Jump to content

Wyższe BLG niż miało być - rozcieńczać czy nie


roberto_g
 Share

Recommended Posts

Stout owsiany został dzisiaj zatarty - mam nadzieję z powodzeniem.

Proporcje wszystkie przypilnowane, a wyszło mi 14 blg zamiast 12 bgl (wg przepisu). Niespodzianka, sam nie wiem, może dobrze mi się zatarło, a może pomogło to, że trochę drobniej był ześrutowany słód.

 

No cóż, nie martwię się tym, wręcz przeciwnie. Od przybytku głowa nie boli :-)

Ale zastanawiam się, czy zostawić, czy też dolać parę litrów H2O tak aby wyszło zgodnie z recepturą.

 

A jak Wy robicie w takich wypadkach? Rozcieńczacie, czy zostawiacie?

 

 

Pozdrawiam serdecznie,

Robert

Link to comment
Share on other sites

A zapytam z innej beczki. Kolega użył wcześniej wyszukiwarki ?

 

edit:

Co by nie było, że się czepiam :smilies: Pierwsze wyniki, http://www.piwo.org/forum/t765-rozcienczanie-brzeczki-woda-po-warzeniu.html oraz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Za_ma.C5.82o_wysz.C5.82o.2C_dola.C4.87_wody.3F

Link to comment
Share on other sites

elroy,

 

Przyznam że teraz nie...

ale z tego powodu, że jestem właśnie w żywiole, czyli 10 minut temu przelewałem do fermentora .... no cóż, wybaczcie, ale chciałem szybko zadziałać, żeby czegoś nie zepsuć :smilies:

 

Standardowo zawsze najpierw przeglądam, ale prawda jest też taka, że to nie zawsze jest 5 minut znaleźć właściwy temat, czasem się nie znajdzie.

 

Robert

Link to comment
Share on other sites

zawsze można potem dodając surowiec do refermentacji rozcieńczyć go w większej ilości wody.

Kiedyś właśnie tak postanowiłem, ale po 3 tygodniach zapomniałem :beer: i do butelek poszło bez dodatkowej wody :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Piszę chyba bo nigdy tego nie praktykowałem.

Ale będąc kiedyś w pewnym browarze który taką praktykę stosuje usłyszałem że takie działanie sprawia że jest problem z "pienistością". Chyba że to kolejny mit :beer: ale Kopyr nic o tym nie wspominał :smilies:

Link to comment
Share on other sites

HGB (High Gravity Brewing) się to nazywa, podobno jeśli się stosuje w jakimś niewielkim stopniu nie wpływa negatywnie.

Tak tylko aby nie było wątpliwości w HGB dodatkową wodę dodaje się po gotowaniu ale przed fermentacją burzliwą.

 

Pozdr,

Link to comment
Share on other sites

nie no nie mylmy rozcieńczania z 16 do 12 jak przy HGB, tylko powiedzmy z 14 do 12, to dwa razy mniej. Po za tmy pamiętaj że wyższy blg to więcej alkoholu, a to tez dobrze na pianę nie wpływa.

 

Ale z tym pamiętaniem to racja, ja chyba nigdy nie pamiętałem, ale teraz przy marcowym postaram się pamiętać.

 

Chodzi mi o to że po warzeniu trzeba by zagotować wodę schłodzić, a ja zazwyczaj jestem tak zmęczony że mi się nie chce. A przy dodawaniu cukru do refermentacji zawsze gotuję więc pół litra wody więcej to nie problem.

Link to comment
Share on other sites

HGB (High Gravity Brewing) się to nazywa' date=' podobno jeśli się stosuje w jakimś niewielkim stopniu nie wpływa negatywnie.[/quote']

Tak tylko aby nie było wątpliwości w HGB dodatkową wodę dodaje się po gotowaniu ale przed fermentacją burzliwą.

 

Pozdr,

W HGB rozcieńczenie może następować w różnych fazach:

http://pl.wikipedia.org/wiki/HGB_%28piwo%29

 

Z tego co gdzieś wyczytałem stosuje się rozcieńczenie już gotowego piwa po fermentacji wodą nasyconą CO2.

Link to comment
Share on other sites

Ale z tym pamiętaniem to racja, ja chyba nigdy nie pamiętałem, ale teraz przy marcowym postaram się pamiętać.

 

Chodzi mi o to że po warzeniu trzeba by zagotować wodę schłodzić, a ja zazwyczaj jestem tak zmęczony że mi się nie chce. A przy dodawaniu cukru do refermentacji zawsze gotuję więc pół litra wody więcej to nie problem.

Można dolać mineralnej niegazowanej prosto z 5 L butli. Jeżeli będzie bardzo zimna to czas chłodzenia skróci się zauważalnie.

Link to comment
Share on other sites

A zapytam z innej beczki. Kolega użył wcześniej wyszukiwarki ?

 

edit:

Co by nie było, że się czepiam :beer: Pierwsze wyniki, http://www.piwo.org/forum/t765-rozcienczanie-brzeczki-woda-po-warzeniu.html oraz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Za_ma.C5.82o_wysz.C5.82o.2C_dola.C4.87_wody.3F

widzę że nawet adnina pewne rzeczy zaczymją wq...ć ;-)

Link to comment
Share on other sites

HGB (High Gravity Brewing) się to nazywa' date=' podobno jeśli się stosuje w jakimś niewielkim stopniu nie wpływa negatywnie.[/quote']

Tak tylko aby nie było wątpliwości w HGB dodatkową wodę dodaje się po gotowaniu ale przed fermentacją burzliwą.

 

Pozdr,

Zdecydowanie w HGB chodzi o oszczędność "przestrzeni fermentacyjnej" w tankach jak pisze admiro . W domowym piwowarstwie lepiej jest dolewać wrzątek na np. 5min. przed końcem gotowania by uzupełnić kadź warzelną do oczekiwanej objętości. Hamurabi miał jasno określone zdanie w tym temacie :beer: .

"W kodeksie Hamurabiego czytamy, że dla wszystkich, którzy będą fałszować piwo lub nie będą przestrzegali zasad jego sprzedaży z zamiarem oszukania kupującego przewidziano karę śmierci przez utopienie."
Link to comment
Share on other sites

oj ja to prawie zawsze rozcieńczałem lekkie piwa. Mając garnic 50 litrów i balon ok. 55 zawsze dolewałem po burzliwej wody pod sam korek. Wiadomo, w garze 50 l zawsze te z 5 litrów mniej wyjdzie a uważam, że piwo jest tym bezpieczniejsze im mniejsza jego powierzchnia ma kontakt z otoczeniem.

Zwykle też dolewam kranówki bez gotowania.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

A co w drugą stronę ? Uwarzyłem przedwczoraj Marcowe, wyszło mi trochę więcej (22l) niż założone 20l co za tym idzie BLG zakładane 13 nie zostało osiągnięte - wyszło 12. Uważacie, że warto dodać cukru/glukozy (nie mam ekstraktu) czy może lepiej nie ruszać zostawić tak jak jest 12BLG?

Link to comment
Share on other sites

W drugą stroną jest gorzej - cukier/glukoza odfermentują całkowicie pogarszając smak. Najlepiej jest gotować dłużej (tylko z chmielem na goryczkę lub w ogóle bez) żeby więcej odparowało, no ale to musisz wiedzieć że będzie mało blg już podczas chmielenia. W tej sytuacji zrób tak jak radzi zgoda czyli nic nie rób :okey:

Link to comment
Share on other sites

Dodatek glukozy raczej podniesie tylko poziom alkoholu. Treściwości marcowego w ten sposób nie osiągniesz. Jeśli coś dodawać to lepiej ok 30 dkg ekstraktu.

 

Sorry, zauważyłem teraz że nie masz ekstraktu. W tej sytuacji chyba lepiej jest zostawić 12.

Edited by pedro22
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.