Skocz do zawartości
slotish

Bishop's Finger - klon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Jak się ociepli mam zamiar spróbować swoich sił w sklonowaniu piwa "Bishop's Finger". Przekopałem internet i znalazłem następujące receptury:

 

Przepis 1

8 lbs of British Maris Otter Pale Malt

10 oz. 77L British Crystal Malt

12 oz. British Torrified Wheat

4 oz. British Amber Malt

 

8.5 HBU UK Brewer's Gold : Boil 60 minutes

0.5 oz. UK East Kent Goldings : Add to boil for the final 15 minutes

0.5 oz. UK Challenger : Add to boil for the final 15 minutes

0.5 oz. UK East Kent Goldings : Add to boil for the final 1 minute

0.5 oz. Fuggle : Add to boil for the final 1 minute

 

White Labs English Ale or Dry English Ale

 

Mash all grains at 150-152°F for 1 hour. Target OG: 1.039-1.045 Ferment at 65-68°F

 

źródło: http://www.homebrewtalk.com/f12/bishops-finger-recipe-86626/

 

Przepis 2

 

Tutaj już tylko link mogę dać:

http://hopville.com/recipe/153632/extra-special-strong-bitter-english-pale-ale-recipes/bishops-finger-clone

 

Mam następujące pytania co do powyższych receptur:

 

1) Czy "Torrified Wheat" to po prostu prażona pszenica którą można kupić np w Twoim Browarze?

2) Co oznacza skrót HBU w pierwszym przepisie? Wikipedia i google nie potrafiły mi pomóc.

3) Czy drozdże "Dry English Ale" to S-04?

4) I wreszcie: czy może ktoś przede mną próbował któregoś z tych przepisów? Albo po prostu który byście polecili? Zaciekawiło mnie w przepisie pierwszym mieszanie różnych chmieli, ale nie wiem czy ma to sens przy moim doświadczeniu.

Pozdrawiam

Edytowane przez slotish

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
1) Czy "Torrified Wheat" to po prostu prażona pszenica którą można kupić np w Twoim Browarze?

2) Co oznacza skrót HBU w pierwszym przepisie? Wikipedia i google nie potrafiły mi pomóc.

3) Czy drozdże "Dry English Ale" to S-04?

1. To jest taki pop-corn z pszenicy, możesz użyć w zamian płatków pszenicznych

2. 1HBU=1uncja (28g) razy 1% a-k. np. 8 HBU to 1 uncja chmielu 8% lub 2 uncje 4%

3. Tak, S-04 mogą być

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Według BJPC Bishop's Finger to przykład ESB i tego raczej bym się trzymał, a nie przepisów od amerykańców. Oni potrawią wpaść na pomysły typu "dark Koelsch" (bo fermentowany hybrydami) czy "imperial bohemian pilsner" (bo przecież są Krusovice Imperial).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

coder----->

1. To jest taki pop-corn z pszenicy, możesz użyć w zamian płatków pszenicznych

2. 1HBU=1uncja (28g) razy 1% a-k. np. 8 HBU to 1 uncja chmielu 8% lub 2 uncje 4%

3. Tak, S-04 mogą być

Dzięki za odpowiedź :) Na pewno skorzystam z twoich rad. Plus ode mnie za pomoc :/

 

zgoda---->

 

 

Według BJPC Bishop's Finger to przykład ESB i tego raczej bym się trzymał, a nie przepisów od amerykańców. Oni potrawią wpaść na pomysły typu "dark Koelsch" (bo fermentowany hybrydami) czy "imperial bohemian pilsner" (bo przecież są Krusovice Imperial).

Ale właśnie o to chodzi w tym eksperymencie, żeby wypróbować konkretny przepis na konkretny "klon" a nie celować w dedykowany styl ;D Tak nawiasem mówiąc to chciałbym aby piwowarstwo w Polsce wyglądało tak, jak to określiłeś u "amerykańców". Poza tym, o ile zasadność tworzenia nowych stylów piwnych jest dyskusyjne, to chyba ogólnie w piwowarstwie domowym mają jednak największe doświadczenie ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Niestety strona internetowa browaru nie podaje dużo informacji na temat składników tego piwa. Jedyna wiadomość, to że alkohol = 5.4% ABV, tzn, OG będzie ok. 1.053 (~13.0 Plato). Pozatym podają też, że używają tylko chmieli East Kent Goldings. Czyli dobry początek, ale nie podają rodzaji słodów, IBU, czy koloru. To trochę za mało informacji aby starać się sklonować piwo, IMO.

 

Gdy ja klonuje, wolę wybrać piwo, gdzie browar podaje m.in. IBU i słody na stronie internetowej. I oczywiście piwo, które łatwo mogę kupić i porównać rezultaty. Obecnie klonuje 2 piwa: Goose Island Honkers Ale i Smithwick's. Te 2 piwa mają więcej informacji na ich stronach, przez co klonowanie jest bardziej możliwe.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Niestety strona internetowa browaru nie podaje dużo informacji na temat składników tego piwa. Jedyna wiadomość, to że alkohol = 5.4% ABV, tzn, OG będzie ok. 1.053 (~13.0 Plato). Pozatym podają też, że używają tylko chmieli East Kent Goldings. Czyli dobry początek, ale nie podają rodzaji słodów, IBU, czy koloru. To trochę za mało informacji aby starać się sklonować piwo, IMO.

Pewnie masz racje i poniosę spektakularną klęskę :) Niemniej jednak spróbuję. Jak nie wyjdzie klon - to może coś chociaż odrobinę podobnego. Na dzień dzisiejszy tak wyobrażam sobie ten przepis:

 

Pale Ale Maris Otter - 3,50 kg

Płatki pszeniczne - 0,4 kg

Crystal 145 EBC - 0,3 kg

Amber - 0,25 kg

Pszeniczny - 0,2 kg

 

East Kent Goldings 70g - 60 minut

East Kent Goldings 30g - 15 minut

East Kent Goldings 10g - Chmielenie na zimno 5 dni

a.k chmielu liczone 5,5%

 

IBU - 54 EBC - 20 BLG - 13

Edytowane przez slotish

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście nigdy nie smakowałem tego piwa i strona producenta nie podaje IBUs, ale z innych receptur z tego stylu wygląda na to że chmielenie powinno być raczej niższe, ok. 30-35 IBU. Chmielenie na sucho też jest chyba zbędne. Chodzi tu bardziej o smak słodowy niż chmielowy. Ja bym może to chmielił ok. 40g na 60 min + ok. 25g na 15 min., EKG.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Hej

Dzięki Scooby :) Z moich własnych wrażeń wyciągnąłem podobny wniosek. Nie wydawało ono mi się jakoś bardzo goryczkowe. Pewnie zmniejszę dawkę chmielu. Najwyżej metodą prób i błędów będę korygował chmielenie. A jeszcze przed warzeniem zakupie pewnie butelkę i z nią skonsultuje nachmielenie :) jednak cena 10 zł za pinte to trochę dużo jak na polskie ceny.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

O ile pamiętam smak tego piwa z przed roku to miało ono wyraźną, ale nie dominującą goryczkę oraz wyraźne nuty orzechowo - karmelowe no i typowe "ejlowe" kwiatowo - owocowe. Aromatem chmielu też nie powalało, miało dość słodowy finisz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Mam następujące pytania co do powyższych receptur:

 

1) Czy "Torrified Wheat" to po prostu prażona pszenica którą można kupić np w Twoim Browarze?

Na to wygląda, choć ciężko było ten wyraz znaleźć w zwykłych słownikach. Ale gugiel daje radę: http://dictionary.reference.com/browse/torrify

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja szukałem w internecie znaczenia tego słowa. Ale można je interpretować równie dobrze jako "wędzony" i to mnie zmyliło.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
1. To jest taki pop-corn z pszenicy, możesz użyć w zamian płatków pszenicznych

Dzisiaj dostałem paczkę z TB z prażoną pszenicą i po jej obejrzeniu na 99% moge stwierdzić, że jest to samo co torrified wheat. Ziarenka są jakby napęczniałe ( 2 razy wieksze od zwyczajnej pszenicy ) i delikatnie popękane jak pop corn.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Oto receptura z Clone Brews:

 

Bishop's Finger Kentish Ale

Shepherd Neame, Faversham, England

This light amber ale has a light tan head with a caramel and malt aroma. The flavor is smooth and malty with light smoke undertones.

Yield: 5 gallons (18.9 L)

Final gravity: 1.011-1.014

SRM 13

Original gravity: 1.052-1.055

IBU 40

5.2% alcohol by content

 

Crush and steep in 1 gallon (3.8 L) 150°L (65.5°C) water for 20 minutes:

 

10 oz. (.28 kg) 55°L British crystal malt

12 oz. (.34 kg) torrified wheat

4 oz. (113 g) British amber malt

Alternate Methods

Mini-mash Method: Mash 2.25 lb. (1 kg) British 2-row pale malt and the specialty grains at 150°F (65.5°C) for 90 minutes. Then follow the extract recipe omitting 2.5 lb. (1.1 kg) DME at the beginning of the boil.

All-grain Method: Mash 8.25 lb. (3.7 kg) British 2-row pale malt with the specialty grains at 150°F (65.5°C) for 90 minutes. Add 6 HBU (30% less than the extract recipe) of bittering hops and 2 oz. (57 g) glucose syrup for 90 minutes of the boil. Add the flavor hops and Irish moss for the last 15 minutes of the boil and the aroma hops for the last 1 minute.

 

Strain the grain water into your brew pot. Sparge the grains with ? gallon (1.9 L) water at 150°F (65.5°C). Add water to the brew pot for 1.5 gallons (5.7 L) total volume. Bring the water to a boil, remove the pot from the stove, and add:

 

6.25 lb. (2.8 kg) M&F light DME

2 oz. (56 g) glucose syrup

1 oz. (28 g) Target @ 8.5% AA (8.5 HBU)

(bittering hop)

Add water until total volume in the brew pot is 2.5 gallons (9 L). Boil for 45 minutes then add:

 

? oz. (14 g) East Kent Goldings (flavor hop)

? oz. (14 g) Challenger (flavor hop)

1 tsp. (5 ml) Irish moss

Boil for 14 minutes then add:

 

? oz. (14 g) East Kent Goldings (aroma hop)

? oz. (14 g) Styrian Goldings (aroma hop)

Boil for 1 minute, remove pot from the stove and cool for 15 minutes. Strain the cooled wort into the primary fermenter and add cold water to obtain 5 gallons (18.9 L). When the wort temperature is under 80°F (26.6°C), pitch your yeast.

 

1st choice: Wyeast's 1275 Thames Valley ale yeast

(Ferment at 68-72°F [20-22°C])

2nd choice: Wyeast's 1968 Special London ale yeast

(Ferment at 68-72°F [20-22°C])

Ferment in the primary fermenter 4-5 days or until fermentation slows, then siphon into the secondary fermenter. Bottle when fermentation is complete with:

 

? cup (180 ml) corn sugar

Serve in a pint glass at 50°F (10°C).

 

Mam nadzieję że angielski nie jest problemem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki hagar, dostajesz plusa ode mnie :smilies: Pozostanę przy swoim zasypie, ale twoja receptura potwierdziła, że goryczka była zawyżona w przepisach które znalazłem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nadszedł dzień porównania obu piw.

 

Piwo wyszło podobne ale tylko podobne - jak jedno ESB może być zbliżone do innego ESB. W sumie nie miałem nadziei na nic więcej i zdziwiłbym się, po dyskusji w tym wątku, gdyby wyszło inaczej.

 

Moje piwo jest za jasne i jest bardziej słodowe w porównaniu do Bishop's Fingera. Jest on bardziej gorzki ( a więc jednak chmielu należy dać więcej) i bardziej karmelowo - słodki. Nagazowanie w moim piwie oczywiście również nie spełnia brytyjskich standardów... :D Jednym słowem, jak jeszcze kiedyś w przyszłości będę warzył ten styl to wprowadzę potrzebne poprawki. Może kiedyś opracuję bardziej zbliżoną recepturę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A oto co znalazłem na innym forum - podobno wieści wprost od piwowara browaru Shepherd Neame.

 

Here is the recipe for bishops finger

 

Colour 41

IBU 41

ABV 5.4%

 

Ingredients as a percentage by weight.

 

Pale malt 77% by weight

Crystal malt 12 % by weight

Malt Syrup 10% by weight

 

Hops ( which are target and goldings) 1% by weight

 

W trakcie dyskusji doszli tam do wniosku, że ten "Malt Syrup" jest to syrop kukurydziany (glukozowo-fruktozowy?), do zastąpienia cukrem inwertowanym no.1 - lub w ogóle do pominięcia. Nie wiadomo ile ma ten Crystal, ale obstawiam 120-150 EBC (60-75L). Nie wiem w jakich jednostkach jest podawany kolor.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×