Jump to content
Sign in to follow this  
Przemyss

Fermentator

Recommended Posts

Cześć,

Za nim kupię taki balon, mam pytanie czy ktoś używa takiego rozwiązania i czy się to sprawdza:

http://allegro.pl/balon-34l-do-wina-szerokotworowy-dymion-hicior-i1418884570.html

Nie mam przekonania do tych plastikowych fermentatorów i poza tym tutaj mam obraz fermentacji 3D :beer:

Dobrze to wygląda ze względu na czyszczenie.

Będę wdzięczy za poradę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć,

Za nim kupię taki balon, mam pytanie czy ktoś używa takiego rozwiązania i czy się to sprawdza:

http://allegro.pl/balon-34l-do-wina-szerokotworowy-dymion-hicior-i1418884570.html

Nie mam przekonania do tych plastikowych fermentatorów i poza tym tutaj mam obraz fermentacji 3D :)

Dobrze to wygląda ze względu na czyszczenie.

Będę wdzięczy za poradę.

Za tą cenę jest 8 fermentorów ale co kto lubi :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam jednego balonu do piw kwaśnych, wady są oczywiste

- trudne mycie

- trudne przenoszenie

- podatność na stluczenie

- zajmuje duzo miejsca przy przechowywaniu

 

ta ostatnia wada jest dla mnie dyskwalifikująca

Share this post


Link to post
Share on other sites

fakt miejsca moze to i zajmuje dużo i trzeba się delikatnie obchodzić, ale z tym myciem to bym nie przesadzał, od początku zabawy z piwem robiłem je w szklanych balonach, w tym także fermentację burzliwą. Sa do kupienia duże wyciory do mysia balonów, więc nie ma problemu. Poza tym fajnie obserwować (szczególnie na początku zabawy) jak piwo fermentuje i kiedy zaczyna się klarować a plusem jest dodatkowo kształt balona który ułatwia ograniczenie kontaktu piwa z otoczeniem (lejąc pod korek).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam co do mycia balonów spróbujcie użyć tabletki lub proszku do zmywarek i ciepłą woda działa cuda ja zawsze tak myje balony po fermentacji a jeśli są super brudne to dodaje jeszcze surowy ryż

i miącham balonem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że lepszy byłby z wąską szyją. Z myciem po cichej nie ma większych problemów, ale trzeba to zrobić od razu po przelaniu. Jeżeli robisz warki około 20 l to wziąłbym mniejszy, np:

http://allegro.pl/balon-do-wina-25l-gasior-butla-wino-5xgratis-i1431380325.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie robię już win , ale mam wrażenie , że po fermentacji piwa jest o wiele mniej osadu który trzeba usunąć z balona. Więc skoro z winem dawałem rady to ze szklanym też nie ma problemu. Kwestia zachowania ostrożności przy przenoszeniu a szczególnie przy myciu ( śliskie ręce , duże różnice temp ). Co prawda chyba nie przeszedłbym na szklane ( wygoda jednak jest argumentem przebijającym wszystkie inne). Możliwość obserwowania fermentacji przydałaby się przy kilku pierwszych warkach , ale teraz od momentu startu drożdży nie zaglądam do fermentatora przen przynajmniej tydzień.

 

Dymion z szerokim otworem IMO na pewno byłby wygodniejszy do mycia. A zwiększonego ryzyka infekcji to chyba nie ma się co spodziewać , ze względu na szczelność czy średnicę otworu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apropo szerokiej szyjki te "kołnierze" do zamykania takich balonów są beznadziejne sam mam 5 balonów z szeroka szyja i używam tylko do fermentacji w miazdze dużych owoców

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje doświadczenia nie są może powalające, ale robiłem zarówno burzliwą jak i cichą zarówno w balonach z szyjką szeroką, z wąską jaki i w fermentatorach plastikowych.

Jak to mówią wszystko ma swoje zady i walety... :(

Balony, co fakt, nastręczają nieco problemu z myciem, jednak w moim odczuciu dają większą szczelność i umożliwiają ocenę postępu fermentacji bez konieczności grzebania przy piwie. Dodatkowo kształt ułatwia dekantację znad osadów po burzliwej. No i (poprawcie jeśli się mylę) zmniejsza ryzyko infekcji, bo szkło trudniej od plastiku porysować, dając zakamarki dzikusom i innym stworzonkom do słodkiego, miłego życia.

Fermentatorów plastikowych jednak też używam, bo łatwość mycia, przechowywania, no i cena są ich wielkimi plusami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć,

Za nim kupię taki balon, mam pytanie czy ktoś używa takiego rozwiązania i czy się to sprawdza:

http://allegro.pl/balon-34l-do-wina-szerokotworowy-dymion-hicior-i1418884570.html

Nie mam przekonania do tych plastikowych fermentatorów i poza tym tutaj mam obraz fermentacji 3D :(

Dobrze to wygląda ze względu na czyszczenie.

Będę wdzięczy za poradę.

Mam takie 2 tylko w wersji 25L. Do tej pory używałem tylko do cichej. Mój Tripel w takim stoi już trzeci tydzień i jakoś lepiej się czuję jak moczy szkło niż przez taki okres miałby stać w plastiku. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W szklanych balonach robię tylko fermentację cichą dla piw mocnych (np. Porter)

Na szyjkę nakładam woreczek foliowy i obwiązuję gumką albo sznurkiem.

Po fermentacji woreczek wyrzucam .

Z myciem balonów jest trochę zachodu, ale duży wycior daje radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.