Skocz do zawartości

Domowy Browar Smoczy Ząb


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak już gdzieś pisałem moja przygoda z "PIWEM"

zaczęła się po trosze z szybszej możliwości degustowania "trunku" niż w winach czy miodach domowych

a po trochu z ciekawości "ciekawe czy taki laik jak ja potrafi zrobić coś co choć trochę będzie przypominać piwo sklepowe :beer: "

no wiec stało się przejeżdżając ul Kobierzyńską w KrK zobaczyłem banerek i musiałem tam wstąpić

u progu powitał mnie "PAN" (słowa uznania dla elroya)

Który jeszcze bardziej mnie "zaczarował"

no i wyszedłem z pierwszym brew-kitem IPA

dużo czasu nie minęło i wróciłem (na drugi dzień ) :)

no i pojawiam się tam chyba trochę za często od pierwszej wizyty

 

od tamtej pory czyli okolu 3 tygodni temu wciągnęło mnie to nowe hobby

co prawda do zacierania jeszcze długa droga (brak możliwości ) lokalowych (teściowie kręcą nosem już i tak na pokaźną kolekcje pełnych balonów z dojrzewającym winem i miodem +- 450l :rolleyes:)

ale w tym roku będę się wprowadzał do własnego domku wiec wtedy "hulaj dusza piekła niema" :cool2:

 

 

1# warka Ipa z brew-kita

Refermentacja 100g cukru

42 butelki leżakują

 

 

2# Warka Mexican Cerveza Brew -kit

Refermentacja 150g glukozy

Dzisiaj rozlane do butelek

 

42 Butelki leżakują

Edytowane przez Dragonfair
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3# Warka Apricot Harvest Wit 9 °Blg

 

1.(2.4) kg Wes pszeniczny ekstrakt

2.(57) g Lubelski

3. łyżeczka kolendry

4.(14) g Curacao

5.(695)g moreli pasteryzowanych

6. Drożdże Blanche Brewferm

 

Step by Step:

 

Add 2.5 gallons (9.5 L) of cool water to your kettle and add the wheat malt extract. Bring to a boil and add 2 oz. (57 g) of Saaz hops. Boil for 45 minutes and add crushed coriander and bitter orange peel. Boil for 15 minutes. Cool wort and siphon to fermenter. Top up to five gallons (19 L), aerate and pitch yeast. Wait seven days then transfer to secondary and the can of Oregon apricot fruit puree. Wait five to seven days and bottle.

Edytowane przez Dragonfair
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj stało sie zrobiłem Warke #4 pierwszy raz zacierana :)

 

Zestaw z HB

Warka #4 Brown Ale zacierana

Słód pilzneński Weyermann 4kg

Słód karmelowy Weyermann Carared? W 0,3kg

Słód karmelowy Weyermann Caraaroma? 0,1kg

Chmiel aromatyczny Perle 30g

Drożdże piwowarskie Safale S-04

 

Zacieranie

1. 65'C - 40 minut.

2. 72'C - 30 minut

 

Chmielenie 60'

0' - 15g Chmielu

50' - 15g Chmiel

 

Wszystko przebiegło idealnie tylko niestety chłodnicy jeszcze nie mam wiec będzie czekało do rana jak się z chłodzi

poza tym bajka jutro robię pszeniczne :)

Wszem i wobec przyznaje sie jestem "UZALEŻNIONY"

od warzenia Piwa

 

EDIT: 10.02.11

Dzisiaj zadałem drożdżaki do brzeczki

20°C

12°Blg

24l piwka

 

EDIT: 11.02.10

Po 24h od zadania drożdży fermentacja burzliwa trwa burzliwie piękna piana :)

Edytowane przez Dragonfair
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 Hefe-Weizen

 

Słód jasny pilzneński 2,5kg

Słód pszeniczny Weyermann 2,5kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 15g

Drożdże Blanche Brewferm

 

Zacieranie

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 mi

 

Chmielenie

0' - 60' Lubelski 15g

 

 

Brzeczka będzie stygła do rana

Podczas chmielenia w 50 min zaobserwowałem "białe gluty" pływające w brzeczce czyżby to był osławiony przełom białkowy?

23Lpiwka

13,5°Blg

Drożdżaki zadane

 

EDIT 12.02.11

 

Fermentacja idzie pełna parą

Edytowane przez Dragonfair
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 dunkel wizen katastrofa

Skład

 

Słód jasny pilzneński 1kg

Słód pszeniczny Weyermann 2,0kg

Słód monachijski Weyermann typ I 1kg

Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 50g

Płatki pszeniczne 400g

Chmiel aromatyczny Lubelski 30g (w dwóch porcjach po 15g)

 

Zacieranie

temp 30-40°C -80' (szukanie termometru)

40-54°C -10'

60-66°C -30'

71'°C - 30'

 

Wysłodziłem +- 30l o 2.45 zakończyłem zabawe :/

 

Chmielenie

 

Chmiel aromatyczny Lubelski 30g

0' - 60' - 15g

60 - 70' -15g

 

 

Po chmielenu zostało 24l brzeczki

po ostygnieciu zadałem Drożdże Blanche Brewferm

 

 

pewnie zdziwieni na widok temp zacierania hmm po 10 min od wsypania słodów termometr szlag trafil i zostal mi tylko termometr do mięsa :rolleyes: mając 2 możliwości albo zacieram z termometrem jaki mam albo wylewam wszystko do kibla

postanowiłem zawalczyć ciekawe jaki to będzie miało wpływ na smak piwa

Edytowane przez Dragonfair
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 Stout

 

Skład

 

Słód jasny pilzneński4kg

Słód Weyermann Caraaroma® 0.1kg

Słód Weyermann Carafa® I 0.3kg

Płatki jęczmienne 0.4kg

 

Zacieranie

 

65°C - 30'

72°C -30'

Po negatywnej próbie jodowej dodanie Słód Weyermann Carafa® I 0.3kg

podniesienie temp do75°C

Wysładzanie 27l

 

Chmielenie

 

0' - 50' -15g

50' - 60' - 15g

Po raz pierwszy użyłem chłodnicy w 30' obniżyłem temp do 27°C i wystarczyło 30l zimnej wody :)

 

24l

Zadane starterem z gęstwy S-04

Edytowane przez Dragonfair
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 Kolsh

 

 

Zasyp

 

Słód jasny pilzneński 4kg

 

Słód pszeniczny Weyermann 0.5kg

 

Chmiel aromatyczny Hallertauer Tradition 40g

 

Drożdże piwowarskie Safbrew S-33

 

 

Zacieranie

65°C - 30'

72°C - 20'

 

Chmielenie

 

0' - 60' - Hallertauer Tradition

 

 

Wyszło 19l - 14°Blg i nie wiem czy rozcieńczyć do 12.5°Blg (bo tak miało wyjść ) czy zostawić

Edytowane przez Dragonfair
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.