Jump to content
prusak

Browar PRUSAKA

Recommended Posts

Zbierałem się do tego, zbierałem i w końcu zaczynam swoje zapiski. Trochę tych warek już było czyli zaległości mam duże. Ale dam radę ;)

 

Zaczęło się od przedświątecznej promocji w BA czyli zestaw startowy z brewkitem gratis. Postanowiłem skorzystać. Chyba nie wiedziałem jak się to rozwinie.

Po roku piwowarzenia mam na koncie 39 warek z czego 34 zacierane a 10 stycznia tego roku minął równy rok od pierwszego piwka. Ale po kolei.

 

Pierwsze trzy warki to brewkity:

- W.1 Yorkshire Bitter Brewmakera (10.01.2010),

- W.2 Bock (24.01.2010),

- W.3 Lager Muntonsa (15.02.2010).

Pierwsze piwo zrobione jak w instrukcji, dwa kolejne z małymi modyfikacjami. Mniej wody a lager dodatkowo fermentowany w piwnicy w lagerowej temperaturze. Koźlak był oki a Lager wyszedł gorzki i przegazowany.

 

W.4 z dn. 07.03.2010 - to zestaw ?Prawdziwy lager? z ekstraktów. Pierwsze chmielenie (w 10 l garnku) a później mozolne filtrowanie brzeczki przez siateczki. A wystarczyło dekantować po ostudzeniu... Piwko wszystkim smakowało.

 

W.5 z dn. 20.03.2010 - kolejny zestaw z ekstraktów ? ?Pszeniczne? z HB. Tu poszło sprawniej niż przy poprzedniej warce. Samo piwo było super, najlepsza pszenica jaką piłem, przynajmniej do pierwszej zacieranej. :)

 

W końcu ?nadejszła wiekopomna chwila? pierwszego zacierania.

W.6 z dn. 02.04.2010 - zestaw surowców BA ?Irish Red Ale?.

 

Tu się dopiero działo!

Najpierw zacieranie. Co by dobrze wyszło używałem trzech termometrów ? pierwszy błąd bo każdy pokazywał inną temperaturę. Później filtracja ? też kiepsko. Na końcu miałem 17l piwa mętnego jak diabli. Ostatnie butelki wyklarowały się dopiero jesienią gdy do piwnicy wróciło zimno. Co nie zmienia faktu, że piwo mi (i nie tylko mi) smakowało.

 

W.7 z dn. 10.04.2010 ? ?Koziołek prezydencki?

Zestaw surowców na koźlaka z BA, od siebie dodałem 0,5kg słodu monachijskiego I.

Otrzymałem 15l piwa o ekstrakcie 16,5Blg. Mam jeszcze kilka butelek ? jak dla mnie bardzo OK.

 

W8 z dn. 19.04.2010 ? ?Brown Ale? z zestawu BA (+ 0,5kg monachijskiego I) uwarzone 19.04.2010.

Wyszło mi 20,5l piwa 13Blg. Piwo trochę przegazowane i za słodkie jak dla mnie ale może być.

 

c.d.n.

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.9 - Przedpotopowa pszenica z dn. 04.05.2010.

Receptura własna ale wzorowana na wielu innych z tego forum i innych źródeł.

 

Pilzeński - 1800g

Pszeniczny jasny - 2500g

Carapils - 200g

Lubelski granulat - 30g

 

drożdże WB-06

 

Zacieranie:

10l wody 45°C + pszeniczny - 15'

+ 4l wody i reszta słodów i grzanie do 65°C - odebrany dekokt

dek. 72°C przez 10' i 15' gotowania,

nawrót dekoktu i 30' w 72°C

wygrzewanie 10' i do filtracji.

Wysładzanie 14l wody.

Uzyskałem 19l brzeczki 11,5°Blg

 

Po burzliwej zeszło do 2,5°Blg, rozlane 18.05 - początek powodzi.

 

Pierwsza próba 27.05 - pyszne!

 

W.10 - Zalana blondynka czyli (niezbyt udana) próba wykonania piwa belgijskiego typu Leffe Blond. Receptura własna, wzorowana na innych między innymi z książki "Znakomite piwa..."

 

Pszeniczny - 500g

Pilzeński - 3200g

Carabelge - 250g

Carapils - 250g

Abbey Malt - 150g

Cukier kandyzowany - 250g

 

Marynka - 20g

Spalt Sellect - 20g

drożdże S-33

 

Zacieranie: zasyp do 15l wody 55°C, 62°C - 30', 72°C - 40', dolewka 3l wody, wygrzewanie i filtracja.

Wysładzanie do 24l

Chmielenie: 70', Marynka 60', Spalt Sellect 10', cukier 10'

 

Do fermentacji 20l brzeczki 14°Blg

 

Wyszło piwo dalekie od pierwowzoru, smakowało wszystkim poza mną. Drożdże do belgów to ważna rzecz...

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.11 - Stout z dn. 20.05.2010, zestaw surowców HB

 

Pale Ale ? 4000g

Karmelowy Ciemny ? 200g

Palony strzegomski ? 200g

Płatki jęczmienne ? 400g

Lubelski ? 35g

Safale US-05

 

Zacieranie: zasyp do 16l wody 65°C, 45? ? 65-62°C, 40? - 72°C, wygrzewanie 15? i filtracja.

Wysładzanie do 25l, 11,5°Blg

 

Do fermentacji 22l brzeczki 13°Blg

 

 

W.12 - Lekko gryczane z dn. 27.05.2010, receptura wzorowana na ?marcowym Ale? Zacha z książki ?Znakomite piwa...? ? w sklepie wpadły mi w ręce płatki gryczane i postanowiłem je dodać.

 

Pilzeński ? 2500g

Monachijski I ? 1900g

Carapils ? 200g

Abbey Malt ? 100g

Barwiący ? 40g

Płatki gryczane ? 400g

Marynka ? 20g

Lubelski ? 20g

North Brew ? 20g

Safbrew S-33

 

Zacieranie: zasyp do 12 l wody 55°C, 15? - 52°C, dolewka 6l wody 80°C i grzanie do 63°C. Odebranie dekoktu, 15? w 72°C, 10? gotowania. Zwrot dekoktu i całość na 40? w temp. 72°C. Wygrzewanie 10? i filtracja.

 

Do chmielenia poszło 28l, 12°Blg

Chmielenie 70?: Marynka ? 60?, North ? 30?, Lubelski ? 5?

 

Do ferementacji 22l, 14°Blg.

 

Wyszło całkiem dobre, konkretne piwo. Smakuje do dzisiaj.

 

W.13 - Koelsz z dn. 27.05.2010, receptura wzorowana na innych recepturach na Koelsche z forum.

 

Pilzeński ? 3000g

Pszeniczny ? 800g

Carapils ? 200g

Lubelski ? 30g

Spalt Sellect ? 20g

Safbrew S-33

Zacieranie ? słody do 15l wody 65°C, 30? - 62°C, 30? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja.

Wysładzanie do 24l i 10°Blg.

Chmielenie 60?: Lubelski ? 60?, Spalt ? 10?

 

Do fermentacji 20l, 11°Blg. Fermentacja około 15°C.

Wyszło super piwo na lato, trza będzie powtórzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.14 - Bitter z dn. 14.06.2010, zestaw surowców BA, od siebie dodałem 150g płatków owsianych.

 

Pale Ale ? 3200g

Monachijski II ? 250g

Karmelowy ciemny ? 150g

Płatki owsiane ? 150g

Challenger ? 30g

East Kent gold. ? 30g

Safale S-04

 

Zacieranie: 67°C ? 60?, 72°C ? 15?, wygrzewanie - 10? i filtracja.

Wysładzanie do 24l i 10°Blg.

Chmielenie 65?: Chall. ? 60?, East. 15g ? 15?, East. 15g ? 1?.

 

Do fermentacji 20l, 11°Blg.

Po miesiącu całkiem dobre :D

 

 

W.15 - a?la Grodziskie z dn. 16.06.2010.

 

Wędzony jęczmienny ? 1500g

Pszeniczny ? 1000g

Carapils ? 150g

Lubelski ? 55g

Safbrew S-33

 

Zacieranie: 30? - 65°C, 30? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja.

Wysładzanie do 23,5l i 6°Blg.

Chmielenie 65?: Lubelski 30g ? 60?, Lubelski 25g ? 25?

 

Do fermentacji 20l, 7,5°Blg. Fermentacja około 15°C.

 

 

W.16 - Muflon podwędzany z dn. 23.06.2010, miało być coś ?altowatego?.

 

Pilzeński ? 1650g

Monachijski I ? 1700g

Wędzony ? 500g

Carapils ? 150g

Caramunich I ? 200g

Karmelowy ciemny ? 100g

Spalt Sellect ? 60g

Tettanag. ? 30g

Lubelski ? 10g

Safbrew S-33

 

Zacieranie ? słody do 16l wody 55°C, 30? - 62°C, 40? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja.

Wysładzanie do 25l i 10,5°Blg.

Chmielenie 70?: Spalt ? 60?, Lubelski i Tettang. ? 10?

 

Do fermentacji 20l, 12°Blg. Fermentacja około 15-17°C.

 

Dobre było...

 

 

W.17 - Stout owsiany z dn. 03.07.2010, zestaw surowców BA bez modyfikacji.

 

Pale Ale ? 3200g

Monachijski I ? 200g

Carafa I ? 200g

Jęczmień palony ? 300g

Płatki owsiane ? 500g

Karmelowy ciemny ? 300g

Marynka ? 30g

Spalt Sellect ? 5g

Safale S-04 ? gęstwa po Bitterze

 

Zacieranie ? słody do 16l wody 65°C, 50? - 67°C, 15? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja.

Wysładzanie do 26l i 11°Blg.

Chmielenie 70?: Marynka 20g ? 60?, Marynka i Spalt ? 20?

 

Do fermentacji 23l, 12°Blg. I tu koniec dobrego ? po trzech dniach wyszedł kwach...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.18 - Roggenbier z dn. 09.07.2010, zestaw surowców BA.

 

Żytni ? 2400g

Pilzeński ? 1200g

Monachijski ? 1000g

Caramunich I ? 200g

Spalt Sellect ? 10g

Lubelski ? 30g

Drożdże WB-06

 

Zacieranie ? słody do 15l wody 65°C, po 10? odebranie dekoktu. Dekokt 15? w 72°C i 15? gotowania, zwrot i całość 30? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja.

Filtracja w kadzi z fałszywym dnem to już inna historia. Po wielu trudach i cierpieniach nakapało mi 17l (całkiem klarownej) brzeczki 10,5°Blg.

Chmielenie 70?: Lubelski 25g ? 60?, Lubelski i Spalt ? 10?

 

Do fermentacji 15l, 13°Blg, po chmieleniu brzeczka straciła klarowność. Fermentacja około 18°C. Piwko wyszło całkiem całkiem, tylko ta konsystencja ?Kubusia?...

 

 

W.19 - Pomroczne z dn. 18.07.2010, Powtórka Irlandzkiego Ale.

 

Pale Ale ? 4000g

Carared ? 250g

Karmel Jasny ? 200g

Caramber ? 200g

Marynka ? 20g

East Kent Gold. ? 53g

Safale US-05

 

Zacieranie ? słody do 15l wody 65°C, 60? - 67°C, 10? - 76°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja.

Wysładzanie do 25l i 10,5°Blg.

Chmielenie 70?: Marynka ? 60?, East Kent ? 20?, East Kent ? 5?

 

Do fermentacji 21l, 12°Blg. Fermentacja około 19-20°C. Kolor wyszedł mało ?red? ? brakło jęczmienia palonego ale piwo tego typu w piwniczce mile widziane.

 

 

W.20 - Krupskie wędzone z dn. 05.08.2010, wzmocniona wersja grodziskiego.

 

Wędzony ? 1500g

Pszeniczny ? 1000g

Pszeniczny ciemny ? 500g

Carapils ? 170g

Karmel jasny ? 100g

Marynka ? 20g

Lubelski ? 25g

Safbrew S-33

 

Zacieranie ? słody do 12l wody 55°C, 15? - 52°C, 30? - 62°C, 45? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja.

Wysładzanie do 25l i 8°Blg.

Chmielenie 70?: Marynka ? 60?, Lubelski ? 5?

 

Do fermentacji 19,5l, 10°Blg. Fermentacja około 18-20°C.

 

Wyszło lekkie piwko, smakuje do dziś. Przed latem trza będzie powtórzyć no chyba, że wymyślę coś innego. ;)

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.21 - Dubbel z dn. 06.08.2010, recept własny ale wzorowany na innych z netu i książki ?znakomite piwa...?.

 

 

W.22 - Kolsz II z dn. 08.08.2010, powtórka pierwszego Koelscha, inne drożdże i więcej chmielu.

 

 

W.23 - Goryczkowe z dn. 20.08.2010, ?Muflon? smakował to trza było zrobić coś podobnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.24 - Trippel z dn. 05.09.2010, recept własny ale wzorowany recepturach z netu.

 

W.25 - Krupski pils z dn. 08.09.2010, miał to być kolejny koelsch ale w piwniczce się ochłodziło na tyle żeby wyszedł dolniaczek.

 

W.26 - Pszeniczny Zbock z dn. 29.09.2010, łaził mi po głowie pszeniczny koźlak ale w końcu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.27 - Stout extra z dn. 01.10.2010, Stout wzorowany na recepturze Czesa z książki ?znakomite piwa...? i innych recepturach z netu.

 

W.28 - Ciemnawe z dn. 18.10.2010, w założeniu miało to być ciemne, dość słodkie piwko ? ?babskie?

 

W.29 - Monachijskie jasne z dn. 23.10.2010, na ?Brackiej jesieni? piłem piwko wg receptury Dagome, rewelka ? postanowiłem i zrobić i ja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.30 - Marcowe wędzone z dn. 06.11.2010, lubię wędzonki to czemu by nie...

 

W.31 - Lager wiedeński z dn. 07.11.2010, recept własny, kategoria konkursowa.

 

W.32 - Marcowe z dn. 30.11.2010, kolejny lager.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.33 - Tmave z dn. 02.12.2010, kolejna kategoria konkursowa, poza tym lubię czeskie piwka tego typu.

 

W.34 - Pilsner z dn. 09.12.2010.

 

W.35 - Prusakator z dn. 15.12.2010, koźlak własnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.36 - Belgijskie Pale Ale z dn. 27.12.2010, Bracka wersja mistrzowskiego piwa mi zasmakowała to zrobiłem sobie i ja. Receptura Dori dostosowana do posiadanych surowców.

 

W.37 - Marcowe II z dn. 01.01.2011, kolejny Marzen tyle, że mocniejszy od poprzedniego no i przy okazji pierwsze piwo w 2011 roku.

 

W.38 - Szkocka 70-tka z dn. 06.01.2011, recept własny kolejnej kategorii konkursowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.39 - Zalana brunetka z dn. 09.01.2011, belgijskie brązowe ale ? receptura własna.

 

W.40 - Lagerek z dn. 16.01.2011, recept własny ? po części czyszczenie magazynu, no i lekkie piwko na cieplejsze dni.

 

W.41 - Dubbel 2 z dn. 18.01.2011, no i magazyn wyczyszczony...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Magazyn surowców uzupełniony to trza ważyć, śrutować i znów warzyć! :(

 

Do wykorzystania była gęstwa "belgian abbey', czwarty zbiór to na pierwszy ogień:

W.42 - Blondi - z dnia 04.01.0211, piwo chyba poza stylowe, test słodu pilzeńskiego z "Bogutyn Młyna".

 

Do gara poszło:

4000g - słodu pilzeńskiego

350g - carabelge

380g - płatków jęczmiennych (wg opakowania 400g ale swojej wadze bardziej wierzę)

50g - słodu zakwaszającego

 

250g - cukier kryształ

20g - chmielu Citra 12% a.k.

25g - Styrian Golg. 4,4% a.k.

 

Zacieranie:

Zasyp do 16l wody 52°C

52°C - 10'

62°C - 30'

72°C - 40'

76°C - 10' - filtracja.

 

Wysładzanie wodą koło 80°C do 27l (11,5°Blg)

 

Chmielenie 70': 60' Citra, 5' cukier, 2' Styrian.

 

Po chłodzeniu i dekantacji do fermentora 21l 14,5°Blg (+ litr rezerwy do butelki).

Drożdże zadane w temp 20°C o godz 22.00, rano na powierzchni niska pianka. Nie bulka :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro mamy wolny weekend to do dzieła!

 

W.43 - Pale Ale - słody niemieckie i belgijskie, chmiele z hameryki, drożdże ze szkocji. Co wyjdzie się okaże

 

Do gara poszło:

4000g - Pale Ale (Weyer.)

300g - Crystal

 

Chmiele to w tej chwili niewiadoma, będę myślał.

 

Zacieranie:

14l wody 68°C + łyżeczka gipsu.

67-68°C - 60'

72°C - 15'

76°C - 10' i filtracja.

 

Wysładzanie do około 26l (?? °Blg).

Tyle na teraz, trza zamieszać...

 

Zacieranie ma się ku końcowi, w między czasie wymyśliłem ile i jakiego chmielu sypnąć.

60' - 15g Citra 12% a.k. (a może 20g? Nie chmieliłem jeszcze tym, nie chcę przedobrzyć)

20' - 20g Amarillo 8,6% a.k.

0' - 20g Cascade 4,6% a.k. (później może też coś na cichą)

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

06.02 - W.41 - Dubbel 2 rozlana do 61 bączków i trzech flaszek z karchlami 0,66l. Rozlany z 1l rezerwy 11°Blg i 50g glukozy.

 

08.02 - pracowite popołudnie!

W.38 - Szkocka 70-tka i W.40 - Lagerek trafiły do butelek.

Ale zabutelkowane przy użyciu 1l rezerwy (9°Blg) i 20g glukozy.

Lagerek zabutelkowany 1l rezerwy (7°Blg) i 60g glukozy.

 

W.44 - Pils 2 z dn. 13.02.2011.

 

Do gara poszło:

pilzeńskiego z Optimy - 4000g

Carapilsa - 400g

Melanoidyn. - 100g

zakwaszającego - 50g

 

Zacieranie:

10' - 52°C

30' - 65-62°C

40' - 72°C

10' - 76°C i filtracja.

Wysładzanie do 27l (11°Blg )

Chmielenie 70': 60' - 30g Marynki, 30' - 20g Lubelskiego i 0' - 20g Lubelskiego.

 

Do fermentacji poszło około 22l, 12°Blg . Brzeczka zalana starterem z 2278 czech pils w temperaturze 14°C , drożdże jakieś oporne - najpierw startowały ponad dwa dni w starterze później w fermentorze zaczęło się coś dziać dopiero po dobie od zadania drożdży (jak coś będzie nie tak to oczywiście wina daty warzenia :smilies: ). Dziś (dwie doby po zadaniu drożdży) fermentacja się rozkręca. Temperatura w baniaku między 10 a 11°C .

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.43 - Pale Ale stanęła na 3°Blg i poszła na cichą z 9g Amarillo i 7g Cascade. Próbka smakowała grapefriutowo i niech tak jej zostanie.

W lodówce wylądował też słoik gęstwy czyli trza by coś uwarzyć... IPA mi chodzi po głowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...IPA mi chodzi po głowie.

Już nie chodzi, już się zaciera.

 

W.43 - Pale Ale przy przelewaniu na cichą była całkiem, całkiem zatem pora na wzmocnioną wersję:

W.45 - IPA

Do gara poszło:

PaleAle - 5500g

Crystal 120EBC - 300g

CaraAmber 60-80EBC - 200g

1,5 łyżeczki gipsu

20l kranówki.

 

Zasyp do wody w temp około 70°C, stabilizacja na 67°C i tak 60min. Później 20min w 72°C, 10min w 76°C i do filtracji.

 

Planowane wysładzanie do 26l ale to jeszcze przede mną.

 

Edycja, godz 11.00:

 

Zacier w kadzi filtracyjnej.

No i wymyśliłem jakich i ile chmielu sypnąć:

16g Citra + 10g Columbus na 60' (miała być sama Citra ale okazało się, że mam tylko tyle)

20g Amarillo + 6g Collumbus na 40'

15g Amarillo + 15g Cascade na 20'

15g Amarillo +15g Cascade na 0'

 

Edycja, godz 19.00:

 

Po chmieleniu i chłodzeniu do fermentacji poszło 21l, 16°Blg. Drożdże (gęstwa Scotish Ale) zadane w temp około 19°C, baniak powędrował do piwniczki - pod sufitem powinno być około 15-16°C .

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

W.44 - Pils 2 poszedł na cichą, gęstwa podzielona na pół do dwóch słoiczków w związku z tym trza by coś uwarzyć.

 

Naszło mnie na coś a'la "poltmave" - w planach było piwko koło 13°Blg, co wyszło...

W.46 - Półtmave z dn. 27.02.2011.

 

W nawiązaniu do przysłowia, że "na kaca najlepsza jest praca..." poranek przy garach i śrutowaniu :tort:

 

Do gara poszło 16l wody i:

pilzeńskiego z optimy - 3050g

wiedeńskiego - 1000g

caramunich I - 250g

caraminich II - 200g

zakwaszający - 50g

 

Zacieranie: zasyp do wody około 65°C, później:

30' - 62°C

40' - 72°C

10' - 76°C - do filtracji.

 

Do tej pory wszystko szło oki, później już nie bardzo...

Dwa razy spóźniłem się z dolewką wody do wysładzania i zeszło mi wszystko. Podczas naważania chmielu zagapiłem się i w kuchnię poszło sporo brzeczki, może ze dwa litry...

Później dolałem do gara o dwa litry za dużo i w efekcie do spodziewanej "13" było daleko.

 

Chmielenie - 70':

30g - Marynki (60')

2 x 20g Lubelskiego (20 i 0')

Po chłodzeniu miałem 21,5l brzeczki o ekstrakcie 11°Blg - do planu daleko i do tego czort wie czy nie będzie przechmielone... Pożyjemy zobaczymy. :rolleyes:

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas leci a w zapiskach dziura....

 

W.47 - Wiedeńskie 2 z dn. 28.02.2011.

Drugie podejście do lagera wiedeńskiego.

 

Do gara poszło:

słód wiedeński - 4000g

carahell - 320g

zakwaszający - 50g

melanoidynowy - 60g

 

Zacieranie: zasyp przy 55°C , 52°C - 10', 63°C - 30', 72°C - 40', 76°C - 10'

Wysładzanie do 26l.

Chmielenie 70': 25g Marynki gran. na 60', 7g Mar + 6g Lub. na 20' i 20g Lubelskiego na 0'

 

Do fermentacji poszło 20,5l 12°Blg

 

 

12.03 W.46 i W.47 poszły na cichą.

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś od rana walka z warką nr W.48 - RIS czyli pierwsze podejście do RISa i pierwsze podejście do piwa z ballingiem powyżej 20°Blg

 

Do gara poszło:

15l kranówy

pale ale - 5700g

pszeniczny ciemny - 500g

cara crystal - 400g

special B - 300g

carafa special III - 250g

jeczmienia palonego - 250g

płatków owsianych - 200g.

 

Zacieranie: zasyp do 17l kranówy o temp. 70°C. 60' - 65-63°C, 72°C - 20' + carafa special III, 10' - 76°C + jęczmień palony, filtracja. Wysładzanie do 18l (około 20°Blg ).

 

Chmielenie 75':

60' - Nugget, 30g

30' - Amarillo, 25g

15' - ekstrakt słodowy, extra ciemny,

1' - Cascade, 20g

 

Po chłodzeniu do fermentora poszło 15l brzeczki 25,5°Blg, zadane gęstwą Scottish Ale (czwarty zbiór).

Fermentacja w piwnicy czyli temperatura około 15°C, na końcówkę może wezmę baniak do domu.

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzupełniamy notatki!

21.03.2011 - pierwszy dzień wiosny pracowity - do butelek poszły W.46 - półtmave i W.47 - Wiedeńskie 2.

W.46 z litrem rezerwy (10°Blg) i 35g glukozy poszło do 43 półlitrówek. Myślałem, że będzie zdrowo przechmielone a tym czasem wyszło całkiem, całkiem... Chyba poprzednie lagerki były nie dochmielone.

W.47 z litrem rezerwy 14°Blg do 40 półlitrówek.

 

 

22.03.2011

Chyba ostatnie piwo na lagerowych drożdżach w tym sezonie (chociaż mam paczkę suchych to kto wie...) czyli W.49 - półtmave 2. Drugie podejście do bursztynowego lagera.

 

Do gara poszło:

1900g - pilzeńskiego

1900g - monachijskiego I

400g - cararoma

44g - specjal B

50g - melanoidyn.

70g - zakwaszającego

 

Zacieranie:

14l wody 60°C - zasyp

10' - 52°C

30' - 62°C

40' - 72°C

10' - 76°C - filtracja

 

Chmielenie 70':

60' - Marynka 30g (połowa do brzeczki przedniej przed zagotowaniem)

20' - Lubelski 25g

0' - Lubelski15g + Cascade 10g

 

Do fermentacji poszło 21l brzeczki 12°Blg. Zalane gęstwą po wiedeńskim.

 

 

27.03.2011Do butelek poszła W.45 - IPA czyli SHERMAN (ekstrakt końcowy 5°Blg.

Do refermentacji użyłem 1l rezerwy 8°Blg i 53g glukozy.

20 butelek 0,5l i 31 butelek 0,33l.

Wyszła mi wzmocniona wersja W.43 - Cascadowego Pale Ale.

 

W.48 - RIS - po tygodniu burzliwej ma 8°Blg (25,5°Blg na początku), jeszcze dwa, trzy dni i pójdzie na cichą.

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pora nadrobić zaległości tym bardziej, że za mną wybitnie pracowity weekend. :smilies:

 

09.04.2011 - Nadejszłą wielkopomna chwila czyli pora na mały jubileusz i

W.50 - Szkocka 70tka 2 - pierwsza wersja mi bardzo smakuje, no może gazu ma za dużo, to czemu by nie powtórzyć.

Do gara poszło:

Pale Ale - 2550g

Monachijski I - 336g

Pilzeński - 70g

Caramber - 300g

Melanoid. - 100g

Zakwaszający - 80g

Jęczmień pal. - 50g

 

Zacieranie:

Zasyp do 15l wody o temp. 67°C

65-67°C - 50'

72°C - 20'

76°C - 10' i do filtracji

 

wysładzanie do 26l (8,5°Blg)

 

Chmielenie70': 21g Challenger na 60' i 15g Fuggles na 1'

 

Na burzliwą poszło 20l brzeczki o ekstr. 10°Blg. Zadane dwutygodniową gęstwą po R. I. Stoucie (gęstwa po mocnym piwie tak, że zobaczymy co wyjdzie.

Fermentacja ruszyła i trwa w temperaturze około 15°C

 

Z litra brzeczki (przed chmieleniem) zrobiłem dwa startery: Pierwszy na pszeniczkę - z gęstwy 3068 Weihenstephan Weizen którą dostałem od szychy, drugą z saszetki 1338 European Ale - ma być z tego kolsch.

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

10.04.2011 obudziłem się po szóstej bo mnie jakiś katar i inne dolegliwości dopadły no to do roboty:

Na początek śrutowanie surowców na W.51 - pszeniczne i W.52 - koelsch

 

Później warzenie

W.51 - pszeniczne

Do gara poszło:

Pilzeński - 1500g

Pszeniczny - 2000g

Pszeniczny ciemny - 515g

Carapils - 250g

Melanoidyn. - 100g

Zakwaszający - 80g

 

Zacieranie w 17l wody:

45°C - 15'

52°C - 10'

65-62°C - 30'

72°C - 40'

76°C - 10' i filtracja

 

Do chmielenia poszło 26l, 10,5°Blg

Chmielenie 70': 60' - 20g Hallertau Hersbrucker, 5' - 10g Hallertau H.

 

Do fermentacji poszło 21l o ekstrakcie 12°Blg, zadane 0,5l starterem z gęstwy 3068.

 

 

Pszeniczne poszło w miarę sprawnie to i podkusiło mnie na drugą warkę czyli:

W.52 - Koelsch - to moje trzecie podejście do tematu - pierwsza warka smakowała, druga poszła do kibla bo złapała jakiegoś syfa.

 

Do gara poszło:

Bohemian Pils - 3000g

Monachijski I - 500g

Pszeniczny - 500g

Carapils - 250g

Zakwaszający - 80g

 

Zacieranie w 15l wody:

Zasyp w temp. 55°C

62°C - 30'

72°C - 40'

76°C - 10' i filtracja

 

Do chmielenia poszło 26l o ekstr. 10,5°Blg

Chmielenie 70': 60' - 20g Spalt Sellect; 20' - 10g Spalt Sell.; 0' - 10g Styrian Gold.

 

Do fermentacji poszło 21l około 12°Blg, zadane starterem. Noc w domu a od rana w piwnicy - planowana temp. fermentacji około 15°C

 

Drugi raz na dwie warki w ciągu dnia raczej się nie porwę...

 

W.50 - Szkockie i W.52 - Koelsz fermentują spokojnie, dla odmiany W.51 - pszenica zwariowała.

Tak wygląda dobę od zadania drożdży:

pszenica.jpg

 

Tak z innej beczki to przypomniało mi się, że na forum Browamatora był kiedyś temat "wpływie smarków na piwo", wtedy się śmiałem a wczoraj kilka razy byłem blisko sprawdzenia... :rolleyes:

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

19.04.2011 - W.49 - półtmave 2 rozlane. Poszło do 40 półlitrówek i 1 flaszki 1,5l, surowiec do refermentacji 1l rezerwy 10°Blg i 30g glukozy.

 

24.04.2011 - W.51 - pszenica po dwóch tygodniach burzliwej trafiła do butelek. Zajęła 40 półlitrówek i jedną półtoralitrową, surowiec do refermentacji 1l rezerwy 12°Blg i 50g glukozy.

30.04 była już lekko nagazowana i całkiem smaczna, no może goryczka mogła być minimalnie mniejsza.

 

29.04.2011 - W.52 - Koelsz trafił na cichą. Odfermentował do 3°Blg.

 

30.04.2011 - W.50 - Szkockia 70 zabutelkowana. Zeszła do 2,5, rozlana do 41 półlitrówek i jednej flaszki 0,33, surowiec do refermentacji to 1l rezerwy 12°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

02.05.2011 - powstała W.53 - Altówka czyli coś altopodobnego - receptura inspirowana warkami nr 16 i 23, które mi bardzo smakowały.

 

Do gara poszło:

pilzeński - 1578g

monachijski I - 2249g

caramunich I - 150g

caramunich II - 150g

specjal B - 100g

zakwaszający - 80g.

 

Zasyp do 15l wody 55°C, 10' w 52°C, 30' w 62°C, 40' w 72°C, 10' w 76°C i filtracja. Wysładzanie do 26l 10,0°Blg.

Chmielenie 70': Columbus 14,5%, 20g - około 1/3 wsypane do brzeczki przedniej, reszta na 60'.

First Gold 8% i cascade 4,6% po 10g na 1'.

 

Po chłodzeniu do fermentacji poszło 21l brzeczki 12°Blg, 1l rezerwy do butelki.

Zadane około 250ml czterodniowej gęstwy Wyeast German Ale.

Temperatura fermentacji około 15°C, po dwunastu godzinach od zadania drożdży na powierzchni centymetrowa warstwa gęstej piany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.