Jump to content

woda


shopen
 Share

Recommended Posts

hm... to chyba niedługo przestaniecie mnie lubić:), ale mam pytanie:

czy ma znaczenie, jakiej wody się używa do produkcji piwa? mam lać kranówę czy jakąś specjalnie spreparowaną wodę?

Dlaczego mielibyśmy przestać Cię lubić :) Lubimy takich którzy zadają pytania :)

 

Co do wody to zdania są podzielone i ciężko jednoznacznie Ci na nie odpowiedzieć. Ale wypowiem się tylko we własnym imieniu. A więc ja używam tylko i wyłącznie "kranówy", z tym, że w Cieszynie mamy bardzo dobrą wodę, nie wiem jak jest w Gliwicach. Jeśli jednak woda jest mocno chlorowana lub jest twarda to polecam przed użyciem ją przegotować. Często domowi piwowarzy używają wody oligoceńskiej lub tanich wód z marketów, ale moim zdaniem szkoda zachodu i pieniędzy.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Woda, którą używa się do warzenia nie musi być aż tak "sterylna" - i tak się ją gotuje. A skoro smakuje ci z niej herbata to sądzisz, że piwo nie będzie ci smakować? :) Natomiast jak używa się wody do rozcieńczania brzeczki nastawnej to byłbym skrupulatny i korzystał z oligoceńskiej o dobrych parametrach.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.