Skocz do zawartości

ZBIG - zapiski z browaru domowego


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Postanowiłem zacząć pisać "bloga" :D w tym dziale ;)

Może ktoś przeczyta moje wypociny i doradzi co zrobić lepiej albo inaczej.

Do tej pory zrobiłem 20 warek, same górniaki, wszystkie zacierane.

Lubie piwa "wyraziste" - ciemne, a jak jasne to z wyraźną goryczką, ogólnie nie za słodkie i nie za mocne.

 

Ostatnio przyszła pora na pierwszego dolniaka :)

 

#21 "pils weselny"

 

- pilzneński 13 kg

- wiedeński 1 kg

- monachijski jasny 1 kg

- karmelowy 20 EBC 0.5 kg

 

Zacieranie na raty, jednotemperaturowo, 65-67°C

 

- marynka 100 g (60 min)

- lubelski 100 g (30 min)

- lubelski 100 g (5 min)

 

- saflager S-23

 

Wyszło ok. 70 l, 12 BLG. Recepura może mało pilsowa, ale powinno wyjść dobre piwko "prawie jak pils" :) Starter drożdżowy wystartowany kilkanaście godzin wcześniej, zadane w 13°C, temp. fermentacji 10°C, temp. pomieszczenia 9°C, stabilne.

 

Póki co wyszedł mi problem, bo nie mam do czego zlać żeby zrobić cichą i nie mam tyle wolnych butelek :D

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 23 dniach na burzliwej pils odfermentował do 1 BLG.... Troche za głęboko, liczyłem że będzie ze 2.5. Chyba coś mam z termometrem, albo jakoś źle temperaturę pomierzyłem, bo po prawie 8 kg slodów na raz zacierałem. Póki co zielone piwo jest bardzo "chmielowe" - w goryczce, smaku i aromacie - przede wszystkim chmiel :P.

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pils #21 zlany do 152 butelek, 6 g cukru na litr.

 

 

Warka #22 Munich Dunkel

 

Pilzneński 9 kg

Monachijski 25 EBC 3 kg

Cara 50 EBC 0.75 kg

Aroma 100 EBC 0.25 kg

Crystal 150 EBC 0.5 kg

Special B 0.5 kg

Chocolate 900 EBC 0.5 kg

 

Zacieranie na 2 raty, raczej na "słodko"

 

Chmielenie Marynka 100 g 60 min

 

Wyszło około 75 l 12 BLG

 

 

Warka #23 Malinowe

 

Pilzneński 1 kg

Monachijski 25 EBC 2 kg

Amber 0.5 kg

Cara 50 EBC 0.75 kg

Aroma 100 EBC 0.25 kg

Crystal 150 EBC 0.5 kg

Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml

 

Zacieranie 73->67°C

 

Chmielenie Marynka 50 g 60 min

 

Wyszło około 40 l 12 BLG

 

 

Pracowity weekend :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pils #21 zlany do 152 butelek, 6 g cukru na litr.

 

 

Warka #23 Malinowe

 

...

Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml

No, to będzie super, ekstra malinowe. Zazwyczaj daję 1 flaszkę ok 0,4 i posmaki malinowe jak dla mnie są na odpowiednim poziomie. Tutaj widzę, że dałeś 5 razy tyle :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, wiem :) Zawsze daje. To już chyba z 10 malinowe będzie :) Ale do tej pory robiłem zawsze z "resztek" po zlewaniu piwa na cichą, a teraz po raz pierwszy specjalnie zacierałem na tą okazję :) Dlatego też zacieranie zrobiłem w temp. ponad 70°C, troche za dużo później spadło, ale może się uda bez słodzika :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Miałem robić Vienna Lager i Marcowe, ale z powodu dziwnych kłopotów z filtracją i wysładzaniem wszystko trafiło do jednej beczki....

 

Warka #24 Marcowe

 

Pilzneński - 5 kg

Wiedeński - 10 kg

Monachijski 25 EBC - 5 kg

Crystal 145 EBC - 0.5 kg

Karmelowy ciemny Strzegom - 0.25 kg

 

Marynka - 125 g - 60 min

Lubelski - 125 g - 20 min

 

Wyszło około 100 l; 13 BLG; 10° SRM; 26 IBU. Zadane gęstwą S-23, temp. 8° C.

 

Marcowe jak się patrzy :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Marcowe i Malinowe zabutelkowane w końcu.

 

Na bazie Marcowego powstała wczoraj Warka #25: Miodowe Ciemne

 

Brzeczka Oktoberfest 10 litrów

Brzeczka miodowa 10 BLG 15 litrów

Gęstwa S-23, trochę dodatkowego chmielu, do butelkowania dodam słodzika.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #26 Miodowe

 

Pilzneński - 1 kg

Monachijski Strzegom- 1 kg

Amber - 0.5 kg

Karmelowy jasny Strzegom - 0.5 kg

Miód - 5 kg

 

Marynka 30g

Styrian Goodings 30 g

Styrian Goodings 30 g

 

Wyszło około 50 l, 12 BLG, S-04.

 

 

Warka #27 Pszeniczne

 

Pilzneński - 2 kg

Pszeniczny - 3 kg

 

Lubelski 25 + 5 + 5 g

 

Wyszło około 30 l, 12 BLG, WB-06.

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pszeniczne zabutelkowane na weekend, z fermentora wydobywał się bardzo silny zapach babanów :) goździków właściwie brak.

 

Dzisiaj spróbowałem - po 3 dniach od butelkowania - no i jest MEGA :) Tak pysznego pszenicznego jeszcze nie piłem :) Ale jestem zadowolony :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #28 Summer Bitter

 

Pilzneński - 5 kg

Monachijski Strzegom - 0.7 kg

Amber - 0.6 kg

Cara 50 EBC - 0.3 kg

Cara 20 EBC - 0.3 kg

 

Challenger 50 g @ 60 min

Perle 15 g @ 30 min

Styrian Goldings 10 g @ 15 min

Styrian Goldings 10 g @ 5 min

Styrian Goldings 10 g @ 0 min

 

Wyszło około 50 l, 9 BLG, S-04.

 

 

# 26 Miodowe odfermentowało z 12 do 0 BLG - ale będzie mózgotrzep :okey:

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miodowe - zabutelkowane 98 x 0.5 l , + 10 g miodu / litr + 5 tab. cologran / litr, BLG 0.5 -> alc. 6.1 % vol.

 

Summer Bitter - zlane na cichą, wyszło 43 l (+ 4 l rezerwy), BLG 2.5, zapowiada się bardzo dobrze.

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Summer Bitter testowo wypity smakuje całkiem całkiem. W/g obliczeń ma 3.6 % alc. Będzie na lato.

 

Z koleji LP z koleżankami na swoim panieńskim obaliły skrzynke piwa - miodowe i malinowe. Miodowe zyskało baaardzo pochlebne opinie ;) Mi też smakuje, chyba najlepsze miodowe do tej pory :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wczorajszy dzień był bardzo pracowity. Po weselu butelki opróżnione, trzeba je czymś zapełnić ;)

 

 

Warka #29 Bavarian Weizen

 

Pszeniczny - 3 kg

Pilzneński - 2.2 kg

Karmelowy 20 E BC - 0.2 kg

 

Hallertauer 25 + 10 + 10 g

 

Wyszło około 25-30 l, 12 BLG, Wyeast Bavarian Wheat

 

 

Warka #30 Premium Bitter

 

Pilzneński - 3.7 kg

Monachijski Strzegom - 0.4 kg

Amber - 0.2 kg

Cara 50 EBC - 0.2 kg

Cara 20 EBC - 0.2 kg

 

Challenger 40 g @ 60 min

Styrian Goldings 10 g @ 15 min

Styrian Goldings 10 g @ 5 min

Styrian Goldings 10 g @ 0 min

 

Wyszło około 30 l, 10 BLG, Wyeast Irish Ale

 

 

Warka #31 Brown Ale

 

Pilzneński - 4 kg

Monachijski Strzegom - 0.5 kg

Cara 50 EBC - 0.3 kg

Special B - 0.5 kg

Carafa III - 0.1 kg

 

Challenger 33 g @ 60 min

Styrian Goldings 10 g @ 15 min

Styrian Goldings 10 g @ 5 min

Styrian Goldings 10 g @ 0 min

 

Wyszło około 25 l, 14 BLG, Wyeast Irish Ale

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #29 Bavarian Weizen, 3 BLG (12), zabutelkowane 44 x 0.5 l + 8 g/l cukru

 

Warka #30 Premium Bitter, 2.5 BLG (10), zabutelkowane 52 x 0.5 l + 6 g/l cukru

 

Warka #31 Brown Ale, 4 BLG (14), zabutelkowane 44 x 0.5 l + 6 g/l cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.