Skocz do zawartości

Starter drożdżowy


rosek

Rekomendowane odpowiedzi

Heh bardziej boję się o infekcję jak tak nie pracując naczynie będzie przykryte folią

Przestałem się tego obawiać odkąd usłyszałem o eksperymencie Pasteura:

 

http://www1.kent.k12.wa.us/staff/timlynch/sci_class/chap01/pasteur.html

 

Ale w lodówce powinno być mniej bakterii, możesz spokojnie wstawić starter do lodówki.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
A jak poradziłeś sobie z pienieniem się brzeczki?

Robie starter 1-2 L w garnku 6L :D

No nie uwierzę :-) zrobiłem dzisiaj test - 3l ( 10 BLG na ekstrakcie słodowym jasnym WES ) startera w 6l słoju z minimalnym napowietrzeniem - pompka od akwarium z regulacją. Nastawiłem około 22:00 około 4:30 poszedłem sprawdzić. To że piana wyszła ze słoja to nic bo słój wstawiłem do fermentora 33 L ale z niego też piana wyszła :-) i miałem na podłodze.

Ciekaw jestem jak to u Ciebie było ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.