Skocz do zawartości

Deka - zbierać czy nie?


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą?

 

Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa, ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą?

 

Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa, ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości.

Co zbierać ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą?

 

Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa' date=' ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości.[/quote']

Co zbierać ?

Taki kożuszek na piwie po fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym tego "kożuszkiem" nie nazwał.

 

W jakimś programie widziałem, że w Ciechanie zbierają dekę przed przelewaniem do leżakowania. W artykule na piwopedii napisali, że zbiera się ją, bo zawiera żywice chmielowe i garbniki, które powodują nieprzyjemną gorycz w gotowym piwie. U nas jest trochę inaczej, więc może nie potrzeba, ale zastanawia mnie to, że jak zbieram gęstwę to ten cały syf trafia z drożdżami do słoika i zazwyczaj razem z resztą trafia do następnego piwa. Czyli - zbierać bo ma to negatywny wpływ na smak piwa, czy nie zbierać, bo to niepotrzebne ryzyko, a wpływ jest pomijalny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z tego, że można (bo z zamkniętych tankofermentorów nie), zbierać i wyrzucać! Gdy to górna fermentacja, takie działanie umożliwi nam zebranie w drugiej kolejności czystych, najlepszej jakości drożdży. Gdy dolna, to te żywice (bo to głównie żywice chmielowe, które wskutek obniżenia się pH straciły na rozpuszczalności) nie zatoną za chwilę i nie pogorszą jakości szlachetnej goryczki chmielowej w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.