Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Płatki żytnie

Recommended Posts

Znalazłem takie coś w sklepie ostatnio... Czy ktoś próbował robić na tym piwo albo chociaż zdarzyło mu się pić takie? Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, jak wypada efekt w porównaniu do słodu żytniego, bo nie ukrywam że opisy filtracji piwa na żytnim słodzie skutecznie odbierają chęć na robienie klasycznego roggena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja je dodałem do żytniego. Jak smakuje nie wiem wylałem skwaśniało.:D

Ale dzięki też tym płatkom klej przy filtracji był przedni. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, ktoś próbował warzyć na płatkach żytnich. Niestety nie byłem to ja, ale "na gorąco" opisuje to Krzysiu na Browar.Bizie. Z tego co narazie napisał to brzeczka jest szarawa a z fermentora "wali chlebem".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak, ktoś próbował warzyć na płatkach żytnich. Niestety nie byłem to ja, ale "na gorąco" opisuje to Krzysiu na Browar.Bizie. Z tego co narazie napisał to brzeczka jest szarawa a z fermentora "wali chlebem".

No właśnie po tym poście zacząłem się zastanawiać nad użyciem tych płatków.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znalazłem takie coś w sklepie ostatnio... Czy ktoś próbował robić na tym piwo albo chociaż zdarzyło mu się pić takie? Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, jak wypada efekt w porównaniu do słodu żytniego, bo nie ukrywam że opisy filtracji piwa na żytnim słodzie skutecznie odbierają chęć na robienie klasycznego roggena.

Czy słód żytni i płatki żytnie, które są tylko przetworzonym ziarnem żyta to nie są dwa różne surowce piwowarskie o różnych właściwościach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zdecydowanie tak, łączy je to że są zrobione z ziarna żyta i mają smak żytni, oraz te same właściwości "gęstości" glutenowej (?) powodującej utrudnione wysładzanie i "kisielowatość" piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No toś mnie pocieszył. Miałem nadzieję, że w cudowny sposób uzyskam "żytniość" piwa nie płacąc za nią upierdliwością filtracji. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

prawdę mówiąc nie stosowałem w większych ilościach, ale tak wnioskuję że po kleikowaniu wcale nie będzie łatwiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No toś mnie pocieszył. Miałem nadzieję, że w cudowny sposób uzyskam "żytniość" piwa nie płacąc za nią upierdliwością filtracji. :D

Liczysz że sobie polepszysz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
No toś mnie pocieszył. Miałem nadzieję' date=' że w cudowny sposób uzyskam "żytniość" piwa nie płacąc za nią upierdliwością filtracji. :D[/quote']

Liczysz że sobie polepszysz?

Bardzo lubię żytnie piwo, ale nie mam warunków do tego, żeby je zrobić "po Bożemu". Jak się nie uwinę w godzinę z filtracją/wysładzaniem, to skończę o 2 w nocy - więc tak, liczyłem że sobie polepszę.

 

Ale płatkom żytnim nie odpuszczę, może tylko nie użyję w takiej ilości, jak bym chciał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No toś mnie pocieszył. Miałem nadzieję' date=' że w cudowny sposób uzyskam "żytniość" piwa nie płacąc za nią upierdliwością filtracji. :D[/quote']

Liczysz że sobie polepszysz?

Bardzo lubię żytnie piwo' date=' ale nie mam warunków do tego, żeby je zrobić "po Bożemu". Jak się nie uwinę w godzinę z filtracją/wysładzaniem, to skończę o 2 w nocy - więc tak, liczyłem że sobie polepszę.

 

Ale płatkom żytnim nie odpuszczę, może tylko nie użyję w takiej ilości, jak bym chciał.[/quote']

A jakby zacząć wieczorem to może do rana dałoby radę skończyć?

Miałbyś spokój podczas warzenia. :)

 

Ciekawi mnie, jakie różnice w smaku może dać użycie płatków zamiast słodu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak, ktoś próbował warzyć na płatkach żytnich. Niestety nie byłem to ja, ale "na gorąco" opisuje to Krzysiu na Browar.Bizie. Z tego co narazie napisał to brzeczka jest szarawa a z fermentora "wali chlebem".

teraz dodał ze filtrowało się normalnie. Ale on dał tych płatków 20%. Ja jak się będę przymierzał to zrobię koło 50% żyta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.