Jump to content
pepo

Browar Czarciołapek - czyli pepa z warzeniem zmagania

Recommended Posts

Jako że warzyć ze słodów zacząłem... swój wątek wypada założyć.

Pierwsze me warki z brewkitów powstały, przy czym w nowym hobby ogłady mi troszkę zadały.

#1 - Coopersa pucha - Real Ale... fajne...ale jak to z Ale... szybko zniknęło :(

#2 - Stout - tegoż samego producenta, piwko smaczne, jednak jak dla mnie zbyt wytrawne, za mało pieniste.

#3 - Pszeniczne z ekstraktu Wes,a - dodałem na cichą 1/3 pastylki chmielowej.... no nie leży mi ten smak, może jak postoi troszeczkę to będzie pijalne

#4 - Lager - także Coopers ale z drobną modyfikacją, w zamian zestawowych drożdżaków zadana gęstwa dolniaków W34/70, zabutelkowane, leży w chłódku :)

 

#5 - 'Lelum-Polelum' - to piwko uwarzyłem z ziarna słodowanego, miał być Koźlak... ale wyszedł raczej bezstylowiec... a może jednak gdzieś sie łapie?

a proces wyglądał następująco:

 

Skład:

pilzneński - 2,5kg

monachijski - 2,5kg

karmelowy - karmelowy Carawheat - 0,5kg

Carafa - 150g

 

Zacieranie:

64°C - 45 min

72°C - 30 min

 

Chmielenie

35g Marynka - 60min

30g Hallertauer Tradition - 10min

 

i.... chłodzenie, no właśnie i tu pierwszy poważny problem, gar wyniesiony na zadaszony taras... na mróz no ale po 2h dalej gorące..... wrrr, człowiek wymęczony choróbskiem chce iść spać a tu mały zonk, zostawiłem tak do rana,

z rana zadana gęstwa dolniaków z warki nr 4.... zobaczymy co z tego sie wykluje

 

Chcąc wykorzystać panująca temperaturę, następną warką będzie pils ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie powinno być problemu. Chyba, że gęstwa była zakażona:)

Często nawet latem zostawiałem brzeczkę do wystygnięcia przez noc w wannie z wodą. Z tego powodu problemów nie miałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

miał być pils a wyszło co innego...

chwilka czasu w środku tygodnia i wareczka uwarzona:

 

#6 - uWedzona pszenica

 

Skład:

pszeniczny - 2kg

wędzony - 2kg

pilzneński - 1kg

 

Zacieranie:

15l kranówy

64°C - 40 min

72°C - 40 min

78°C - 5 min

filtracja i...

wysładzanie - 14l wody

 

Chmielenie:

25g Marynka - 60min

35g Lubelski - 10min

 

Zadane drożdże - Safbrew WB-06

 

 

wspomnianemu pilsowi w łikend nie popuszczę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

uWędzone buzuje jak trzeba...

 

w obu ostatnich warkach nie podałem BLG po zatarciu zboża :(

warka nr5 - pseudo Koźlak wynosiło ono - 16, zmierzyłem obecny stan.... - 6 BLG, potrzymam jeszcze 3-4dni i zleje na cichą,

warka nr6 - Wędzonej pszenicy początkowe - 15 BLG, nie za dużo jak na pszenice? może dolać ciut wody?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bym trochę rozcieńczył, nie wiem na ile litrów planowałeś warkę, ale chmielenie jak na pszenicę wydaje mi się całkiem spore, wiec jak rozcieńczysz powinno być ok. Jak chcesz rozcieńczać to chyba najwygodniej przy rozlewie zagotować cukier w większej ilości wody :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #6 - wyszło około 20l, dziś sprawdziłem blg..... pięknie zeszło;) z 16 do 3,5 :)

i tak się zastanawiam czy rozcieńczać.... fakt, jest ciut prze-chmielone, czuć goryczkę...

chyba połowę zakapsluje tak jak jest a do reszty dodam syrop z większą ilość wody - ok 2,5l/10l

 

warka #5 - blg stoi na 5,5 i ani drgnie, jutro idzie na cichą.

 

z racji niższych temperatur ;) jutro/po jutrze - pilsner ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

 

z racji niższych temperatur :) jutro/po jutrze - pilsner :)

troszkę się przeciągnęło.... ale co sie odwlecze.....

 

#7 - Pilsner

 

Skład:

pilzneński - 3kg

Bohemian Pilsner - 1kg

zakwaszający - 0,15kg

Carahell- 0,25kg

 

Zacieranie:

14l kranówy

64°C - 40 min

72°C - 30 min

78°C - 5 min

filtracja i...

wysładzanie - 11l wody

 

Chmielenie:

40g Marynka - 60min

15g Hallertauer Tradition - 30min

20g Hallertauer Tradition - 10min

 

Zadane drożdże - gęstwa po koźlaku

 

wyszło 20 litrów i 13BLG

 

 

 

w planach IPA.... ale może wcześniej wyskoczyć pszeniczne

Edited by pepo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponieważ nie dotarły zamówione słody na planowaną warkę.... uwarzyłem wczoraj pszeniczne, w trakcie śrutowania wykombinowałem sobie przyciemnienie jej troszkę posiadanym palonym słodem - Dunkel Weizen?

 

 

#8 - Dunkel Weizen

 

Skład:

pilzneński - 1kg

pszeniczny - 2,5kg

monachijski - 1kg

czekoladowy- 0,05kg

Carafa - 0,05kg

 

Zacieranie:

16l kranówy

40-45°C - 15min

55°C - 15 min

64°C - 30 min

72°C - 40 min

78°C - 5 min

filtracja i...

wysładzanie - 11l wody

 

Chmielenie:

15g Perle - 60min

15g Perle - 10min

 

muszę wyskalować nowe wiadra 'pośledziowe',

nie wiem ile dokładnie litrów wyszło... zmierzyłem jedynie BLG - 12

 

Zadana gęstwa - WB-06..... dziś już ślicznie drożdżaki pracują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8 - Dunkel Weizen - zakapslowany w sobotę z rana- 8gr glukozy/litr przy BLG na poziome - 2

 

#7 - Pilsner - BLG też zeszło do dwóch, ale z braku weny... tudzież zmęczenia organizmu podczas niedzielnej degustacji trunków, kapslowanie nastąpi prawdopodobnie w dniu jutrzejszym... (płyn z menzurki był tak smaczny... że wysiorbał bym całą zawartość fermentatora zanim sie nagazuje...)

 

 

 

-----

 

miało być IPA...... ale...... wyszło zwykłe Ale, Pale Ale:)

 

 

#9 - Pale Ale

Skład:

Pale Ale - 4kg

Carahell- 0,25kg

 

 

Zacieranie:

15l kranówy

64°C - 60 min

filtracja i...

wysładzanie - 11l wody (po wlaniu do fermentatora... strasznie mało wszyło brzeczki :D za dużo odparowało podczas gotowania??

17l i 15 blg..... dolałem wody do 20litrów.... blg wyniosło 12.....)

 

 

Chmielenie:

35g Magnum - 60min

30g Perle - 10min

 

5g mchu na ostatnie 20 minut gotowania,

 

zadane drożdże - Safale US-0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj powstała kolejna warka, niestety z pośpiechu/roztargnienia wkradł sie mały zonk :), Zmieliłem 1kg carapils i odstawiłem do odważenia, później pojemnik okazał sie potrzebny i cały słód wylądował z resztą śruty przygotowaną na warke. Błąd wyłapałem dopiero podczas zacierania... przypomniało mi sie że chyba coś miałem odważyć ;) Zobaczymy co z tego wyjdzie.....

 

#10 - Kara

 

Skład:

Bohemian Pilsner - 4kg

Carapils - 1kg

Zakwaszający - 0,06kg

 

 

Zacieranie:

16l kranówy

64°C - 40 min

72°C - 30 min

78°C -

filtracja i...

wysładzanie - około 13l wody

 

Chmielenie:

25g Magnum - 60min

15g Magnum - 30min

35g Hallertauer Tradition - 10min

 

Zadane drożdże - Saflager W-34/70

Fermentator odstawiony do piwniczki, ciemna, zimna.... mam nadzieje ze sie temperatura bardzo tam nie podniesie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

wczorajsza warka:

 

#11 - uWedzona pszenica vol.2

 

Skład:

pszeniczny - 1,5kg

wędzony - 1,5kg

pilzneński - 1kg

 

Zacieranie:

15l kranówy

64°C - 40 min

72°C - 30 min

78°C - 5 min

filtracja i...

wysładzanie -

 

Chmielenie:

20g Magnum - 60min

10g Hallertauer Tradition - 10min

10g Perle - 10min

 

brzeczka - 12 BLG

Zadane drożdże - Safbrew WB-06 (gęstwa)

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka z dnia wczorajszego

 

#12 - Kolsch

 

Skład:

pszeniczny - 0,5kg

pilzneński - 4kg

Zacieranie:

15l kranówy

45°C ->64°C - podnoszona temperatura przez około 20minut

64°C - 60 min

72°C - 15 min

78°C - 5 min

filtracja i...

wysładzanie -

 

Chmielenie:

50g Perle- 60min

15g Hallertauer Tradition - 10min

 

Zadane drożdże - Safbrew S-33 (starter)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 - BAMBO

 

Skład:

pilzneński - 4kg

caraaroma - 100g

czekoladowy - 200g

carafa - 65g (niestety resztki....)

płatki jęczmienne - 0.4kg

płatki owsiane - 0,25kg

 

Zacieranie:

16l kranówy

64°C - 60 min

72°C - 30 min

78°C - ok 5 min

filtracja i...

wysładzanie 16l wody

 

Chmielenie:

10g Perle- 60min

25g Lubelski -60min

 

 

15 minut przed końcem gotowania dodana:

laktoza - 250g

maltodekstryna - 100g

 

BLG przed - 12

po dodaniu cukrów niefermentowalnych -15

 

Zadane drożdże - S-05 (gęstwa)

Edited by pepo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 - Pszeniczne

 

Skład:

pilzneński - 1,5kg

pszeniczny - 2,kg

caramunich - 200g

 

Zacieranie:

14l kranówy

64°C - 30 min

72°C - 60 min

78°C - ok 5 min

filtracja i...

wysładzanie 16l wody

 

Chmielenie:

30g Lubelski -60min

 

 

Zadane drożdże - WB-06 (gęstwa)

 

z braku carahell zatarłem z caramunich... kolorek wyszedł... hmmm taki toffi :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

#15 - Witbier

 

Skład:

pilzneński - 2kg

pszeniczny - 1,5kg

abbey malt - 0,5kg

płatki błyskawiczne owsiane 0,4kg

otręby pszeniczne - 0,45kg szybki zakup w teskaczu... niestety nie mogłem znaleźć płatków :D

kolendra 15g

curaçao - 20g

 

Zacieranie:

15l kranówy

64°C - 50 min

72°C - 30 min

78°C - ok 5 min

filtracja i...

wysładzanie 16l wody

 

Chmielenie:

20g (+2g bo wykipiało mi :D)Marynka -60min

7g Hallertauer Tradition - 5min

po połowie kolendry i curaçao na 15 i 7 minut przed końcem gotowania

 

Zadane drożdże - S-33 (gęstwa)

 

 

następne miało być żytnie... ale z roztargnienia nie kupiłem słodu :D

wiec chyba dolniaczka jakiegoś zapodam.... koźlak? pils? hmm...

Edited by pepo

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziś na ruszt poszedł Alt

 

#16 - Alt

 

Skład:

pilzneński - 2kg

monachijski- 2,5kg

cararoma - 180g

 

Zacieranie:

15l kranówy

64°C - 30 min

72°C - 40 min

78°C - chwilka

filtracja i...

wysładzanie

 

Chmielenie:

Magnum - 26g - 60min

 

Drożdże: S-05 (gęstwa)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wolne... wiec dziś w browarze praca wre - Koźlak, będzie na jesienne dni :)

 

#17 - Koźlak

 

Skład:

pilzneński - 1,5kg

monachijski- 3kg

cararoma - 100g

caraamber - 250g

caramunich - 300g

 

Zacieranie:

15l kranówy

64°C - 30 min

72°C - 40 min

78°C - 5 min

 

Chmielenie:

 

Marynka 30g - 60min

Lubelski 15g - 10min

 

edit-

brak lubelskiego na składzie :)

pójdzie go gara 25g Hallertauer Tradition na ostatnie 10min

 

edit2-

wystudzone.... 20 litrów 15blg powędrowało do lodóweczki w przyjemny 10°C chłudek :/

Edited by pepo

Share this post


Link to post
Share on other sites

z okazji dnia dzisiejszego, Piwa naszego... najlepszego zajrzałem do piwniczki...

pustki niesamowite ;)

na poleczce... jeden koźlaczek, kilka wczesnych warek (kitowych)

i dwie uWędzone Pszenice.... leżały jakieś pół roczku bidulki,

zabrałem sie wiec za to piwko, przy otwieraniu (kapsel o kapsel, bo nie miałem otwieracza :)) nieźle huknęło

chyba się odrobinę przegazowało :) pianka powoli zaczęła wyłazić z szyjki.... szybciorkiem przelałem do kufelka (niestety brak fotek, kosiłem działeczkę i aparat był mi raczej zbędny :lol:)

po przelaniu, klarowne.... jak na pszeniczne aż za bardzo, ale w smaku.... rozkosz ;) treściwe, o dziwo wcale nie tak mocno gazowane!

jak by sie wydawało, mimo iż piana była obfita, utrzymująca się dość długo....

czy oryginalne piwo grodziskie też było klarownym produktem?

 

za chwilkę wspomniany koźlaczek ;)

wasze zdrowie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

garnuszek poszedł w ruch,

dzisiejszy zasyp:

 

#18 - Gryka jak śnieg biała

 

Skład:

pilzneński - 1kg

monachijski- 2kg

cararoma - 100g

pszeniczny -0,5kg

płatki gryczane (błyskawiczne)- 0,4kg

płatki jęczmienne (błyskawiczne)

 

Zacieranie:

15l kranówy

64°C - 30 min

72°C - 40 min

78°C - 5 min

 

Chmielenie:

20g Marynka - 60min

20g Perle- 10min

 

na koniec chmielenia planuję dodać słoik miodu gryczanego 1l

 

piwo w fermentatorze... 16BLG, dodana saszetka drożdży US-05

Edited by pepo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19 - Pale Ale

 

Skład:

Pale Ale - 4kg

Carahell- 0,25kg

 

 

Zacieranie:

16l kranówy

67°C - 35min

72°C - 40

filtracja i...

wysładzanie

 

Chmielenie:

25g - Challenger - 60min

15g - East Kent Goldings - 30min

10g - East Kent Goldings - 15min

10g - Citra - 15min

 

5g mchu na ostatnie 15 minut gotowania,

 

drożdże... pierwszy raz użyję płynnych... Wyeast 1187 Ringwood Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

#20 - Hefe-Weizen

 

Skład:

pilzneński - 1,5kg

pszeniczny - 1,8kg

orkiszowy - 1kg

 

Zacieranie:

15l kranówy

45°C - 15min

55°C - 15min

64°C - 30 min

72°C - 40 min

78°C ----

 

Chmielenie:

10g Hallertauer Tradition - 60min

10g Hallertauer Tradition - 30min

15g Hallertauer Tradition - 10min

 

Drożdże:

jak tylko skończy sie studzić.... to zapodam 3068 Weihenstephan

Share this post


Link to post
Share on other sites

#21 - BAMBO vol2

 

Skład:

pilzneński - 3kg

pale ale - 1kg

caraaroma - 200g

czekoladowy - 200g

carafa - 100g

płatki owsiane - 0,4kg

 

Zacieranie:

15l kranówy

64°C - 60 min

72°C - 40 min

78°C -

filtracja i...

wysładzanie 16l wody

 

Chmielenie:

25g Marynka- 60min

10g Perle - 15min

 

 

15 minut przed końcem gotowania dodana:

laktoza - 500g

 

jak się ostudzi zapodam do fermentatora z Wyeast 1187 Ringwood Ale, po wareczce #19 - Pale Ale (właśnie trafiła w buteleczki i

zapowiada się cudownie :))

mega żarłoczne te drożdżaki! zeszły do 1 BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie odnośnie wczesniejszego Twojego piwa BAMBO. Podejrzewam, że mamy bardzo podobną wodę , i moje pytanie dotyczy kwaśności pochodzącej od słodów palonych . Czy zauważasz wogole coś takiego ? Czy dodatek laktozy zniwelował ten efekt?

 

Pozdrawiam ,

Kuba :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.