Jump to content
Porter

Agro-Browar "ZEBRZYDOWSKIE"

Recommended Posts

Warka #89 "Scrooge" (Burton Ale) 23,5°Blg
Burton Ale

warzone 31.10.2015
EBC: 60,2
IBU: 62,6

SUROWCE:

  • słód pale ale Strzegom (2,57kg)
  • słód pilzneński Strzegom (1,5kg)
  • caraaroma Weyermann (0,25kg)
  • miód gryczany (0,37kg)
  • cukier brązowy demerara (0,5kg)
  • ekstrakt słodowy jasny (1,7kg)

CHMIELE (granulat):

  • Nelson Sauvin 11,9% (50g) FWH

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's Burton Union Ale M79 (gęstwa I)

ZACIERANIE:

  • 66°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE:

 

Do gotowania trafiło ~18l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 60'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 17l 22,3°Blg.

W fermentorze: 16,5l

Wydajność wg beersmitha: 81%

 

  • Ekstrakt słodowy dodałem do fermentującego już na dobre piwa.

8.11.2015

 

Piana opadła. Wydaje się, że fermentacja się skończyła. Gęstość spadła do 7,5°Blg, co daje piwu ok. 10% alko. Fajne, owocowe, likierowe piwko.

 

21.11.2015

 

25g płatków dębowych whisky zdezynfekowałem w wódce, a następnie przełożyłem do wygotowanej pończochy, obiążyłem szklanymi kulkami i wrzuciłem do fermentora razem z wódką.

 

27.11.2015

 

Piwo zabutelkowane. Gęstość końcowa oscyluje wokół 8°Blg, czyli odfermentowało do końca. Poszło w butelki: 6 x 0,5l + 38 x 0,3l = ~16l z dodatkiem 80g cukru.

 

To jest mój wzorzec mocarnego, treściwego piwa ciemnego! Wspaniała głębia smaku, żadnych posmaków kwaśnych (które pojawiają się przy nadmiarze słodów karmelowych), oleista gęstość, ciemne owoce, nuta whisky od płatków. Udało mi się! Tę recepturę będę traktował jako podstawę Zebrzydowskiego Kwartetu!

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #90 "Wysłodek" 7,5°Blg
warzone 31.10.2015
EBC: 15
IBU: 13,5

 

To - rzecz jasna - warka, która powstała z pozostałości wysłodzin obu mocarzy. Było tego prawie 20l. Liczę na leciutkie, delikatnie wędzone ale, którego balling przypomina nasze Grodziskie. Piwo zadałem uwodnionymi Danstar Bry-97, które startowały - zgodnie z relacjami wielu piwowarów ponad dobę. I tak pękło 90 warek.

 

8.11.2015

 

Gęstość spadła do 1,3°Blg, co daje piwku ok. 2,9% alko. Siuśkowate do potęgi, ale z fajnym posmakiem wędzonki. Jak go szampańsko nagazuję - będzie w sam raz do obiadu:)

 

24.11.2015

 

Piwo zabutelkowane. Wyszło 32 x 0,5l z dodatkiem 160g cukru. Po dwóch dniach już się fajnie nagazowało i - miałem rację. Wyśmienity trunek. Pięknie słodowe, z lekką nutą wędzonki i melanoidyn. Piana pięknie oblepia szkło. Orzeźwiające, lekkie i niesamowicie pijalne.

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #91 "Czarny Czwartek" 13,5°Blg
Classic Rauchbier

warzone 17.12.2015
EBC: 43,7
IBU: 20.2

SUROWCE:

  • słód wędzony CM (4,7kg)
  • słód monachijski Strzegom (0,8kg)
  • caraaroma Weyermann (0,4kg)
  • słód chocolate 900 CM (0,15kg)

CHMIELE (granulat):

  • Marynka 10% (15g) FWH
  • Dana 11% (20g) na ostatnie 10'

DROŻDŻE:

  • Wyeast Munich Lager (gęstwa I)

ZACIERANIE:

  • 66°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE:

 

Do gotowania trafiło ~28,5l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 50'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 13,5°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 80%

 

KOMENTARZ:

  • Kupiłem fermentor z podziałką. Wykorzystałem go jako zbiornik na filtrat. Mój Boże, po 90 warkach jak bardzo usprawniło to moje warzenie. Kontrola nad procesem totalna!Kupiłem też muślinową siateczkę do chmielenia. Ależ ze mnie był "zacofek" pod tym względem. Normalnie - obciach!

30.01.2016

 

Piwo trafiło w butelki 49x0,5l z dodatkiem 125g cukru.

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #92 "Grizzly" (v. II) 17,5°Blg
Smoked Porter

warzone 18.12.2015
EBC: 44,3
IBU: 33,9

SUROWCE:

  • słód wędzony whisky CM (3kg)
  • słód pale ale Strzegom (2,5kg)
  • caraaroma Weyermann (0,2kg)
  • słód chocolate 900 CM (0,18kg)
  • słód chocolate 900 Fawcett (0,02kg)
  • cukier (0,6kg)

CHMIELE (granulat):

  • Bramling Cross 6% (50g) FWH
  • Stickelbrat 12,3% (10g) FWH

DROŻDŻE:

  • Danstar Bry-97 (gęstwa I)

ZACIERANIE:

  • 66°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE:

 

Do gotowania trafiło ~25l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 40'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 22l 17,5°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 81%

 

KOMENTARZ

 

Nad tym piwem ciąży jakieś fatum!!! Za pierwszym razem pomyliłem się i wsypałem o 1kg słodu kawowego za dużo! Tym razem całkowicie przeoczyłem słód kawowy! Szlag!!! Potem się wielce dziwiłem, że wydajność wyszła tragiczna i musiałem się ratować cukrem! Smoked Porter. Cóż, smoked to on będzie, ale nad porterem trzeba jeszcze popracować...

 

09.01.2016

 

Święta, Nowy Rok, urodziny - nie było kiedy się zebrać i zajrzeć do piwa. Po dwóch tygodniach fermentacji w 15°C, zniosłem piwo na dół, celem dofermentowania. Dziś przelałem je na cichą i wrzuciłem do lodówki. Zeszło do 0,5°Blg, co daje mu około 9% alko. Smak - whisky w piwie! Wspaniały aromat torfu, czekoladowe posmaki. Ech, wersja II znacznie lepsza!

 

18.02.2016

 

Piwo trafiło w butelki. Wreszcie. 21l z dodatkiem 100g cukru.

 

22.03.2016

 

Zaczyna się układać. Zniknęła ta potworna słodycz. Wreszcie wysyciło się jak należy. Pije się je bez zgrzytów. Ech, piwna whisky:)

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #93 "Matołek" (v. II) 16,3°Blg
Traditional Bock

warzone 17.01.2016
EBC: 44,6
IBU: 28,9

SUROWCE:

  • słód monachijski I Strzegom (3,5kg)
  • słód wiedeński Strzegom (2kg)
  • słód melanoidynowy CM (1kg)
  • słód karmelowy 150 Strzegom (0,5kg)
  • słód czerwony Strzegom (0,5kg)
  • słód caraaroma Weyermann (0,3kg)

CHMIELE (granulat):

  • Dana 11% (18g) FWH
  • Kazbek 4,6% (20g) FWH

DROŻDŻE:

  • Wyeast Munich Lager (gęstwa II)

ZACIERANIE: 23l wody

  • 68°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE: 13l wody

 

Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 60'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 23,5l 17,1°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 76%

 

KOMENTARZ:

 

Drugie podejście i próba odtworzenia receptury, którą uważam za wzorzec koźlaka.

 

20.02.2016

 

Przelane na cichą.

 

23.03.2016

 

Trafiło do butelek. 23l z dodatkiem 120g cukru. Bardzo smaczne.

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #94 "Marcowe" 13°Blg
Octoberfestbier

warzone 18.01.2016
EBC: 20,4
IBU: 18,3

SUROWCE:

  • słód monachijski I Strzegom (2,5kg)
  • słód pilzneński Strzegom (2,3kg)
  • słód melanoidynowy CM (0,3kg)
  • słód karmelowy 150 Strzegom (0,5kg)
  • słód czerwony Strzegom (0,1kg)

CHMIELE (granulat):

  • Hallertauer Mittelfrueh 4,4% (50g) FWH

DROŻDŻE:

  • Wyeast Munich Lager (gęstwa II)

ZACIERANIE: 21l wody

  • 68°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE: 13l wody

 

Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 30'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 13°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 80%

 

KOMENTARZ:

 

Wzorcowe śrutowanie i wzorcowa - tym razem - wydajność. Zapowiadają się fajne piwa.

 

20.02.2016

 

Przelane na cichą.

 

22.03.2016

 

Trafiło w butelki. 25l z dodatkiem 130g cukru.

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #95 "Pan Mercedes" 11°Blg
Pils

warzone 26.02.2016
EBC: 8,4
IBU: 12,6

SUROWCE:

  • słód monachijski I Strzegom (1,5kg)
  • słód pilzneński Strzegom (2,75kg)
  • słód carapils Weyermann (0,3kg)
  • słód zakwaszający (0,16kg)

CHMIELE (granulat):

  • Kazbek 4,6% (30g) FWH

DROŻDŻE:

  • Wyeast Czech Pils (gęstwa I)

ZACIERANIE: 21l wody

  • 68°C -> 65'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE: 14l wody

 

Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 30'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 11°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 82%

 

KOMENTARZ:

 

Pierwsza warka nawiązująca do tytułów książek Stephena Kinga. Niemiecki pils, czyli "Pan Mercedes".

 

15.04.2016

 

Zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru.

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmieliles na goryczke Kazbekiem jakas warke? Czy to pierwsze podejscie? Gdzies przeczytalem, ze nie nadaje sie do chmielenia na goryczke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #96 "Colorado Kid" 11°Blg
American Pale Ale

warzone 27.02.2016
EBC: 10,8
IBU: 32,5

SUROWCE:

  • słód pale ale Strzegom (3kg)
  • słód pilzneński Strzegom (0,5kg)
  • słód abbey CM (0,5kg)
  • cukier stołowy (0,3kg)

CHMIELE (granulat):

  • Amarillo (30g) FWH
  • Amarillo (50g) DH
  • Zythos (30g) DH
  • Motueka (50g) DH

DROŻDŻE:

  • US-05 (starter)

ZACIERANIE: 25l wody

  • 68°C -> 90'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE: 10l wody

 

Do gotowania trafiło ~29l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 60'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 11°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 85%

 

23.03.2016

 

Przelane na cichą. Dodane chmiele na zimno.

 

10.04.2016

 

Zabuetelkowane z dodatkiem 135g cukru.

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #97 "Diabeł Tasmański v. 2.0" - single hop Topaz 13°Blg
piwo w stylu: American Pale Ale
warzone 22.03.2016
EBC: 30,1
IBU: 40,3

SUROWCE:

  • słód pale Strzegom (4,0kg)
  • słód melanoidynowy Castle Malting (0,5kg)
  • słód karmelowy czerwony Strzegom (0,3kg)
  • słód caraaroma Weyermann (0,25kg)
  • jęczmień palony Weyermann (0,03kg)

CHMIELE (granulat):

  • Topaz 16,1% (30g) FWH
  • Topaz 16,1% (70g) chmielenie na zimno

DROŻDŻE:

  • US-05 (gęstwa I)

ZACIERANIE:

  • 22l wody do zacierania,
  • 60°C - wsyp słodów
  • 68°C -> 70'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~28l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 30'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 24l 13°Blg.
Wydajność wg beersmitha 90% :okey:

KOMENTARZ: Powtórka z września 2014. Jedno z najlepszych piw nowofalowych, jakie udało mi się uwarzyć. Liczę na to, że będzie równie dobre jak poprzednik. Tylko goryczka podwojona:)

 

15.04.2016

 

Przelany na cichą, gdzie powędrowało 70g chmielu Topaz. Niech poleży ze 3-4 dni. Odfermentowało do 2,5°Blg.

 

24.04.2016

 

22,5l trafiło w butelki z dodatkiem 130g cukru.

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #98 "Ręka Mistrza" 23°Blg
Porter Bałtycki

warzone 23.03.2016
EBC: 75,5
IBU: 29,8

SUROWCE:

  • słód wiedeński Strzegom (4kg)
  • słód monachijski I Strzegom (3,2kg)
  • słód caraaroma Weyermann (0,55kg)
  • słód caramunich I Weyermann (0,51kg)
  • słód chocolate 900 Fawcett (0,4kg)
  • ekstrakt słodowy ciemny płynny (1,7kg)

CHMIELE (granulat):

  • Kazbek 4,6 % (35g) FWH
  • Stickelbrat 12,3% (25g) FWH

DROŻDŻE:

  • Wyeast Munich Lager (gęstwa III)

ZACIERANIE: 21l wody

  • 66°C -> 90'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE: 15l wody

 

Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 40'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 26l 22,5°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 81%

 

15.04.2016

 

Porter wyjęty z lodówki, gdzie mocno narozrabiał. Gęstość spadła do 7°Blg. Przelany na cichą i wystawiony w temperaturze pokojowej.

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #97 "Diabeł Tasmański v. 2.0" - single hop Topaz 13°Blg

Ten chmiel jest tak zachwalany, że sam spróbuję uwarzyć jakiegoś single hopa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę że gotujesz w rożnych długościach 30, 40, 60 minut. Od czegoś to zależy, że raz dłużnej a raz krócej i jakie są różnice w gotowym piwie warzonym krócej niż standardowe 60 minut?

 

Edit. Przeglądnąłem wyrywkowo twoje zapiski a trochę tego jest (40 stron), trafiłem na to co mnie interesuje. Pozdrawiam :)

Edited by opeciarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #99 "Nieżywiec" 11,6°Blg
Lager

warzone 29.03.2016
EBC: 7,2
IBU: 31,8

SUROWCE:

  • słód pilzneński Strzegom (3,50kg)
  • słód monachijski II Strzegom (0,6kg)
  • słód carapils Weyermann (0,22kg)
  • płatki kukurydziane (0,50kg)

CHMIELE (granulat):

  • Sybilla 6,0 % (60g) FWH

DROŻDŻE:

  • Czech Pilsner Lager (gęstwa II)

ZACIERANIE: 21l wody

  • 66°C -> 90'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE: 15l wody

 

Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 40'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 11,6°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 84%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #100 "BIPA-SETA" 13°Blg
Belgian IPA

warzone 15.09.2016
EBC: 31,3
IBU: 39

SUROWCE:

  • słód pale ale Strzegom (4,0kg)
  • słód melanoidynowy Chateau (0,5kg)
  • jęczmień prażony Strzegom (0,11kg)
  • cukier (0,50kg)

CHMIELE (granulat):

  • Sybilla 6,0 % (15g) FWH
  • Motueka 7,0% (25g)
  • Nelson Sauvin 12,0% (50g)

DROŻDŻE:

  • Gozdawa Belgian Ales 

ZACIERANIE: 21l wody

  • 68°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE: 15l wody

 

Do gotowania trafiło ~26l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 30'
  • Nelson Sauvin (25g) w 15'
  • Motueka (25g) w 20'
  • Nelson Sauvin (25g) w 25'
  • cukier (0,5kg) w 25'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 22,3l 13°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 74%

 

KOMENTARZ:

 

  • Setna warka na otwarcie sezonu.

GODZINA 22:00

 

Drożdże zadane wprost z saszetki. Rozsypane na wystudzoną brzeczkę.

 

18.09.2016

 

Koniec burzliwej. Fermentacja ruszyła nad ranem w piątek. Skończyła się w sobotę wieczorem. Gęstość spadła do 3°Blg.

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #101 "Mild" 10°Blg
Dark Mild

warzone 1.11.2016
EBC: 36,3
IBU: 14

SUROWCE:

  • słód pale ale Strzegom (1,80kg)
  • słód monachijski I (0,6kg)
  • słód karmelowy 150 (0,5kg)
  • słód brown (0,2kg)
  • słód chocolate (0,1kg)

CHMIELE (granulat):

  • Challenger 5,8% (21g) FWH

DROŻDŻE:

  • Irlandzkie ciemności 

ZACIERANIE: 21l wody

  • 68°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE: 10l wody

 

Do gotowania trafiło ~23l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 30'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 20l 10°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 85%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #102 "Jasne lekkie" 13°Blg
Belgian IPA

warzone 14.06.2017
EBC: 5,6
IBU: 23

SUROWCE:

  • słód pilzneński Strzegom (4,5kg)
  • płatki ryżowe (0,5kg)

CHMIELE (granulat):

  • Nothern Brewer 10,5 % (25g) FWH

DROŻDŻE:

  • Gozdawa Altbier 

ZACIERANIE: 22l wody

  • 68°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE: 10l wody

 

Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 60'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 13°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 86%

 

KOMENTARZ:

 

  • Piwo warzone po półrocznej przerwie związanej z choróbskami. Zasyp najprostszy z prostych. Spodziewam się zwykłego, fajnego piwa. 

23.06.2017

 

Piwo odfermentowało do 2°Blg, co daje mu 5,6% alko. Mętne. Wędruje do lodówki.

 

18.09.2016

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #104 "Back to BIZNES" 12,5°Blg - 1.11.2018

Kolsch

IBU: 22,7

EBC: 6,3

 

SUROWCE

  • pilzneński Strzegom (4kg)
  • pszeniczny Strzegom (0,30kg)
  • wiedeński Strzegom (0,50kg)
  • chmiel Nothern Brewer 7,2% (granulat, 35g)
  • drożdże S-33 

ZACIERANIE: 18l wody

 

45°C - wsyp -> podgrzewanie 10'

62°C -> 20'

72°C -> 40'

78°C -> filtracja

 

FILTRACJA & WYSŁADZANIE & CHMIELENIE

 

Chmielenie - tradycyjnie FWH (chmielenie brzeczki przedniej). Uwzględniłem czas, jaki chmiel spędził w lodowni i dałem go odpowiednio więcej.

Naciurkało 12l brzeczki przedniej. Zagrzałem 12l wody, dodałem do wiaderka. 

Do chmielenia trafiło równiutkie 25l o gęstości ~12°Blg. 
 

GOTOWANIE:

  • 30'

Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 23l 12,5°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 84%

 

KOMENTARZ:

 

  • Nie warzyłem półtorej roku. Nie było potrzeby. W piwnicy sporo zapasów, głównie same mocarze, których nawarzyłem niegdyś jak głupi. I niestety, nie starzeją się one tak, jakbym sobie tego życzył.  Poza mocarzami, trochę niewypałów, które trzeba będzie wylać, bo jak głosi klasyk: "życie jest za krótkie na picie kiepskich piw".
  • Nie warzyłem, bo niezłe piwa można już dostać za całkiem przyzwoite pieniądze. Zamiast więc modlić się do fermentora, a później mlaskać, że nie wyszło jak trzeba, lepiej mi było skoczyć po piwo, na które akurat przyszła człowiekowi ochota.
  • Ale trochę się za tym warzeniem stęskniłem. Omijając garnki, wiaderka, śrutownik, wężyki, beczki ze słodami uzmysłowiłem sobie, że poświęciłem temu zajęciu sporą część siebie. I kiedy już odpaliłem kuchenkę, zrozumiałem, że to warzenia w jakimś stopniu odpręża. Na pierwszy ogień poszedł kolsch, receptura z 2011 roku, która w swoim czasie zachwyciła codera. Czy uda mi się powtórzyć tamto piwo? Wątpię. Ale będzie czym napełnić keg i zagrać na piwnym pianinie, które aż prosi się o uwagę.
  • Pozdrawiam Wszystkich, których znam! Którzy jeszcze zostali i warzą! Pozdrawiam wszystkich nowych! Będę częściej zaglądał. I częściej warzył:)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...