Jump to content
Sign in to follow this  
JakubS

Pytanie odnosnie chmielenia

Recommended Posts

W sporej ilosci przepisow trafia sie chmielenie 0 min.

 

Wiki informuje - "0 min. oznacza dodanie chmielu w momencie zgaszenia ognia pod kotłem i przetrzymanie go przez całe chłodzenie brzeczki."

 

Rozumiem, ze dotyczy to chlodzenia z wykorzystaniem chlodnicy.

Czy jesli nie mam chlodnicy to powinienem wrzucic chmiel w workach do fermentatora z brzeczka przed schlodzeniem,

schlodzic i wyciagnac je przed zadaniem drozdzy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

widzisz, prędkość chłodzenia m tu znaczenie, bo przy chłodnicy mało dodatkowej goryczki przechodzi do piwa, a jeśli dasz od razu i będziesz to powoli chłodzić to trochę to podniesie goryczkę, a oprócz tego może uciec trochę więcej aromatu. Dlatego proponuję żebyś nie wrzucał od razu, a poczekał aż temperatura spadnie poniżej 80 °C. Albo możesz podzielić ten chmiel z 0' na 2 porcje - jedną dodać od razu po wyłączeniu gotowania, a drugą jak spadnie temp poniżej 80°C .

 

co do wrzucania chmielu w workach to przy granulacie będziesz i tak miał dużo śmieci w fermentorze, ciężko będzie Ci to oddzielić a lepiej zeby osadu przy fermentacji było jak najmniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, polowe zadac po wylaczeniu palnika. Poczekac az temperatura spadnie ponizej 80 °C i wrzucic reszte.

Ile powinienem zaczekac po tej czynnosci zanim zleje do fermentatora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to zależy czy mieszasz przy chłodzeniu. Jeśli nie jak się schłodzi chmiel opadnie na dno. Jeśli mieszasz do końca to 10-15 minut i większość chmielu opadnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez to, ze nie dysponuje chlodnica chcialbym to zlac jak najpredzej do fermentatora i wstawic do wanny z zimna woda.

Jesli planuje zrobic cos takiego to ile powinienem zaczekac po wsypaniu reszty chmielu ponizej 80 °C ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warze w przerobionym kegu a jakbym go probowal wstawic do wanny to moja pani by mnie z domu wygonila ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

w takim razie zaproponuję coś takiego: połowa od razu, czekasz aż spadnie do 80°C przelewasz do fermentora a drugą połowę dodajesz na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co tyle kombinować, wrzuć ten chmiel jak tylko przelejesz do fermentora gorący ekstrakt i git. To że chłodnica chłodzi krócej to możesz dać trochę mniej chmielu, albo będziesz miał troszkę więcej goryczki.

Ogólnie rzecz biorąc, chmielenie trzeba sobie wypracować metodą kolejnych prób.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.