Jump to content
Sign in to follow this  
thobeta

Metody nasycania CO2

Recommended Posts

Witam wszystkich

 

Od jakiegoś czasu trapi mnie problem jak mocno nasycić piwo CO2 w kegu 19L.

Lubię piwa mocno gazowane zwłaszcza lagerki i pilsy.

 

Na 19L daje 100g extraktu słodowego. Boje się dać więcej by nie wyprodukować bitej śmietany

 

Piwo składowane jest w piwniczce o temperaturze ok. 12* teraz w trakcie upałów mam ok. 15* do wyszynku używam przepływowej chłodziarki takiej jak w barach.

Na kilka tygodni podłączam CO2 z butli i podaje ciśnienie 3bar. Mam wrażenie że nie ma żadnego znaczącego efektu nasycenia. Czy wystarczyło by na kilka dni beczkę załadować do lodówki o temperaturze np. 6* ? Zastanawiam się jakiej w browarach używają technologii do tak mocnego nasycania piwa i czy jest możliwość uzyskać podobny efekt w warunkach domowych.

Edited by thobeta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schlodz piwo do 5-8 st C, nastepnie nadaj cisnienie ok 15-20 PSI na tydzien. (bez dodawania ekstraktu slodowego, tzw Force carbonation). Przed podaniem obniz cisnienie do 3-5 PSI. Po spozyciu powroc do poprzedniej wartosci cisnienia. Moze w ten sposob bedzie ok ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thobeta, tak sie zastanawiam, jezeli masz butle CO2 to czy wogole warto sie bawic z gazowaniem naturalnym? Czy nie lepiej jest wtedy robic tak jak to robia bary i browarnie i nagazowac to sztucznie butla CO2?

 

Ja gazuje moje piwo metoda szybka, to jest przez dwa dni po 30 PSI. Potem zmniejszam cisnienie do 8 PSI, i takie jest gotowe do picia.

 

Poza tym moglbys tez pierwszego dnia podlaczyc to do 40 PSI, drugiego 20 PSI.

 

Trzecia metoda to gazowanie w 12 PSI przez tydzien... ale kto chce tak dlugo czekac? Po to kupiles sobie kegi, zebys nie musial czekac ;)

 

Zwykle piwo serwuje sie w cisnieniu miedzy 5-8 PSI.

 

Jezeli gazujesz piwo z butli CO2, latwiej tez ustalic swoje ulubione cisnienie: za malo - zwieksz cisnienie, za duzo, odpusc cisnienie i po jednym dniu masz je dokladnie tam gdzie chcesz!

 

 

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

A wlasnie zerknij na Promash wylicza ci dokladnie jakie powinno byc cisnienie dla danych temperatur. Jedno jest pewne obniz ciznienie przed podawaniem do ok 5 PSI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Program jest rewelacyjny, nigdy wcześniej nie korzystałem z takich kalkulatorów. A co do słodu używanego do refermentacji...dlatego go sypałem bo miałem jakieś takie przeświadczenie ze pomoże on mi dłużej utrzymać piwo bez zakażeń. Jak zamykam kega to zamykam go razem z pewną ilością powietrza. Stwierdziłem że najlepszym sposobem na pozbycie się go będzie zużycie go do refermentacji. Cos w tym musi być bo kega opróżniam aktualnie juz ponad miesiąc...kufel lub dwa dziennie i piwo nie ma śladów zepsucia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thobeta, jezeli przeszkadza ci powietrze w kegu, to po prostu podlacz keg do CO2, i zaraz to "odpusc". Pozbedziesz sie w ten sposod powietrza w kegu. Potem mozesz keg nabic CO2.

 

PS. Przypomnialo mi sie, ze istnieje jeszcze jeden sposob na force carbonation, oprocz tych 3 o ktorych wczesniej wspomnialem.

Ten sposob jest super-szybki.

Podlaczasz CO2 na 30 PSI, postawisz sobie keg miedzy nogami i zaczynasz "kolysac", lub raczej potrzasac calym kegiem po kilka minut pod rzad. Powtorz to kilka razy i po 1 godz- dwoch masz keg nabity. Ja osobiscie nigdy tego sposobu nie probowalem, ale zauwazylem ze jezeli zaczniesz mocno kolysac kegiem podlaczonym do 30 PSI to slychac "syczenie" od srodka - sygnal ze CO2 sie miesza sie z piwem.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.