Skocz do zawartości

Chmielenie na zimno.


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zawsze sypałem luzem i później zlewałem z fermentora z wykorzystaniem hop spidera, jednak w każdym piwie chmielonym na zimno mam problem z wychodzeniem piwa z butelki (nie jest to taki typowy gashing, po jakiś 5-7 sekundach po otwarciu zaczyna się zbierać piana i powoli pnie się do góry, więc nie ma najmniejszego problemu ze spokojnym przelaniem piwka do szkła), więc następne piwko postanowiłem chmielić w woreczku muślinowym (dam jakieś 5% chmielu więcej).

 

Jedno co bym Ci doradził na przyszłość to żebyś wygotował woreczek i kamień, wtedy będziesz mieć pewność, że jest ok :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi przez muslinowy za duzo paprochow przechodzilo do piwa. Potem bawilem sie z nylonem (biala ponczocha), ale tu z kolei mi sie robila bryla i efekty byly kiepskie. 

Zaczalem sypac luzem, tak jak napisal powyzej @anteks i teraz jestem kontent. Dobrze jest jednak zrobic 2-dniowy cold crashing i ostroznie sciagac potem piwo znad osadu na dnie. na koncowke wezyka mozesz nawlec ponczoche dla pewnosci.

 

@anteks - nie na temat, ale fajnie Ci ten kapselek wyszedl. Projekt to tylko, czy masz je w obiegu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jebnąć parę razy fermentorem o podłogę. U mnie działa.
Ale serio czy się nabijasz? W sensie wiem ze napowietrzanie jest be na tym etapie, no ale serio nie opada...

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, puradawid napisał:

Ale serio czy się nabijasz? W sensie wiem ze napowietrzanie jest be na tym etapie, no ale serio nie opada...

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
 

Użyć pończochy i przefiltrować to dokładnie. Możesz lekko zamieszać fermentorem - GCh na NEIPA co kilka dni bujał fermentorem XD Generalnie pryz przenoszeniu wzruszysz tą warstwę i powinna opadać. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, puradawid napisał:

Ale serio czy się nabijasz? W sensie wiem ze napowietrzanie jest be na tym etapie, no ale serio nie opada...

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
 

Ja delikatnie stukam parę razy dnem fermentora o podłogę jak nie chce opaść. A później worek filtracyjny/druciak/pończocha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy dzisiaj co z tego wyjdzie, będę amatorsko filtrować przy zlewaniu. Tydzień to już długo z chmielem na zimno, co prawda efektywnie poszło 30g na 18l brzeczki, ale nie chce łodygi...

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.