Jump to content
Sign in to follow this  
Szymon

Zestawy z BA - uwaga na chmiel

Recommended Posts

Witam.

Mija prawie pół roku od czasu moich pierwszych warek. Wszystkie były zestawami z BA (zacieranie). I tak jak się spodziewałem, prawie wszystkie z nich są mocno prze chmielone ;)

 

Przykładowo Pils 12 Blg: chmiel aromatyczny według przepisu to 125g (!) 7, 3 % alfa-kwasów.

Ze wzoru na obliczanie IBU z http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=729771&postcount=655 wyszło mi ponad 80 IBU :) Teraz nikt ze znajomych nie chce degustować mojego piwka bo wszyscy twierdzą, że jest straszna gorycz ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W obecnych zestawach już trochę spuścili z tonu. W pilsie jest bodajże 60g lubelskiego.

Ale mam identyczne doświadczenia.

 

PS: dziwi mnie jednak te 7,3% to chyba zdecydowanie za dużo jak na lubelski.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites
PS: dziwi mnie jednak te 7,3% to chyba zdecydowanie za dużo jak na lubelski.

Sorry, mój błąd - przejęzyczenie ;) Chodzi oczywiście o aromatyczny Lubelski 3 - 4, 5 % a-k. Co niestety nie zmienia faktu, że piwko jest dla "zaprawionych" degustatorów :)

 

Wczoraj przerobiłem nieco recepturę na ALTa, zmniejszyłem dawkę chmielu o 50%, według powyższego wzoru wyszło jakieś 22,5 IBU (o ile jest on wiarygodny).

Mam przy okazji małe pytanko poza tematem. Czy istnieje możliwość zrobienia startera do drożdży płynnych na glukozie z wodą? Jeśli tak to ile gramów trzeba dodać na 100ml. Niestety nie dysponuję suchym ekstraktem, żeby być zgodnym z instrukcją. Warka będzie około 15 BLG i raczej bez startera się nie obejdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam przy okazji małe pytanko poza tematem. Czy istnieje możliwość zrobienia startera do drożdży płynnych na glukozie z wodą?

Nie należy. Drożdże ladnie urosną, ale będą mialy upośledzone niektóre funkcje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie należy. Drożdże ladnie urosną, ale będą mialy upośledzone niektóre funkcje.

Dzięki @coder za pomoc.

Wygląda na to, że płynne "zagrzeją" miejsce w lodówce do momentu zakupu suchego ekstraktu.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.