Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Deka - zbierać czy nie?

Recommended Posts

Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą?

 

Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa, ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą?

 

Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa, ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości.

Co zbierać ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą?

 

Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa' date=' ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości.[/quote']

Co zbierać ?

Taki kożuszek na piwie po fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym tego "kożuszkiem" nie nazwał.

 

W jakimś programie widziałem, że w Ciechanie zbierają dekę przed przelewaniem do leżakowania. W artykule na piwopedii napisali, że zbiera się ją, bo zawiera żywice chmielowe i garbniki, które powodują nieprzyjemną gorycz w gotowym piwie. U nas jest trochę inaczej, więc może nie potrzeba, ale zastanawia mnie to, że jak zbieram gęstwę to ten cały syf trafia z drożdżami do słoika i zazwyczaj razem z resztą trafia do następnego piwa. Czyli - zbierać bo ma to negatywny wpływ na smak piwa, czy nie zbierać, bo to niepotrzebne ryzyko, a wpływ jest pomijalny?

Share this post


Link to post
Share on other sites
zbierać. Do czysta zawsze zbieram

Zbieracz do następnego czy wyrzucasz ?

Najczęściej jest mało piany a więcej brązowych chmielin to wywalam. Ale i tak wywalam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystając z tego, że można (bo z zamkniętych tankofermentorów nie), zbierać i wyrzucać! Gdy to górna fermentacja, takie działanie umożliwi nam zebranie w drugiej kolejności czystych, najlepszej jakości drożdży. Gdy dolna, to te żywice (bo to głównie żywice chmielowe, które wskutek obniżenia się pH straciły na rozpuszczalności) nie zatoną za chwilę i nie pogorszą jakości szlachetnej goryczki chmielowej w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.