Skocz do zawartości

ZBIG - zapiski z browaru domowego


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #32 Pilzneńskie odfermentowała tylko do 5 blg.... Więc dodałem 1 kg cukru / 35 l nastawu. Piwo będzie mocniejsze i bardziej znośne z tą słodyczą.

 

Warka #33 Pilzneńskie 2

 

Pilzneński - 7 kg

Caramunich typ I - 0.25 kg

 

Challenger 35 g @ 60 min

Challenger 15 g @ 15 min

Challenger 15 g @ 0 min

 

Wyszło około 35 l, 13 BLG, S-04

 

Warka #34 Pilzneńskie 3

 

Pilzneński - 7 kg

 

Challenger 50 g @ 60 min

Challenger 35 g @ 0 min

 

Wyszło około 35 l, 13 BLG, S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #35 Pils

 

Pilzneński - 5 kg

 

Marynka 25 g @ 60 min

Lubelski 25 g @ 15 min

Lubelski 25 g @ 0 min

 

Wyszło około 27 l, 13 BLG, W 34/70

 

Warka #36 Koziołek

 

Pilzneński - 6 kg

Special B - 0.25 kg

 

Marynka 25 g @ 60 min

Lubelski 25 g @ 5 min

 

Wyszło około 27 l, 15.5 BLG, W 34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #37 Piast Kołodziej

 

Pilzneński - 1.2 kg

Pale Ale - 2.6 kg

Special B - 0.25 kg

Płatki owsiane - 0.3 kg

Miód - 2.5 kg (wielokwiat, rzepak, gryka)

 

Perle 15 g @ 60 min

Challenger 10g @ 60 min

Challenger 10g @ 30 min

Lubelski 10 g @ 10 min

Lubelski 10 g @ 0 min

 

Wyszło około 21 l, 20 BLG, W 34/70

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Warka #41 Pilzner

 

- Pilzneński - 5 kg

- Carahell - 0.5 kg

 

- Marynka + Saaz

 

Wyszło około 20 l, 14.5 BLG, S-23

 

 

Warka #42 Koziołek Krzeczyński:

 

 

- Pilzneński - 5 kg

- Monachijski - 1 kg

- Carahell - 0.5 kg

- Special B - 0.4 kg

 

- Marynka + Saaz

 

Wyszło około 25 l, 14.5 BLG, S-23

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #43 Lager

 

- Pilzneński - 5 kg

- Carabelge - 0.5 kg

 

- Saaz 70 g + 30 g

 

Wyszło około 20 l, 14,5 BLG, W 34/70

 

 

Warka #44 Koźlak:

 

- Pilzneński - 5 kg

- Monachijski - 1 kg

- Carabelge - 0.5 kg

- Special B - 1 kg

 

Hallertauer Tradition/Mittelfruch 70 g + 30 g

 

Wyszło około 25 l, 17 BLG, W 34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #45 Dunkel

 

- Pilzneński - 3 kg

- Monachijski - 2 kg

- CaraBohemian - 1 kg

- Carafa I - 0.2 kg

 

- Marynka 20 g + Lubelski 20 g

 

Wyszło około 26 l, 14 BLG, W 34/70

 

 

Warka #46 Bielawiak:

 

- Pilzneński - 5.2 kg

- CaraPils - 0.8 kg

 

Saaz 60 + 40 g

 

Wyszło około 28 l, 14 BLG, W 34/70

 

 

Warka #47 Imbirowe:

 

- Pilzneński - 4 kg

- CaraBelge - 1 kg

- Ksylitol 0.25 kg

 

Hallertauer Mittelfruch 30 g (60 min)

Imbir 150 g (15 min)

 

Wyszło około 28 l, 12 BLG, W 34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #48 Bielawskie Ale

 

- Pilzneński - 5 kg

- Caramunich I - 0,15 kg

- Abbey - 0,15 kg

 

- Challenger 33 g - 60 min

- Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 10 min

- Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 5 min

 

Wyszło około 28 l, 11 BLG, S-04

 

 

 

Warka #49 Miodowe

 

- Pilzneński - 3 kg

- Caramunich I - 0,15 kg

- Abbey - 0,85 kg

- Płatki owsiane - 0,4 kg

- Ksylitol - 0,75 kg

- Miód - 4 kg

 

- Challenger 45 g - 60 min

- Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 10 min

- Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 5 min

 

Wyszło około 40-45 l, 16 BLG, S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #50 Malinowe

 

Cała gęstwa z miodowego

10 l wody mineralnej

3 x 420 ml syropu malinowego (3 x 4,2 x 82,5 = 1040 g cukru)

Ksylitol 250 g

 

Challenger 10 g - 15 min

Hallertauer Mittelfruch- 5 g - 10 min

Hallertauer Mittelfruch- 5 g - 5 min

 

Chmiele gotowane w samej wodzie

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #51 Miodowe II

 

- Pilzneński - 3 kg

- Abbey - 1 kg

- Słód owsiany - 0,5 kg

- Miód - 3,7 kg

 

- Challenger 65 g - 60 min

- Hellertauer Mittelfruch - 30 g - 10 min

- Hellertauer Mittelfruch - 30 g - 5 min

 

Wyszło około 40 l, 14 BLG, S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Po dłuższej przerwie nareszcie reaktywacja! W piwnicy zimno, ale siedzenie tam i warzenie piwa to sama przyjemność. Jest tak:

 

Warka #52 Marcowe ciemne

 

- Pilzneński - 5 kg

- Manachijski 15 EBC – 0,5 kg

- Caramunich II - 0,2 kg

- Special B – 0,2 kg

 

- Marynka 20 g - 60 min

- Lubelski 17 g - 30 min

- Lubelski 17 g - 5 min

 

Wyszło około 25l, 14,5 BLG, Saflager w 34/70

 

Warka #53 Marcowe jasne

 

- Pilzneński – 4,8 kg

- Manachijski 15 EBC – 0,5 kg

- Abbey – 0,7 kg

 

- Marynka 20 g - 60 min

- Lubelski 25 g - 30 min

- Lubelski 20 g - 5 min

 

Wyszło około 27l, 13,5 BLG, Saflager w 34/70

 

Warka #54 Pilzner

 

- Pilzneński – 5,1 kg

- Abbey – 0,3 kg

 

- Marynka 15 g - 60 min

- Saaz 15 g - 60 min

- Saaz 25 g - 30 min

- Saaz 60 g - 5 min

 

Wyszło około 25l, 13 BLG, Saflager w 34/70

 

 

 

Nie wiem czy ktoś to czyta – przywiozłem sobie skrzyneczkę Miodowego #51. Gdyby ktoś „miejscowy” miał sobie ochotę podjechać po testową butelkę, to zapraszam. Info na priv. Oferta ważna dopóki nie wypije wszystkiego…

:smilies:

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Właśnie skończyłem "Dzień Konia" :D

Gar 40L + taboret do tego gar 25L + kuchenka gazowa, jeden filtrator - i 4 Warki machnąłem :D

W tak zwanym międzyczasie, zabutelkowałem #52, #53, #54 - razem 156 butelek :D

 

 

 

Warka #55 Porter Bałtycki

 

- Pilzneński – 4 kg

- Monachijski - 1 kg

- Abbey – 0,5 kg

- Carramunich II - 0,25 kg

- Special B - 0,25 kg

- Carafa I - 0,2 kg

- Ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg

- Ekstrakt słodowy bursztynowy 1,2 kg

 

- Marynka 35 g - 60 min

- Lubelski 30 g - 30 min

- Lubelski 30 g - 5 min

 

Wyszło około 30l, 20 BLG, Saflager w 34/70

 

Warka #56 Podpiwek

 

- Wysłodziny z Portera - 3 BLG

- Cukier 0,7 kg

- Podpiwek Kujawski 2 paczki

 

- Lubelski 20 g - 45 min

- Lubelski 20 g - 5 min

 

Wyszło około 20l, 9 BLG, Saflager w 34/70

 

Warka #57 Koziołek

 

- Pilzneński – 3,5 kg

- Carramunich II - 0,25 kg

- Special B - 0,25 kg

- Carafa I - 0,05 kg

 

- Marynka 20 g - 60 min

- Lubelski 20 g - 30 min

- Lubelski 20 g - 5 min

 

Wyszło około 20l, 15 BLG, Saflager w 34/70

 

Warka #58 Pils

 

- Pilzneński – 4 kg

- Abbey – 0,5 kg

 

- Marynka 40 g - 60 min

- Lubelski 40 g - 30 min

- Lubelski 50 g - 5 min

 

Wyszło około 30l, 11 BLG, Saflager w 34/70

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #59 Dunkel

 

- Pilzneński – 3,5 kg

- Monachijski - 1 kg

- Karmel 100 EBC – 0,3 kg

- Carramunich II - 0,3 kg

- Special B - 0,3 kg

- Carafa I - 0,2 kg

 

- Marynka 25 g - 60 min

- Saaz 20 g - 30 min

- Saaz 20 g - 5 min

 

Wyszło około 28l, 12 BLG, Saflager w 34/70

 

Warka #60 10,5

 

- Pilzneński – 4,2 kg

- Monachijski – 0,4 kg

- Karmel 100 EBC – 0,3 kg

- Carramunich II - 0,1 kg

 

- Marynka 28 g - 70 min

- Saaz 20 g - 30 min

- Saaz 10 g - 10 min

- Saaz 30 g - 5 min

 

Wyszło około 29l, 10,5 BLG, Saflager w 34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #61 Lager budowlany

 

- Pilzneński – 4 kg

- Monachijski – 7 kg

- Karmel 100 EBC – 3 kg

- Carramunich II - 1 kg

- Special B - 0,5 kg

 

- Marynka 80 g - 60 min

- Lubelski 100 g - 60 min

- Lubelski 100 g - 15 min

 

- Cukier 12 kg

- Ryż 2 kg surowy do beczki

- Woda mineralna 26 x 5 L do beczki

 

 

Wyszło około 200l, 11 BLG, Saflager w 34/70

 

No ciekawe co z tego wyjdzie... Gorsze od sklepowego być nie powinno :D

 

Warka nastawiona we współpracy z Browarem Krzeczyńskim :beer:

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Lager budowlany #61 zabutelkowany. Wyszedł w dość ciemnym, miedzianym kolorze. W smaku bym powiedział, bardzo dobry, jak na ten moment. Bardzo pozytywne zaskoczenie :)

I w dodatku wyszło go 208 litrów....

A piwo to bardzo dobra waluta wymienna :) hahahahaa

Jaco z Browaru Krzeczyn też bardzo zadowolony, na zimę na pewno będzie powtórka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wow! Cukier ponad dwukrotnie podbija ekstrakt, i to smakuje ok? Nie ma zbyt mocnego smaku alkoholu?

Wyporność masz kosmiczną, szacun!

 

Masz taki duży fermentor - 200l, czy robiłeś 2* beczka 100l ?

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #62 Bielawiak Pale Ale

- Pilzneński - 2,2 kg

- Pale Ale - 2,2 kg

- Monachijski - 0,5 kg

- Abbey - 0,5 kg

- Challenger - 22 g @ 60 min

- Perle / Fugles / EKG - 25 g @ 30 min

- Perle / Fugles / EKG - 25 g @ 5 min

Wyszło około 25 L, 12,5 BLG, S-04

 

Warka #63 Rozbójnik IPA

- Pilzneński - 2,8 kg

- Pale Ale - 2,8 kg

- Monachijski - 0,5 kg

- Abbey - 0,5 kg

- Challenger - 40 g @ 60 min

- Perle / Fugles / EKG - 40 g @ 30 min

- Perle / Fugles / EKG - 40 g @ 15 min

- Perle / Fugles / EKG - 40 g @ 5 min

Wyszło około 31 L, 13 BLG, S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #64 Miodowe "old style"

 

Miód 2 kg

Challenger 20g (nie odcedzony poszedł do fermentacji)

Warzenie 5 min.

Studzenie

Do tego:

Resztki z #63 i #62 - około 5 L

 

 

Wyszło około 25 L , blg nieznane, S-04 :P

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #65 Piast Kołodziej v2

 

- Pilzneński - 3 kg

- Pale Ale - 2 kg

- Monachijski - 0,5 kg

- Abbey - 0,5 kg

- Caramunich - 0,5 kg

- Owsiany - 0,5 kg

 

- Miód - 6 kg

- Ksylitol - 0,25 kg

 

- Challenger - 80 g @ 60 min

- Challenger - 20 g @ 15 min

 

Wyszło około 47 L, 20 BLG, S-04

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Warka #69 Bielawiak Pale Ale

 

- Pale Ale - 5 kg

- Monachijski - 0,5 kg

 

- Challenger - 25 g @ 60 min

- Challenger - 25 g @ 30 min

- EKG - 25 g @ 5 min

 

Wyszło około 25 L, 13 BLG, S-04

 

Warka #70 Bielawiak Pilzneński

 

- Pilzneński - 5 kg

- Monachijski - 0,5 kg

- Abbey - 0,5 kg

 

- Challenger - 25 g @ 60 min

- Challenger - 25 g @ 30 min

- EKG - 25 g @ 5 min

 

Wyszło około 27 L, 13 BLG, S-04

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.