Jump to content
Sign in to follow this  
cibarius

Słabe odfermentowanie?

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość. niedawno zacząłem swoją przygodę z piwowarstwem. Na razie "walczę" z puchami. właśnie robię swoją trzecią warkę. Trochę mnie niepokoi słaby stopień odfermentowania. Przy dwóch poprzednich warkach osiągnąłem trochę lepsze wyniki. W sumie zgodne z instrukcją.Może trochę danych obecnej warki.

 

Muntons Export Pilsner 1,8 kg Klasa Connoisseurs

Ekstrakt słodowy Muntons Extra Light - Extra Jasny - 1,5 kg

Ilość brzeczki -23 l

Blg początkowe - 11

temperatura fermentacji - 18st

czas burzliwej - 7 dni

Blg po burzliwej - 4

 

W tej chwili piwo jest na cichej, ale wątpię aby Blg się zmieniło (przy dwóch poprzednich nie zmieniło się).

Co o tym sadzicie? Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

z moich doświadczeń wynika, że czasem "optymalna" temp. fermentacji podana przez producenta puchy

jest ptymalna tylko na papierze. Zobacz ten wątek.

Być może zwiększenie temp.fermentacji spowoduje, że piwo odfermentuje tak jak trzeba.

Sugeruję fermentację burzliwą w 20°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednym z glownych powodow slabego odfermentowania jest zbyt malo albo zla kondycja drozdzy.

Jakich drozdzy uzyles i w jakiej ilosci?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak robiłeś poprzednie puszki, ale jeżeli dodawałeś cukier bądź glukozę, to na pewno głębiej odfermentowało niż z dodatkiem samego ekstraktu słodowego. Dobrze jakby trochę jeszcze zeszło, ale nie ma co porównywać z brewkitem z cukrem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do poprzednich dwóch również dodawałem ekstrakt. Pozdrawiam

P.s jak myślicie ? ile potrzymać na cichej?

Edited by cibarius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odstaw na tydzień i myślę że będzie ok :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odstaw na tydzień i myślę że będzie ok :)

Dla świętego spokoju dwa tygodnie. Jak będziesz poszturchiwał i poganiał naturę, to któregoś dnia cię kopnie w tyłek. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze małe pytanko:P Zaintrygowało mnie pytanie Kolegi Makarona. czy możliwym jest aby 6g drożdży na 23 litry brzeczki to za mało. może to głupie co napiszę , ale mnie poprawcie. Otóż myślałem ,że drożdże się rozmnażają i rozmnażają.... i w sumie ich ilość nie ma większego znaczenia?:rolleyes:

Dzięki Kolego Coelian za link. myślisz ,że na cichej powinienem przenieś piwo w cieplejsze miejsce? I czy to spowodowałoby , ze drożdże jeszcze trochę popracują? W tej chwili trzymam je w 18 stopniach.Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże rozmnażają się póki mają tlen - w środowisku beztlenowym fermentują cukry. W przypadku suchych drożdży "standardowe" saszetki mają po 11-11.5g, a więc sporo więcej niż te "brewkitowe".

 

Klarowanie powinno się odbywać w temperaturze niższej niż fermentacja żeby przyspieszyć osiadanie drożdży - zostaw je tam gdzie jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wlasnie. Ilosc zywych drozdzy w paczce nie jest wartoscia stala.

Drozdze powoli obumieraja. To zalezy od dlugosci przechowywania I warunkow w jakich byly przechowywane. Do tego niektore szczepy zle znosza przepakowtwanie.

Spotkalem sie z sugestia, by z suchych drozdzy z kitow przygotowywac starter 24h. To na pewno przygotuje nam idealne warunki do fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki Kolego Coelian za link. myślisz ,że na cichej powinienem przenieś piwo w cieplejsze miejsce? I czy to spowodowałoby , ze drożdże jeszcze trochę popracują? W tej chwili trzymam je w 18 stopniach.Pozdrawiam

Ciha powinna być przeprowadzona w "chłodniejszym" miejscu. Jak masz 18°C to tam zostaw.

Następnym razem zadaj drożdże do brzeczki o temp. ok 21-22°C (jeśli masz 18°C tam gdzie robisz piwo) , owiń fermentor ręcznikiem by nie wychłodził się do 18°C (drożdże pracując wytwarzają ciepło - więc fermentor sam się "zagrzeje"). Powinieneś mieć temp. na fermentorze ok 20°C i taką utrzymwać.

Tak jak pisałem w linku... drożdże wolą mieć ciepełko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam szanownych Kolegów. Po raz kolejny jestem zmuszony prosić o pomoc. W sumie to już raczej moje ostatnie piwo z puchy. Garnek już wyszukany, czekam tylko na przypływ gotówki ;) Ale póki co trzeba ta puchę jakoś dokończyć. Oczywiście chodzi o słabe odfermentowanie. Myślę, że tutaj już drożdże przegięły:mad: początkowe °Blg - 12,5 końcowe °Blg 6. Trzymałem na burzliwej 8 dni. I była naprawdę burzliwa, już cieszyłem sie z dobrego wyniku. Skorzystałem z rad kolegów i owinąłem fermentator ręcznikami co skutkowało temperaturą fermentacji 21°C . Dobrze napowietrzyłem też brzeczkę. No, ale wczoraj po pomiarach mina mi zrzedła...6°Blg , piwo pachnie ładnie, ale jest bardzo mętne. postawiłem je na cichą i myślę co dalej będzie jak już mi nie zejdzie niżej. Trochę strach butelkować. Dzisiaj rano patrzyłem.....cisza totalna. W sumie pomyślałem żeby trzymać na cichej do skutku, tylko czy to coś da? Kupić drożdże i dosypać?Pozdrawiam

P.s Piwo to Muntons Midas Touch Golden Ale 3,6 kg Klasa Premium Gold

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, dokładnie ten sam problem, nawet puszka ta sama!

 

Muntons Export Pilsner 1,8 kg Klasa Connoisseurs

Ekstrakt słodowy Muntons Extra Light - Extra Jasny - 1,5 kg

Ilość brzeczki -2,5 l

Blg początkowe - 12,5

temperatura fermentacji - 23st

czas burzliwej - 8 dni

Blg po burzliwej - ok. 5

 

Nastawiłem na cicha z nadzieją, że trochę odfermentuje. A może ta puszka po prostu tak ma...

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.