 

Skład:

pilzneński - 5kg

pszeniczny - 2,4kg

biscuit - 250g

 

pszenica niesłodowana -1kg

płatki pszeniczne - 0,5kg

płatki owsiane - 0,8kg

 

Zacieranie:

 

 

64°C -50min

72°C- 30min

i podgrzanie do 76°C

 

Chmielenie

35g HT szyszki- 60min

20g HT szyszki- 10min

 

dodatki:

kolendra - 35g

starta skórka z 4 pomarańczy

curacao - 20g

 

Drożdże:

WLP530 Abbey Ale

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nadrabiam przeoczony wpis... warka warzona 13.09 piątek

Rozlana już do butelek + keg.

Piwo wyszło baaardzo kawowe :)

 

 

#108 Stout

 

Skład:

pale ale- 8kg

jęczmień palony - 340g

brown - 100g

czekoladowy. -184g

palone ziarna pszenicy - 115g

carafa -15g

barwiący - 300g

 

Zacieranie:

68°C - 40min

72°C - 30min

i podgrzanie do 76°C

 

Chmielenie

ni cholery nie pomnę.... a karteczka z notatkami gdzieś sobie poszła

na bank były to szyszki

magnum?/marynka

i

lubelski

 

Drożdże:

gęstwa US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#109 NN

 

Skład:

pilzneński - 7kg

monachijski -1kg

karmelowy jasny - 300g

bursztynowy - 200g

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 10min

i podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

70g marynka szyszki - 70min

62g lubelski szyszki - 15min

 

bardzo drobne ześrutowanie słodu dało efekt :) sporo w garze ~60l 12blg przed gotowaniem :)

coby filtracja tej mąki przebiegła bez zakłóceń... dodałem litr? może dwa łuski gryczanej

 

 

 

Drożdże:

gęstwa US-05

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś sie nie rozpiszę... IRA na tapecie :smilies:

 

#110 Red Irish Ale

 

 

--

zapomniałem o podkładzie muzycznym...

 

[media]

[/media]

 

 

---

uzupełniam wpis dotyczący receptury IRA

 

Skład:

pale ale - 6,5 kg

monachijski - 1,5kg

crystal - 0,5kg

carared - 650g

strzegom czerwony - 350g

barwiący - 90g

 

no tak... słody wchodzące w skład warki zapisałem.... ale chmielenia ni hu hu :/

fuggle, wiilamette, piligrim

ale w jakich proporcjach.... nie pamiętam

 

warka podzielona na dwa fermentatory

do pierwszego starter WLP004 Irish Ale (straszzzzznieeee kiepsko flokują)

druga zaszczepiona uwodnionymi us05

 

--

II edit

HA!!!!

zapisana receptura z brewtargeta była zapisana

i chmielenie odtworzone: (ani tam piligrima ani willamatte :smilies: )

Chmiele Nazwa Alfa Iloć Użycie Czas Postać IBU Bramling 6,0% 18,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat

5,6 Challenger 7,0% 17,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 6,2 Fuggles 4,5% 50,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 11,7 Fuggles 4,5% 20,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 1,7 Styrian Goldings 4,5% 10,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 0,9

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#111 woda kolońska

 

Skład:

pilzneński - 7,5kg

pszeniczny - 0,9kg

 

Zacieranie:

55°C - 15min

64°C - 45min

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Chmielenie

70g magnum szyszki - 70min

55g sazz - 15min

10g sybilla - 10min

 

Drożdże:

fermentator 1 - uwodnione S-33

fermentator 2 - Wyeast 1010 American Wheat (gęstwa)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#112 AIPA

 

Skład:

pale ale - 7,5kg

monachijski - 1,9kg

cara cristal - 300g

biscuit - 200g

 

Zacieranie:

64°C - 45min

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Chmielenie

38 Zeus, Tomahawk - 60min

16g Green Bullet - 60min

25g Galaxy - 60min

35g Cascade - 60min

20g Cascade - 15min

35g Amarillo - 15min

25g Citra - 10min

 

 

Drożdże:

us05

 

na cichą dodam Cascade, Amarillo, Citra

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

561_baltyk_to_prawdziwy_wypas_murzyn.jpg

 

#113 Porter Bałtycki - prawdziwy wypas

 

Skład:

wiedeński - 6kg

monachijski II - 3,15kg

karmelowy ciemny - 325g

karmelowy 300 - 200g

karmelowy jasny - 685g

caraaroma - 300g

melanoidowy - 300g

barwiący - 300g

jęczmień palony - 300g

 

Zacieranie:

64°C - 70min

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Chmielenie

30g Marynka - 60min

20g H tradition- 15min

 

Drożdże:

Mauribrew Lager 497

 

zobaczymy ile wyjdzie cienkusza....

 

--

Z wysładzania nazbierało sie ponad 20l, dam tej warce kolejny numerek... ale bez nazwy

 

#114

 

Chmielenie

35g Marynka - 60min

25g amarillo - 15min

5g galaxy - 15min

10g cascade -15min

 

Drożdże:

gęstwa US-05

 

---

porter 22blg

'cienkusz' 12blg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#115 - pszenica

 

Skład:

pilzneński - 4,5kg

pszeniczny - 4kg

karmelowy jasny - 300g

 

Zacieranie:

54°C - 30min

64°C - 10min

72°C - 40min

78°C - 5min

 

Chmielenie

HT 30g - 60min

HT 35g - 10min

 

 

Drożdże:

1. Gozdawa - BW11

2. Mangrove Jack's - M20 Bavarian Wheat

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#116 - Bitter

 

Skład:

pale ale - 8 kg

crystal - 200g

karmelowy czerwony - 300g

jęczmień prażony - 70g

 

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 10min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

Marynka 80g - 60min

Fuggle 40g - 15min

Sovereign 17g -15min

 

Drożdże:

Gęstwa US-05

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#117 - Pils

 

Skład:

pilzneński - 7,7kg

karmelowy 30 - 300g

zakwaszający - 180g

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

Magnum 70g - 60min

Saaz 50g - 15min

Saaz 30g - 0min

 

 

Drożdże:

W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#118 - RIS - 300tu

 

Skład:

pale ale - 6,300kg

pilzneński - 1,5kg

monachijski - 2kg

wiedeński - 1kg

caraaroma - 300g

karmelowy - 300g

kawowy - 300g

czekoladowy - 300g

jęczmień prażony - 300g

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 25min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

marynka 50g - 60min

lubelski (szyszki) 50g - 10min

simco 15g - 10min

 

Drożdże:

Gęstwa US-05

 

wyszło około 20l - 25blg

 

 

Do warzenia pójdzie tylko brzeczka przednia, z wysłodzin będzie stout :) (12blg, ponad 22l)

warka z wysłodzin chmielona:

marynka 25g - 60min

sybilla 20g - 10min

 

zadana gęstwa US-05

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#119 Wit

 

Skład:

pilzneński - 5kg

pszeniczny - 2,3kg

biscuit - 300g

 

pszenica niesłodowana -1,7 kg

płatki owsiane - 0,4kg

 

Zacieranie:

 

64°C - 60min

72°C - 20min

i podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

35g HT szyszki- 60min

30g HT szyszki- 10min

 

dodatki:

kolendra - 35g

starta skórka z 3 pomarańczy i jednej cytryny

curacao - 20g

 

Drożdże:

WLP530 Abbey Ale

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#120 Koźlak

 

Skład:

pilzneński - 5kg

monachijski - 5kg

karmelowy ciemny - 500g

caraamber - 600g

caramunich -600g

 

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 20min

i podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

65g marynka granulat- 60min

80g HT szyszki- 10min

 

 

Drożdże:

W34/70 gestwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#121 Dyngusowe

 

Skład:

pale ale - 6,5kg

monachijski - 1,5 kg

karmelowy czerwony - 1kg

abbey - 600g

jęczmień prażony - 80g

 

Zacieranie:

67°C - 40min

72°C - 15min

i podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

50g First Gold - 60min

20g Styrian Goldings- 10min

 

Drożdże:

1. W34/70 gestwa

2. US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Szybkie uzupełnienie notatek... piwo uwarzone jakieś 2 tygodnie temu

 

#122

 

Skład:

pale ale - 5,3kg

pils- 2,5 kg

caramunich - 200g

zakwaszający - 150g

 

Zacieranie:

67°C - 40min

72°C - 15min

i podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

60g marynka - 60min

25g saaz - 15min

25g glacier - 10min

 

Drożdże:

1. W34/70 gestwa

2. lagerowe kangury - saszetka

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#123 drWit

 

Skład:

pils - 4 kg

pszeniczny - 3 kg

abbey - 520g

biscuit - 180g

 

pszenica niesłodowana - 1,5kg

płatki owsiane - 0,8 kg

 

Zacieranie:

67°C - 40min

72°C - 15min

i podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

40g marynka - 60min

40g Styrian Goldings - 10min

 

Dodatki

curacao - 40g

skórka z trzech pomarańczy

kolendra - 30g

jeden z fermentatorów - trawa cytrynowa (wywar)

 

Drożdże:

1. S-33

2. Clasic Belgian Witbier - Gozdawa

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#124 Sweet Wheat

 

Skład:

pils - 4 kg

pszeniczny - 3,5 kg

wiedeński - 0,5 kg

caramunich - 150g

 

Zacieranie:

67°C - 40min

72°C - 15min

i podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

35g Chinook - 60min

10g Amarillo - 15min

30g Citra - 15min

20g Summer-10min

 

Drożdże:

US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

niema to jak zrobić sobie saunę w taki upał... warzenie na poddaszu... wrażenia bezcenne.

na szczęście jedna lodówka wolna i powędruje tam piwo do fermentacji ~18-20 °C

 

#125 Dry Stout

 

Skład:

pale ale - 7,5 kg

karmelowy - 250g

czekoladowy - 400g

pszeniczny czekoladowy - 150g

jęczmień prażony - 200g

 

Zacieranie:

67°C - 40min

72°C - 15min

i podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

60g marynka- 60min

25g marynka- 15min

 

Drożdże:

US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#126 Pszeniczne

 

Skład:

pilzneński - 2,2 kg (resztki z magazynu :/ )

wiedeński - 0,8kg

pszeniczny - 4kg

bursztynowy - 200g

zakwaszający - 250g

 

Zacieranie:

64°C - 45min

72°C - 15min

i podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

40g Styrian Goldings - 60min

20g lubelski (szyszka)- 60min

 

Drożdże:

WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.