Skocz do zawartości

Browar Czarciołapek - czyli pepa z warzeniem zmagania


pepo

Rekomendowane odpowiedzi

Waldemar to bardzo przyjazny tym człowieka i z pewnością podzieli się nowym napitkiem :)

Weizenbock zszedł z 18 aż do 2 Blg ! dziś go czeka butelkowanie :)

 

AIPA, warka #56 w poniedziałek dostała dawkę chmielenia na zimno: łącznie 50g -- Amarillo -10g, Chinook 10g, Willamate 10g i Cascade 20g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#58 Black Wheat

 

Skład:

pszeniczny - 1,7kg

pilzneński - 2,5kg

carawheat - 250g

czekoladowy - 100g

palone ziarna pszenicy - 80g

 

Zacieranie:

44-45°C - 90min

64°C - 10min

72°C - 60min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

13g Sladek - 60min

13g Saaz - 60min

15g Hallertau Tettnanger- 15min

 

Drożdże:

Gęstwa po weizenbock'u

 

 

--

Świeżo zakupiona chłodnica - http://allegro.pl/destylator-chlodnica-wezownica-bimber-spirala-i2406168092.html super sie sprawuje :)

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

.... prawie po miesiącu odkopałem garnek! Niestety urlop się zmierza nieuchronnie ku końcowi :/

Śrutownik w ruch i... ognia!!

 

 

#59 Windiness

 

Skład:

pszeniczny - 2,2kg

monachijski -1,8kg

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

30g Marynka (szyszki) - 60min

25g Sladek (granulat) -10min

 

 

Drożdże:

Safale S--04, saszetka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#60 Hameryka v2

 

Skład:

pilzneński klepiskowy - 4kg

carapils - 120g

zakwaszający - 100g

ryż (gotowany) - 760g

 

Zacieranie:

64°C - 65min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

15g Taurus - granulat - 60min

10g Taurus - granulat - 30min

12g Hallertau Tradition - granulat -10min

12g Sladek- granulat -10min

 

Drożdże:

Zymoferm Z012 - Budweiser Lager - fiolka 2 miesiące po terminie.... drugi dzień na mieszadle i..... chyba wystartują... widać małe oznaki fermentacji w słoju. Awaryjnie czeka paczuszka W34/70

Za drożdże wielkie dzięki dla emcede! a i za pożyczony refraktometr!!

 

---

12 Blg, 25 litrów

 

----

jupi!!! drożdżaki piękną piankę zrobiły :)

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Chłodniej...... :)

 

#61 Seek&Destroy... Witbier

 

Skład:

pilzneński - 2,4kg

pszeniczny - 1,2kg

biscuit - 100g

 

płatki pszeniczne - 1kg

płatki owsiane - 0,4kg

 

 

Zacieranie:

50°C - 30min

64°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie + Dodatki:

20g Perle - 60min

10g Perle- 15min

 

skórka z 3 pomarańczy (160g)

kolendra indyjska (mielona) - 20g

Curaçao - 20g

 

Drożdże:

Safbrew S-33 saszetka

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#62 AIPA

 

Skład:

pale ale - 4kg

monachijski - 0,7kg

cara crystal - 150g

 

Zacieranie:

67°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g Zeus - 60min

20g Tomahawk - 60min

15g Chinook - 35min

20g Cascade - 15min

10g Centennial- 10min

10g Palisade- 10min

15g Willamate - 0min

 

Drożdże:

S-04, gęstwa

 

-

6 godzin... tyle mi zajęło od śrutowania do zadania drożdży. Fermentator zamknięty, tydzień burzliwej i zleje na cichą z dodatkowymi chmielami.

 

--

Wyszło 20-21 litrów 14Blg. Piana pod dekielek była już po 2 godzinach :)

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzupełniania 'zapasów' ciąg dalszy:

 

 

#63 pszeniczniak

 

Skład:

pilzneński - 1,8kg

pszeniczny - 2,3kg

bursztynowy (Strzegom) - 200g

 

Zacieranie:

44°C - 90min

64°C - 60min

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

15g Perle - 60min

15g Perle- 15min

10g Sladek- 15min

 

 

Drożdże:

WB-06 - saszetka

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#64 Tofik, karmelowe ale

 

Skład:

pilzneński - 1kg

monachijski - 3kg

caraaroma - 100g

karmelowy ciemny - 200g

amber (jasny karmelowy) - 200g

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

10g Perle - 60min

20g Perle- 15min

 

Drożdże:

S-04, gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#65 PopCorn

 

Skład:

pilzneński - 3kg

wiedeński - 1kg

zakwaszający - 100g

carapils - 200g

kaszka kukurydziana - 250g

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g Perle - 60min

13g Cascade- 10min

13g Willamate- 10min

 

Drożdże:

S-04, gęstwa

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#66 Bitter

 

Skład:

pale ale - 4kg

brown - 200g

karmelowy 30EBC - 150g

karmelowy 150EBC - 50g

kawowy - 50g

 

Zacieranie:

68-66°C - 90min

72°C - 10min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

30g Challenger - 60min

15g East Kent Goldings - 15min

10g East Kent Goldings - 5min

 

Drożdże:

Wyeast 1187 Ringwood Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#67 Mild

 

Skład:

pale ale - 3,5kg

crystal - 280g

czekoladowy - 200g

 

Zacieranie:

68-66°C - 75min

72°C - 10min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

5g Challenger - 60min

5g East Kent Goldings - 60min

15g East Kent Goldings - 10min

 

 

Drożdże:

Wyeast 1187 Ringwood Ale - gęstwa z warki #66

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miało być jutro ale plany się pozmieniały i wyszło warzenie w dniu dzisiejszym, lubelskie pale ale :smilies::P

 

 

#68 LuPA

 

Skład:

pale ale - 4kg

wiedeński -0,5kg

specialB- 100g

carapils - 160g

 

Zacieranie:

68-66°C - 80min

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

dzisiejsze chmielenie to totalny spontan :D

wybrałem tylko część pudełek z lodówki.... a i tak sporo tego w garze sie znalazło :)

 

10g Tomahawk - 60min

10g Zeus - 60min

10g Willamate -30min

10g Palisade - 45min

10g Cascade -15min

do gara poszło dwie garści lubelskiego na ostatnie 5minut gotowania (tegforoczny zbiór)

 

 

Drożdże:

Wyeast 1187 Ringwood Ale - gęstwa z warki #67 o ile uda sie dziś ją zakegować :P

 

--

zakegować ostatniej warki sie nie udało.... zeszła do 3,5 blg - piwo zlane na cichą,

niecały tydzień fermentacji a piwko barfdzo klarowne, lubię te drożdżaki :)

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#69 Pils

 

Skład:

pilzneński - 4kg

caramunich - 60g

carapils - 200g

 

Zacieranie:

64-66°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g Taurus - 60min

10g Perle - 15min

15g Saaz - 10min

 

Drożdże:

gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

 

Fermentacja w lodówce w 10°C

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#70 Pszenica

 

Skład:

pilzneński - 1,9kg

pszeniczny - 2,5kg

crystal - 150g

 

Zacieranie:

44-45°C - 60min

55-56°C - 60min

64-66°C - 45min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

15g Perle - 60min

10g East Kent Goldings - 15min

10g Cascade -15min

 

Drożdże:

Wyeast 3056 Bavarian Wheat - starter

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#71 Foreign Extra Stout

 

Skład:

pale ale - 3,5kg

monachijski - 0,8kg

caraaroma - 300g

carafa III - 150g

palony jęczmień - 75g

prażony jęczmień - 100g

płatki:

owsiane - 0,4kg

jęczmiennne - 05,kg

 

 

Zacieranie:

68-66°C - 90min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

40g Marynka (szyszki)- 60min

40g Lubelski (szyszki) - 15min

 

Drożdże:

Wyeast 1187 Ringwood Ale - gęstwa

 

--

15,5 Blg.... wyszło około 24litrów

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Po ostatnich wojażach zapasy się pokończyły... trzeba napełnić fermentatory coby tak smutne nie stały....

w miedzyczasie degustacja...

Dry Stout - zajefajne piwko od astrobus, dzieki Marku za bardzo smaczne piwko!

i dla odmiany jasne:

Kolsch - buteleczka od Kamilo, również udany browarek.... w sumie bardzo przypominający moje kolońskie, ostała mi sie jedna buteleczka i peknie prawdopodobnie na sylwestra :P

mam nadzieje, że browarki odemnie równie bardzo wam smakowały :)

Pozdro chopy!!

 

#73 Pszenica

 

Skład:

pilzneński - 1,8kg

pszeniczny - 2,1kfg

karmelowy - 50g

caramunich - 100g

 

Zacieranie:

55°C - 60min

64-65°C - 40min

72°C - 20min

78°C - 10min

 

Chmielenie:

25g Hallertau Tradition (szyszki)- 60min

20g Hallertau Tradition (szyszki) - 15min

 

Drożdże:

Wyeast 3056 Bavarian Wheat - gęstwa

 

-

22l

11blg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#74 Jasne pełne

 

Skład:

pilzneński - 4kg

wiedeński - 240g

melanoidowy -150g

carapils - 100g

 

Zacieranie:

64-66°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g Magnum (szyszki) - 60min

20g Hallertau Tradition (szyszki) - 15min

15g Perle (szyszki) - 10min

 

Drożdże:

gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

 

Fermentacja w lodówce w 10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#75 Dunkelweizen

 

Skład:

pilzneński - 1,3kg

pszeniczny - 2,25kg

monachijski - 470g

carawheat - 120g

kawowy - 50g

pszeniczny czekoladowy - 120g

 

Zacieranie:

64-65°C - 40min

72°C - 30min

78°C - 10min

 

Chmielenie:

25g Lubelski (szyszki) - 60min

25g Hallertau Tradition (szyszki) - 15min

 

Drożdże:

Wyeast 3056 Bavarian Wheat - gęstwa

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.