Skocz do zawartości

Browar Czarciołapek - czyli pepa z warzeniem zmagania


pepo

Rekomendowane odpowiedzi

#76 Witbier

 

Skład:

pilzneński - 2,4kg

pszeniczny - 1,2kg

biscuit - 100g

 

pszenica niesłodowana - 0,5kg

płatki pszeniczne - 0,5kg

płatki owsiane - 0,2kg

płatki jęczmienne -0,3kg

 

Zacieranie:

50°C - 30min

64°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie + Dodatki:

20g Perle - 60min

10g Perle- 15min

 

skórka z 2 pomarańczy

kolendra indyjska (mielona) - 20g

Curaçao - 20g

 

Drożdże:

Safbrew S-33 saszetka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś pora na małą serie belgów:)

Przed wczoraj położyłem rozgniecioną saszetkę wyastów na kaloryfer... rano siłowałem się z wyciągnięciem, napęczniało tak że sie zaklinowało pod parapetem :/

Na pierwszy ogień klon piwa - Leffe Brune, dwa małe zgrzyty ... brak monachijskiego ciemnego :/ - pod koniec gotowania zapodam odrobinę czekoladowego pszenicznego dla przyciemnienia

Chmiel.... tu też mały kompromis - styrian goldings w zamian EKG, który występował w innych recepturach tego piwa.

Co do trapistów - to mam do nich napiety plan :)

zobaczymy co z tego wyjdzie....

 

 

 

Podkład muzyczny - [media]

[/media]

 

#77 - Leffe Brune

 

Skład:

pilzneński - 4kg

monachijski - 1,25 kg

caramunich - 150g

special B - 150g

brown - 100g

 

 

Zacieranie:

66°C - 90min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie + Dodatki:

30g EKG ? - 60min

10g Saaz - 15min

 

250g - cukier kandyzowany brązowy - 15min

 

Drożdże:

starter - THG

 

--

dodałem dla przyciemnienia 25g pszenicznego czekoladowego - ostateczny kolor... z tego co pamiętam bardzo zbliżony :)

23 litry, 15,5 Blg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#78 Koziołek

 

Skład:

pilzneński - 3kg

monachijski - 2kg

bursztynowy - 200g

carared - 150g

carahell - 400g

caraaroma - 60g

 

Zacieranie:

64°C - 50min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie + Dodatki:

30g lubelski (szyszki) - 60min

20g Hallertau Tradition (szyszki) - 15min

 

Drożdże:

gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś do gara trafia zestaw na Portera Angielskiego ufundowany przez firmę Browamator w lublskim konkursie piw domowych. Jeszcze raz bardzo dziękuję.

 

 

 

#79 Porter Angielski

 

Skład:

pale ale - 3,6kg

caraaroma - 300g

carafa special typ I - 100g

 

Zacieranie:

67-68°C - 90min

78°C - 5min

 

Chmielenie

30g challenger - 60min

30g fuggles - 15min

 

Drożdże:

Safale S-04

 

--

Przed gotowanie blg - ~10-10,5 - sporo w garze - jakieś 26litrów

Po gotowaniu.... blg blizej nie określone.... balingometr i podłoga stanowiły przez chwilę jedność. Trzeba bedzie kupic nowy.... :/

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#80 - Belgia

 

Skład:

pilzneński - 5kg

monachijski - 0,5 kg

caramunich - 250g

special B - 185g

carabelge - 200g

biscuit -150g

 

 

Zacieranie:

66°C - 50min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie + Dodatki:

25g Perle - 60min

25g EKG - 15min

 

Drożdże:

gęstwa - THG

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwie wareczki.... łikend należy zaliczyć do udanych :)

THG ponownie zwiedzają browar.... w sumie to zostało im 5 dni :P

U mnie wisi kalendarz gregoriański... wiec jak się uda to może za tydzień też coś uwarzę:)

 

 

#81 Witbier

 

Skład:

pilzneński - 2,4kg

pszeniczny - 1,5kg

biscuit - 100g

 

pszenica niesłodowana - 0,8kg

płatki pszeniczne - 0,5kg

płatki jęczmienne -0,2kg

 

Zacieranie:

50°C - 30min

64°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie + Dodatki:

20g Perle - 60min

10g Perle- 15min

 

skórka z 3 pomarańczy

kolendra indyjska (mielona) - 20g

Curaçao - 20g

 

Drożdże:

Safbrew S-33 saszetka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#82 AIPA

 

Skład:

pale ale - 5kg

monachijski - 1,3kg

crystal - 200g

biscuit - 90g

 

Zacieranie:

66-68°C - 60min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g Challenger - 60min

20g Chinook - 60min

20g Tomahawk - 60min

20g Zeus - 60min

20g Galaxy - 30min

20g Cascade - 15min

15g Willamette - 15min

10g Topaz - 0min

 

Drożdże:

gęstwa safale S-04

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zeus=columus --- owszem ale...

tomachawk to inny chmiel, mniej goryczkowy

zresztą BA ma go w asortymencie jako daw produkty

 

 

--

http://browamator.pl...3010&sortuj=kod

http://browamator.pl...8&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F7153010&sortuj=kod

 

w sumie w opisie tomahawka widnieje że to columbus :P

no to jak to jest ? :)

 

--

dobra... i wsio jasne:

 

CTZ Hops (Columbus, Tomahawk, Zues)

 

faktycznie to ten sam chmiel, różnice polegają na różnych wariacjach zawartości alfa-kwasów

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coby nie marnować czasu przed świątecznym obiadem u teściowej zatarłem górniaczka.... coś mi się pokićkało że mam jeszcze worek słodu pszenicznego... no cóż weizena nie będzie:/

Kolejne braki w browarze to - kapsle.

Królestwo za kapsle!

Trzeba będzie zrobić szybciorkiem zakupy :/

 

 

 

#83 Nołnejm

 

Skład:

pilzneński - 2,5kg

wiedeński - 1,5kg

carared - 115g

carahell- 150g

 

Zacieranie:

64-66°C - 50min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

25g Perle - 60min

20g Hallertauer Tradition - 15min

 

 

Drożdże:

gęstwa safale S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miało być dziś ostatnie w tym roku warzenie... pszeniczniak pewnie zatarty zostanie jutro....

Jako że dziś koniec roku... wszystkim wszystkiego najlepszego w nadchodzącym 2013!

W trakcie przygotowywania kolacji degustuję sobie ostatnia buteleczkę Koelsh'a - super piwko.... było :(

a za chwilkę Urbock... też piwo z jesieni poprzedniego roku.... tyle że mam jeszcze go z 15 buteleczek w piwnicy :)

na tym się pewnie nie skończy i zajrzę tam dziś jeszcze nie raz :smilies::beer:

 

Do siego!!

 

14625027-szczesliwego-nowego-roku-z-karty-okolicznosciowe-kufle.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#84 Pszenica

 

Skład:

pilzneński - 1,8kg

pszeniczny - 2,2kg

bursztynowy - 250g

 

Zacieranie:

65°C - 50min

64-66°C - 10min

72°C - 40min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g Hallertauer Tradition (szyszki) - 60min

20g Lubelski (szyszki) - 15min

 

 

Drożdże:

saszetka uwodnionych WB-06 * zmiana na Mauribrew Weiss Y1433

 

--

Wysładzało sie i wysładzało.... za dużo wody sobie przygotowałem. :/ .. jako że wyszło sporo brzeczki ~9blg,

a nie chciało mi się odparowywać przynajmniej do 11 więc dodałem 0,4 kg suchego extraktu.

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#85 Dry Stout

 

Skład:

Pale Ale - 4kg

jęczmień palony - 250g

kawowy - 44g

brown - 35g

pszeniczny czekoladowy - 60g

carafa - 100g

 

Zacieranie:

66-67°C - 60min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

25g Magnum (szyszki) - 60min

10g lubelski (szyszki) - 20 min

 

 

Drożdże:

gęstwa safale S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#85 Hameryka

 

Skład:

pilzneński - 4kg

carapils - 80g

zakwaszający - 120g

ryż gotowany - 1kg

kaszka kukurydziana - 150g

 

Zacieranie:

64-66°C - 60min

72°C - 60min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

8g saaz - 60min

8g perle - 60min

8g Hallertauer Tradition- 60min

9g saaz - 15 min

9g Hallertauer Tradition - 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2112 California Lager - starter.... coś niemrawo się rozkręcają :/... fermentator czeka w lodówce na zadanie drożdży... jeszcze się kręcą, po południu zadam....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Człowiek chory.... to i sie nudzi w domu... jako że odrzyłem odrobinę to piwko dziś skleciłem:

 

 

#86 Nołnejm v2

 

Skład:

pilzneński - 2,5kg

wiedeński - 1,5kg

carared - 150g

carahell- 110g

 

Zacieranie:

64-66°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

25g Perle - 60min

20g Hallertauer Tradition - 15min

 

Drożdże:

byłem pewny że mam saszetkę safale S-04... niestety brak

uwodnię w zamian uwodnię - Donstar Notthingam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

L4 ciąg dalszy

 

#87 Pszenica

 

Skład:

pilzneński - 2kg

pszeniczny - 2,3kg

bursztynowy - 250g

 

Zacieranie:

44°C - 35min

55°C - 30min

64-66°C - 40min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g Hallertauer Tradition (szyszki) - 60min

20g Lubelski (szyszki) - 15min

 

 

Drożdże:

gęstwa Mauribrew Weiss Y1433

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdżaki WLP028 Edinburgh Scottish Ale - termin... ojj!.. best before - july 2012

leżały i leżały w lodówce aż przyszła i na nie pora,

wystartowały bez problemu :)

 

#88 Scottish Heavy

 

Skład:

pale ale - 4kg

palony jęczmień - 85g

zakwaszający - 40g

 

Zacieranie:

67-68°C - 70min

72°C - 10min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g EKG - 60min

10g Bramling Cross - 60min

 

 

Drożdże:

WLP028 Edinburgh Scottish Ale - starter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale chłopie tłuczesz te warki, ciekawe kto to wszystko wypije:D

 

Etam... marudzisz :)

Wraki 81-84 zeszły w jeden wieczór... 4 kegi poszły raz dwa... Liga squosha się nie oszczędza :D

Jeżeli mi się przedłuży L4... a wszystko na to wskazuje ;/ to pewnie coś jeszcze na tygodniu uwrzę :)

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#89 Witbier

 

Skład:

pilzneński - 2,5kg

pszeniczny - 1,5kg

special b - 40g

 

pszenica niesłodowana -1kg

płatki pszeniczne - 250g

płatki owsiane - 0,5kg

 

 

Zacieranie:

64-66°C - 70min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie + Dodatki:

20g Perle - 60min

10g Perle- 15min

 

skórka z 3 pomarańczy

kolendra indyjska - 20g

Curaçao - 20g

 

Drożdże:

Uwodniona saszetka Brewferm Blanche

 

Na kolejną wrkę planuję specjalny zasyp :) w końcu to mały jubileusz....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Plany planami....a tu trzeba pszenice na szybko....

no i qurcze brak pilzneńskiego na stanie :(... stad ten dziwny zasyp :)

 

#89 i 1/2 - Paląca pszenica

 

Skład:

pale ale - 1,8kg

pszeniczny - 2,3kg

bursztynowy - 250g

 

Zacieranie:

44°C - 20min

55°C - 30min

64-66°C - 60min

72°C - 10min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g Hallertauer Tradition (szyszki) - 60min

20g Lubelski (szyszki) - 15min

 

Drożdże:

gęstwa Mauribrew Weiss Y1433

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miał być porter bałtycki a wyszło jasne mocarne :)

Porter więc poczeka jeszcze 10 warek :)... a to chyba za niedługo będzie :P

 

 

#90 Damballa - Belgian Golden Strong Ale

 

Skład:

pilzneński - 5,5kg

carapils - 250g

 

Zacieranie:

55°C - 10min

64-66°C - 70min

72°C - 10min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

25g - pilgrim - 60min

30g - saaz - 15min

 

Drożdże:

gęstwa THG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

91 AIPA

 

Skład:

pale ale - 5kg

monachijski - 1,5kg

crystal - 130g

biscuit - 110g

 

Zacieranie:

66-68°C - 60min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

25g Green Bullet- 60min

20g Chinook - 60min

20g Tomahawk - 60min

20g Zeus - 60min

20g Galaxy - 40min

30g Chinook - 10min

20g Topaz - 0min

 

Drożdże:

Donstar Notthingam

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.