Jump to content
Sign in to follow this  
dori

Slovak Homebrewing Star 2011

Recommended Posts

Poniżej podaję szczegóły konkursu Slovak Homebrewing Star. Tak jak w poprzednich latach, również i w tym roku zajmę się organizacją wysyłki piw.

 

 

Spółka PIVOVAR KALTENECKER, sp. z o.o., ROŽŇAVA,

KALT BIER KLUB (Klub Degustacji Piwa) w ROŽŇAWIE

i

SŁOWACKIE TOWARZYSTWO HISTORII BROWARNICTWA

z siedzibą w MARTINIE

 

zapraszają browarników do wzięcia udziału w

 

 

III. Międzynarodowym Konkursie Piw Domowych na Słowacji

o tytuł SLOVAK HOMEBREWING STAR 2011

 

Konkurs piw domowych odbędzie się w ramach obchodów V Piwnych Uroczystości Browaru KALTENECKER w Rožňawie, w dniach 27-28 maja 2011 roku

w Browarze KALTENECKER w Rožňawie, od godz. 9,30.

Uroczystości w Browarze KALTENECKER w Rožňawie są pod względem struktury, programu i asortymentu piwa ? największymi na Słowacji.

 

KATEGORIE KONKURSOWE:

 

1. Jasne piwo typu PILS i LAGER do 12,9 PLATO.

2. Półciemne i Ciemne piwo typu PILS i LAGER do 12,9 PLATO.

3. Piwo jasne dolnej fermentacji powyżej 13° PLATO (SPECIAL LAGER, BOCK, DOPPELBOCK, itp.).

4. Półciemne i ciemne piwo dolnej fermentacji powyżej 13° Plato (SPECIAL LAGER, MÄRZEN, BOCK, DOPPELBOCK, itp.).

5. Piwo pszeniczne typu WEIZEN górnej fermentacji (jasne, półciemne i ciemne, WEIZENBOCK, itp.).

6. Piwo typu ALE górnej fermentacji (BITTER, PALE ALE, BROWN ALE, SCOTTISH ALE, IPA, EPA, MILD, itp.).

7. Piwo typu PORTER, bez różnicy fermentacji (PORTER, PORTER BAŁTYCKI, itp.).

8. Piwo typu STOUT (angielski, amerykański, Imperial STOUT, itp.).

9. Piwo specjalne (owocowe, ziołowe, miodowe, RAUCHBIER, itp.).

10. Kategoria ABSOLUTNEGO ZWYCIĘZCY ? dla najlepszych piw w kategoriach 1-9 o nagrodę główną dla absolutnego zwycięzcy.

 

Zwycięzca uzyska prawo używania tytułu i znaku

 

?SLOVAK HOMEBREWING STAR 2011?.

 

Wyniki będą ogłoszone tylko w pierwszych trzech pozycjach w każdej kategorii. Fachowość oceny piw i degustacji zabezpieczy SLOWACKIE TOWARZYSTWO HISTORII BROWARNICTWA z siedzibą w MARTINIE.

 

Zgłoszenia do konkursu przyjmujemy do 30 kwietnia 2011 r. drogą elektroniczną pod adresem e-mailowym:

 

pivovar.kaltenecker@gmail.com

pokrievka@nextra.sk

 

 

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY:

 

1. Imię i nazwisko browarnika (ewentualnie dodatkowo nazwę domowego browaru).

2. Adres i kontakt telefoniczny.

3. Nazwę piwa i kategorię do której jest zgłaszane.

4. W przypadku piwa z ekstraktu ? informację o rodzaju użytego ekstraktu oraz jego producenta.

5. Datę produkcji i typ fermentacji (dolna, górna).

6. Sposób dostarczenia (osobiście, pocztą, przez osobą kontaktową/kuriera).

 

Jeden producent piwa może zgłosić w każdej kategorii tylko po dwa rodzaje piw.

 

Organizatorzy wprowadzili opłatę za udział w konkursie, którą należy wpłacić najpóźniej w dniu konkursu do godziny 09,00 na miejscu; możliwe jest ? na żądanie ? wystawienie faktury. Opłata wynosi:

 

1 Euro za jedno piwo

 

Piwa proszę przesłać organizatorom najpóźniej jeden dzień przed konkursem, tzn. do 26 maja 2011 roku do Browaru KALTENECKER w Roznawie. Piwa dostarczone po tym terminie nie będą mogły być wystawione do udziału w konkursie.

 

Organizator umożliwia przesłanie piwa na konkurs już od 1 maja 2011 r. w następujący sposób:

 

1. Osobiście, pocztą, przez osobę kontaktową/kuriera do Browaru KALTENECKER w Roznawie, ul. Zakarpatska 28, 048 01 ROŽŇAVA.

Osoba kontaktowa Bc. Ladislav KOVÁCS, tel. 00421 905401248

e-mail: pivovar.kaltenecker@gmail.com

 

2. Osobiście, pocztą lub ewentualnie poprzez giełdy w Rep. Słowacji (TRENČÍN, BRATISLAVA), lub w Rep. Czechy (PRAHA, OSTRAVA):

Osoba kontaktowa: Ing. Jan Pokrievka, tel. 00421 905418082

Adres: II kolonia 24, 03608 MARTIN, e-mail: pokrievka@nextra.sk

Osoba kontaktowa: Ing. Miloš Nutil, prezydent SAHP, tel. 00421 908240492

Adres: 01353 PETROVICE 183, e-mail: mnutil@seznam.cz

 

3. Sposób i terminy oddania piwa w Polsce będzie organizować pani Dorota CHRAPEK, tel. 0048 607760830, e-mail: dori@piwo.org

 

 

Każde zgłoszone piwo powinno być o objętości 1,5 litra. (3 x 0,5 l lub 5 x 0,3 l lub 2 x 0,75 l butelki szklane, PET).

 

Każdy typ piwa musi być oznaczony etykietą z oznaczeniem producenta i nazwą gatunku piwa.

 

Wyniki konkursu będą ogłoszane na tablicy ogłoszeń w Browarze KALTENECKER w każdej kategorii, również na stronach internetowych: www.kamnapivo.sk i www.sahp.sk.

 

Finaliści otrzymają nagrody w dniu 27 maja 2011 o godz. 19.30 w miejscu degustacji.

 

 

PROGRAM KONKURSU:

 

Piątek 27.5.2011:

- od godz. 9.30 do 18.00 ? degustacja w poszczególnych kategoriach bez udziału publiczności.

 

- o godz. 19.00 ? ogłoszenie wyników i wręczenienie nagród.

 

- od godz. 20.00 ? degustacja piw przez uczestników konkursu, wymiana doświadczeń, omówienie zasad współpracy wytwórców piwa domowego (homebrowarów). W związku z tym piwo do degustacji należy dostarczyć dodatkowo, oprócz piwa wystawionego do konkursu.

 

 

NAGRODY DLA ZWYCIĘZCÓW W POSZCZEGÓLNYCH KATEGORIACH: pierwsze trzy miejsca w każdej kategorii otrzymują dyplomy i nagrody oraz prawo do używania tytułu i znaku

 

?SLOVAK HOMEBREWING STAR 2011?

 

NAGRODA GŁÓWNA KONKURSU: absolutny zwycięzca konkursu oraz zwycięzca w kategorii 10 uzyska główną nagrodę: Możliwość produkcji własnego piwa ze słodów o objętości 5 hl. w Browarze KALTENECKER.

Browar KALTENECKER dostarczy podstawowe surowce, słód i fachową pomoc. 4 hl piwa będą dystrybuowane w sieci sprzedaży ze znakiem zwycięzcy, a 1hl piwa otrzyma nieodpłatnie zwycięzca kategorii 10.

Jeżeli zwycięzca nie skorzysta z tej możliwości do 30 września 2011 roku ? prawo do produkcji własnego piwa w Browarze KALTENECKER przepadnie.

 

KONKURS NA NAJPIĘKNIEJSZY DESIGN: podczas degustacji piwa zostanie przeprowadzony konkurs na najpiękniejszą etykietkę piwną wraz z butelką. Oceniającymi będą uczestnicy festiwalu poprzez wypełnienie stosownych ankiet w dniu 27 maja 2011 r. w godz. 9.30 do 18.00. Zwycięzca otrzyma dyplom.

 

Wyrażenie zgody na warunki uczestnictwa w konkursie nastąpi po dokonaniu zgłoszenia uczestnictwa w konkursie i po opłaceniu opłaty rejestracyjnej.

 

Organizatorzy konkursu mają prawo usunąć z konkursu niektóre z kategorii, w przypadku jeśli nie będzie zgłoszona odpowiednia ilość rodzajów piwa w poszczególnych kategoriach (min. 3 w jednej kategorii).

Organizatorzy mają prawo przesunąć wzory piw do innej kategorii, jeżeli uczestnik dokona nieprawidłowego zgłoszenia piwa do konkursu.

 

Jeżeli nie doszłoby do konkursu w niektórych kategoriach ewentualnie calego konkursu ? organizator zobowiązany jest do zwrócenia 50% opłaty rejestracyjnej zgłoszonym uczestnikom. Wzory piw nie podlegają zwrotowi.

 

Liczymy na Państwa udział w konkursie i cieszymy się na spotkanie.

 

Z piwowarskim pozdrowieniem

?Daj Boże szczęście?

 

ORGANIZATORZY

Share this post


Link to post
Share on other sites

O widzę że impreza w okolicy moich urodzin (28.V) chyba zrobię sobie prezent i się wybiorę...co do startu w konkursie to raczej jeszcze trochę za małe doświadczenie piwowarskie choć może...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już w Żywcu jak rozmawiałem z włścicielem browaru w Rożnawie, to mówił, że będzie podział na konkretne kategorie. W szczególności wymienił portera jako osobną kategorię. Kierunek właściwy, ale z ilością to poszaleli.

Oczywiście trzeba będzie coś wysłać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak zdefiniowali kategorie, że prawie każde piwo do którejś z nich się załapie. To dobrze, bo na uwarzenie nowego piwa specjalnie na konkurs trochę mało czasu.

Ważenie piwa u nich było super atrakcją. Siedziałem w Rożniawie przez prawie tydzień, zwiedzając okolice i pijąc oraz jedząc wybornie w restauracji browaru. Pan Kovacs ugościł nas po królewsku. Szczególnie dużo skorzystałem na samym warzeniu i tym, czego dowiedziałem się od Karola Svozila, który jest świetnym fachowcem

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak zdefiniowali kategorie, że prawie każde piwo do którejś z nich się załapie. To dobrze, bo na uwarzenie nowego piwa specjalnie na konkurs trochę mało czasu.

Ważenie piwa u nich było super atrakcją. Siedziałem w Rożniawie przez prawie tydzień, zwiedzając okolice i pijąc oraz jedząc wybornie w restauracji browaru. Pan Kovacs ugościł nas po królewsku. Szczególnie dużo skorzystałem na samym warzeniu i tym, czego dowiedziałem się od Karola Svozila, który jest świetnym fachowcem

Mało czasu ? Do końca maja ? Dlaczego to piwo ważyłeś :)

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak zdefiniowali kategorie, że prawie każde piwo do którejś z nich się załapie.

I my w Żywcu od kolejnej edycji powinniśmy iść w tym samym kierunku, tzn. żeby pokryć wszystkie najpopularniejsze style. Oczywiście, nie w takich łączonych kategoriach, tylko wyszczególnionych, ale kierunek jest słuszny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I my w Żywcu od kolejnej edycji powinniśmy iść w tym samym kierunku, tzn. żeby pokryć wszystkie najpopularniejsze style. Oczywiście, nie w takich łączonych kategoriach, tylko wyszczególnionych, ale kierunek jest słuszny.

Czyli chciałbyś ze w Żywcu było kilkanaście-kilkadziesiąt kategorii? A kto to wszystko wypije?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I my w Żywcu od kolejnej edycji powinniśmy iść w tym samym kierunku' date=' tzn. żeby pokryć wszystkie najpopularniejsze style. Oczywiście, nie w takich łączonych kategoriach, tylko wyszczególnionych, ale kierunek jest słuszny.[/quote']

Czyli chciałbyś ze w Żywcu było kilkanaście-kilkadziesiąt kategorii? A kto to wszystko wypije?

Wypije jak wypije , ale kto oceni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no może PSPD do przyszłego KPD wyszkoli paru sędziów. Aczkolwiek na kilkadziesiąt kategorii potrzeba by całą watahę sędziów. I koniecznie trzeba by wprowadzić ograniczeni 1 piwowar 2-3 kategorie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I my w Żywcu od kolejnej edycji powinniśmy iść w tym samym kierunku' date=' tzn. żeby pokryć wszystkie najpopularniejsze style. Oczywiście, nie w takich łączonych kategoriach, tylko wyszczególnionych, ale kierunek jest słuszny.[/quote']

Czyli chciałbyś ze w Żywcu było kilkanaście-kilkadziesiąt kategorii? A kto to wszystko wypije?

Wiktor, niedawno był komunikat, że jesteś w składzie komisji ds szkolenia i certyfikacji sędziów konkursów piwa i pytasz się mnie kto to wypije?? :) Jak to kto? Sędziowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mało czasu ? Do końca maja ? Dlaczego to piwo ważyłeś :)

Jedno czy dwa to może bym do końca kwietnia i uwarzył, pod warunkiem że to nie byłby porter ani coś w tym stylu. Ale jest jeszcze KPD i inne konkursy, więc trudno byłoby jakieś nadplanowe warki wcisnąć do harmonogramu

Share this post


Link to post
Share on other sites
jak myślicie witek to bardziej kategoria pszeniczne czy specjalne - ziołowe?

Zdecydowanie pszeniczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mi chodzi grodzisz po głowie i tak sobie wykombinowałem, że zmieści się w specjalnych. Zobaczymy co mi z niego się wyrefermentuje.

 

Czy oprócz 1 euro są jeszcze jakieś dodatkowe koszty (transportowo-logistyczne, albo cło, jeśli wyślemy do Dori zbyt dużą ilość piw :P )?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A mi chodzi grodzisz po głowie i tak sobie wykombinowałem, że zmieści się w specjalnych. Zobaczymy co mi z niego się wyrefermentuje.

 

Czy oprócz 1 euro są jeszcze jakieś dodatkowe koszty (transportowo-logistyczne, albo cło, jeśli wyślemy do Dori zbyt dużą ilość piw :P )?

Na razie nic nie obiecuję, muszę ustalić ze Słowakami czy uda im się odebrać piwo ode mnie i ile maksymalnie. Gdyby udało się to tak zorganizować jak rok temu, to nie byłoby żadnych dodatkowych kosztów oprócz kosztu wysłania piwa do mnie i opłaty za wystawienie piwa. W ciągu kilku dni powinnam mieć jakieś informacje.

Czy ktoś orientuje się czy wiosenna giełda w Tychach się odbędzie i w jakim terminie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tym razem się skuszę na start w zawodach. Piwo warzę drugi rok a jeszcze nie miałem debiutu konkursowego. Może wreszczie nadszedł dobry moment? Zobaczymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tym razem się skuszę na start w zawodach. Piwo warzę drugi rok a jeszcze nie miałem debiutu konkursowego. Może wreszczie nadszedł dobry moment? Zobaczymy.

Warto popróbować, bo z mojego doświadczenia najlepiej jest startować jako młody piwowar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tym razem się skuszę na start w zawodach. Piwo warzę drugi rok a jeszcze nie miałem debiutu konkursowego. Może wreszczie nadszedł dobry moment? Zobaczymy.

Ja zacząłem w 2006 , a 2007 w Żywcu miałem 2 miejsce. Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również poważnie myślę o starcie w 1 - 2 kategoriach. Ale to jeszcze nic pewnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam sie czy jesli bym startował to musze tam być czy wystarczy buteleczki wysłać? jesli nietrzeba jechać to jak uzyskam informacje o ocenie i ogolnych opiniach na temat swojego piwa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.