Skocz do zawartości

Przechowywanie chmielu


Franekkkk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie związane z chmielem. Ja ostatnio korzystam z granulatu. Czy można przechowywać granulat w zamrażarce? Chodzi mi o to, żeby aromaty nie uciekały.

 

elroy: wydzielone z tematu http://www.piwo.org/forum/t476-Zestawy-z-BA--uwaga-na-chmiel.html

Edytowane przez elroy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IMO długo. Chmieliłem 2-letnim chmielem, który nie był przechowywany w zamrażarce i było ok.

Oczywiście im szlachetniejszy chmiel tym szybciej utraci on swoje walory. Kiedy? Nie mam pojęcia.

Goryczkę to sądzę, że można trzymać latami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Slyszalem, ze w postaci sprasowanej tez calkiem niezle sie przechowuje chmiel, tzn do czasu kiedy trzymany jest hermetycznie zamkniety. Odkupilem stare zapasy ze sklepu z chmielem ktory byl datowany na 2005 rok (ach te przeceny) i nic im nie brakowalo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

 

A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

 

A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi?

Nie wiem, za krótko przechowuję, ale za rok dam odpowiedź :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi?

 

Nie wiem, za krótko przechowuję, ale za rok dam odpowiedź :P

 

No i jak? Już 2015 :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fakt że od niedawna robie zapasy i warze swoją recepturę,(naparłem się na Pilznera) dlatego też przechowywanie surowców jest takie ważne. Jak słód bedziesz trzymał w nieodpowiednich warunkach i pozostale surowce nie licz że otrzymasz dobry produkt końcowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...
2 hours ago, DziadekZuo said:

A jeśli jest na paczce chmielu hermetycznie zamkniętego  napisane przechowywać w 1-5 stopni Celsjusza to trzymać to w lodowce czy śmiało wrzucić do zamrażarki ?

Śmiało do zamrażarki. Tylko po rozmrażaniu nie zamrazac ponownie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Mibor napisał:

Spokojnie to nie mięso, nic złego się raczej nie stanie.

dokładnie, kilkukrotnie rozmroziłem chmiel i wrzucałem go ponownie do  zamrażarki. Nic złego się z chmielem nie stąło 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.