Jump to content
Franekkkk

Przechowywanie chmielu

Recommended Posts

Mam pytanie związane z chmielem. Ja ostatnio korzystam z granulatu. Czy można przechowywać granulat w zamrażarce? Chodzi mi o to, żeby aromaty nie uciekały.

 

elroy: wydzielone z tematu http://www.piwo.org/forum/t476-Zestawy-z-BA--uwaga-na-chmiel.html

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można, a nawet jest to polecany sposób przechowywania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO długo. Chmieliłem 2-letnim chmielem, który nie był przechowywany w zamrażarce i było ok.

Oczywiście im szlachetniejszy chmiel tym szybciej utraci on swoje walory. Kiedy? Nie mam pojęcia.

Goryczkę to sądzę, że można trzymać latami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slyszalem, ze w postaci sprasowanej tez calkiem niezle sie przechowuje chmiel, tzn do czasu kiedy trzymany jest hermetycznie zamkniety. Odkupilem stare zapasy ze sklepu z chmielem ktory byl datowany na 2005 rok (ach te przeceny) i nic im nie brakowalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

 

A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

 

A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi?

Nie wiem, za krótko przechowuję, ale za rok dam odpowiedź :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi?

 

Nie wiem, za krótko przechowuję, ale za rok dam odpowiedź :P

 

No i jak? Już 2015 :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co jeśli jest zapakowany próżniowo? Przechowywane w chłodnym pomieszczeniu i w zamknięciu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt że od niedawna robie zapasy i warze swoją recepturę,(naparłem się na Pilznera) dlatego też przechowywanie surowców jest takie ważne. Jak słód bedziesz trzymał w nieodpowiednich warunkach i pozostale surowce nie licz że otrzymasz dobry produkt końcowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeśli jest na paczce chmielu hermetycznie zamkniętego  napisane przechowywać w 1-5 stopni Celsjusza to trzymać to w lodowce czy śmiało wrzucić do zamrażarki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, DziadekZuo said:

A jeśli jest na paczce chmielu hermetycznie zamkniętego  napisane przechowywać w 1-5 stopni Celsjusza to trzymać to w lodowce czy śmiało wrzucić do zamrażarki ?

Śmiało do zamrażarki. Tylko po rozmrażaniu nie zamrazac ponownie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Jankasper napisał:

Śmiało do zamrażarki. Tylko po rozmrażaniu nie zamrazac ponownie.  

Spokojnie to nie mięso, nic złego się raczej nie stanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, Mibor napisał:

Spokojnie to nie mięso, nic złego się raczej nie stanie.

dokładnie, kilkukrotnie rozmroziłem chmiel i wrzucałem go ponownie do  zamrażarki. Nic złego się z chmielem nie stąło 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.