Jump to content
Sign in to follow this  
frg

fermentacja przez jedną noc

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o pomoc lub dobre rady :)

Pierwsza moja warka:

# 20g granulatu chmielu aromatycznego Lubelski

# 20g granulatu chmielu goryczkowego Marynka

# Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1.7kg

# Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1.7kg

# Drożdże górnej fermentacji Fermentis S-04

 

Wszystkie użyte elementy (od fermentatora po cukromierz) dokładnie wymyte i wysterylizowane.

60 min warzenia (wg porady na forum w 5l wody + ekstrakty) chmielone na stracie Marynką, 15 min przed końcem dosypałem Lubelskiego.

Szybkie chłodzenie garnka w zlewie i ..... moje grzechy:

- zalanie fermentatora resztą wody i dokładnie wymieszane - uzyskana temp. 25°C w 23l brzęczki - miało być temp. 20°C w 21l

- wcześniej przygotowane drożdże w filiżance letniej wody ok 28-29°C - miało być temp. 20°C

 

Drożdże wymieszane w brzęczce, wieko zakryte 14.01.2011 ok 23,00; 11°Blg

Przy przenoszeniu fermentatora z kuchni na swoje miejsce część wody (z kranu) z rurki została wessana do środka.

Na następny dzień cisza w rurce - temp. 24°C , niedziela temp. 26°C i cisza w rurce (dodam, że temperatura pomieszczenia w miarę stała 20-21°C ).

Dziś temp. 23°C i cisza w rurce. Nie wytrzymałem i ok 20,00 otworzyłem fermentator i o dziwo 4°Blg.

Fermentator i rurka myślę, że są szczelne - delikatne naciśnięcie pokrywy powoduje ruch wody w rurce więc nie jest możliwe aby burzliwa fermentacja "uszła" bokiem.

Dla mnie wniosek, że musiała nastąpić przez noc czyli max 9-10h.

Załączam zdjęcie dzisiejszej brzęczki.

Drodzy forumowicze moje pytanie: kanalizacja czy cicha fermentacja?

Pozdrawiam i czekam na porady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

 

1. BRZECZKA!

2. To jest ekstrakt czyli nie robisz cichej fermentacji (nic się nie musi klarować), do butelek, ale...

3. 4°Blg to za dużo, poczekaj do 2-2.5°Blg

4. Temperatura była za wysoka, ale to drożdżom górnej fermentacji pasowało - szybko przerobiły cukry

5. BRZECZKA :)

 

Gratuluję pierwszego piwa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 Blg to już info, że fermentacja ma się ku końcowi. Z tą szczelnością uszczelek i pokryw to niestety trochę loteria. Zwłaszcza jak pokrywa w transporcie miała przejścia. Bywają takie sytuacje, że tak szybko brzeczka ( brzeczka - bez "ę") przefermentowała. Trzymaj się wyłącznie wyników pomiarów.

Dla spokoju ducha - raczej nie kanalizacja :)

 

edit:

Admiro szybszy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
edit:

Admiro szybszy :)

No szybszy, bo ja już się zastanawiałem jak mieszanie zniósł biedny ptak...

Share this post


Link to post
Share on other sites
No szybszy, bo ja już się zastanawiałem jak mieszanie zniósł biedny ptak...

Tomek jak ty już czasem coś napiszesz... Tak poetycko :)

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tomek jak ty już czasem coś napiszesz... Tak poetycko :)

Ach, bo ja całe lata temu wiersze pisywałem i piosenki nawet...

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-04 to nie są jakieś szczególne żarłoki, więc 4°Blg to może być bliski kres ich pracy - może jeszcze nie teraz, ale już blisko (3°Blg? zgaduję). Ale spokojnie, daj im odpocząć po robocie, tak z tydzień - 10 dni. Natury nie należy poganiać. Zna się na swojej robocie i robi to w takim tempie, jakie jej odpowiada.

 

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Fermentacja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Jeżeli głównym problem jest BRZECZKA to luz :)

Proszę o poradę zlewać BRZECZKĘ na cichą czy może zostać w obecnym fermentatorze jeszcze max 10 dni?

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites
pisanie dla pisania???

Nie. Posiedzisz tu trochę to zobaczysz o co chodzi. Ostatni miesiąc to prawdziwy wysyp pytań o bulkanie. Już zaczynamy sobie żarty robić, bo ile można odpowiadać. Wszyscy nowicjusze są przerażeni brakiem bulkania. :) Gdzieś, ktoś napisał, że rurka to ZŁOOO :) Chyba wiem o co chodziło...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdzieś, ktoś napisał, że rurka to ZŁOOO

I miał rację, bo taka rurka nic, tylko hałasuje (zwłaszcza w nocy)

Share this post


Link to post
Share on other sites
pisanie dla pisania???

Nie. Posiedzisz tu trochę to zobaczysz o co chodzi. Ostatni miesiąc to prawdziwy wysyp pytań o bulkanie. Już zaczynamy sobie żarty robić' date=' bo ile można odpowiadać. Wszyscy nowicjusze są przerażeni brakiem bulkania. :) Gdzieś, ktoś napisał, że rurka to ZŁOOO :) Chyba wiem o co chodziło...[/quote']

Nie o to pytałem, gdyż info w tym wątku jest trochę sprzeczne:

"zgoda: Ale spokojnie, daj im odpocząć po robocie, tak z tydzień - 10 dni."

"anteks: Jak gęstość nie spadnie przez 2-3 dni możesz butelkować."

"Moje pytanie: Proszę o poradę zlewać BRZECZKĘ na cichą czy może zostać w obecnym fermentatorze jeszcze max 10 dni?"

 

Przelewać do nowego fermentatora czy poczekać w starym 3 dni (anteks) lub 10 dni (zgoda) i butelkować?

BTW wnioskuję z postów na forum, że po jednonocnej fermentacji smak piwa troszkę się zmienić :)

Tyle błędów narobiłem, że nie chcę dodać do kolekcji kolejnego.

 

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już tłumaczę o co chodzi. Można przyjąć, że fermentacja burzliwa przy górnych drożdżach kończy się po ok. 7-10dniach. A w praktyce gdy gęstość nie spada przez 2-3 dni. Stąd odpowiedzi kolegów. Robiłeś piwo z ekstraktów, czyli fermentacja cicha nie jest konieczna (ale nie zaszkodzi). Podstawą przy podejmowaniu decyzji (szczególnie jeśli chodzi o butelkowanie) jest 100% koniec fermentacji. Jeśli przelejesz i zrobisz cichą masz pewność, że dofermentuje tam wszystko co drożdże dają radę przerobić.

 

Edit:

Doczytałem jeszcze raz co napisali koledzy. Po prostu są dwie szkoły. Jedna mówi, żeby przedłużyć burzliwą i ominąć cichą, a druga, żeby robić fermentacje cichą. Najważniejsze jak już pisałem to mieć pewność zakończenia fermentacji.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, grzechu_k

Czyli robię tak:

Jutro zmierzę °Blg i jeżeli przez 2 dni się nie zmieni zlewam na cichą do nowego wiadra.

Czekam 10 dni i w butelki ?

 

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być tak jak mówisz, ale...

 

Ja po prostu po tygodniu fermentacji burzliwej przelewam na 1-2 tyg na cichą (nie dotyczy piw b. mocnych i dolnej fermentacji). Blg mierzę tylko przy przelewaniu - nie chcę ryzykować zakażenia podczas pomiarów. Jeśli chcesz mierzyć codziennie to porządnie dezynfekuj sprzęt. A generalną zasadą jest niezaglądanie do fermentora (ja też lubię zerknąć mimo, że nie powinno się :))

Edit:

Poprzeglądaj dokładnie ten temat:

http://www.piwo.org/forum/t2455-Mapa-watkow-dzialu-Piaskownica.html

 

Czytając to na pewno znajdziesz odpowiedzi na większość pytań i dasz więcej spokoju swoim kochaniutkim drożdżom.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na moje oko wygląda ok. Jeśli w smaku nie czuć kwasem to będzie dobrze. Gratuluję pierwszego piwa (bo to już można nazywać piwem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.