Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Zacierane piwo z 21% alkoholu?

Recommended Posts

Artykuł dość stary (grudzień 2006), ale bardzo ciekawy - jak zrobić piwo wyłącznie ze słodu, o zawartości alkoholu ponad 20%?

 

http://byo.com/stories/issue/article/issues/241-december-2006/51-21-alcohol-all-grain-beer

 

Jak się okazuje - można, chociaż wymaga to sporo zachodu.

 

W skrócie: myk polega na powolnym odparowywaniu brzeczki celem skoncentrowania, z 68l do 15l, rozpoczęciu fermentacji w 1 galonie brzeczki połączonym z 1 galonem dość nisko ekstraktywnego startera, a następnie stopniowym dodawaniu jednolitrowych porcji o wyższej ekstraktywności w miarę postępowania fermentacji. Użyte zostały również środki enzymatyczne, wspomagające degradację cukrów niefermentowalnych ("tabletki Beano"[1]). Ekstrakt początkowy był ok. 50°Blg, poziom goryczki ~100IBU.

 

Ja się tego nie podejmę, ale może jakiś ekstremista się znajdzie. :lol:

 

Przypisy:

[1] "Beano tablets" (za FDA - Food and Drug Administration):

each tablet follows Food Chemical Codex (FCC) standards for activity and contains 150 GalU (galactosidase units) of alpha-D-galactosidase derived from Aspergillus niger mold. The enzyme is in a carrier of cellulose gel, mannitol, invertase, potato starch, magnesium stearate, gelatin (fish), colloidal silica. 3 tablets swallowed, chewed, or crumbled onto food should be enough for a normal meal of 3 servings of problem foods (1 tablet per ? cup serving). Beano will hydrolyze complex sugars, raffinose, stachyose and verbascose, into the simple sugars - glucose, galactose and fructose, and the easily digestible disaccharide, sucrose. (Sucrose hydrolysis happens simultaneously with normal digestion.) In some cases, more enzyme than 5 drops or 3 tablets will be required, and this is a function of the quantity of food eaten, the levels of alpha-linked sugars in the food, and the gas-producing propensity of the person.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy miałeś do czynienia z takimi piwami /degustacja/.

Ja po łyku pewnego pingwina :lol: dostałem konwulsji :)

i takich eksperymentów na pewno nie zrobię - piwo musi być smaczne.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co czytam jest to sposób jak zrobić gęstą i wysokoodfermentowywalną brzeczkę. Ale jakie drożdże piwowarskie przetrwały by takie coś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.