Jump to content
marceli5555

Różnica w pomiarach refraktometrem i areometrem

Recommended Posts

Mam oto taki dylemat ,otóż tydzień temu uwarzyłem swoją trzecią warke z zacieraniem ,piwko jasne pełne ,brzeczka 15°Blg drożdże Wyeast 2035 oczywiście zrobiony starter ,po zadaniu drożdży fermentacja ruszyła po 3 godzinach w temperaturze 17°C następnie przeniosłem fermentator do piwnicy o temperaturze 11°C . Zaglądam do tego pomieszczenia przynajmniej raz na dzień ( chociażby po to by delektować się bajkowym zapachem ) no i żeby zaobserwować koniec fermentacji, w szóstym dniu fermentacja zwolniła to też następnego dnia postanowiłem zmierzyć czy te drożdżaki dobrze pracowały po pobraniu próbki refraktometr wskazał 10 % a areometr tylko 5 do 6°Blg . Pomyślałem że któryś z nich szwankuje , sprawdziłem więc czystą wodą i oba mierniki pokazują 0, postanowiłem więc że do 0,5 litra wody wsypie 50 g cukru ( z wyliczeń powinno być 10 °Blg ) no i oba przyrządy po zmierzeniu tej cieczy niezłomnie pokazują te 10°Blg , kiedy ponownie sprawdziłem na piwie znowu jest różnica ponad 4°Blg .Już nawet próbkę pobraną w tem .12°C pozostawiłem w ciepłym pomieszczeniu aby wyrównały się temperatury ale to nic nie zmieniło , nie mam pojęcia co jest powodem takiej różnicy ?Może ktoś podpowie co może być powodem tej różnicy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
?Może ktoś podpowie co może być powodem tej różnicy?

różnica pomiarów polega na różnicy działa obu przyrządów. Areometr mierzy gęstość cieczy, i ta podczas fermentacji maleje, ponieważ cukry są zamieniane w mniej gęsty alkohol etylowy. Refraktometr działa na zasadzie pomiaru współczynnika załamania światła, który to w czasie fermentacji inaczej się zmienia niż gęstość.

 

możesz na ten temat przeczytać artykuł codera w Piwowarze lato 2010

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje wszystkim za odpowiedz ,teraz rozumie dlaczego mój refraktometr (pokazujący procentową zawartość cukru w cieczy) pokazuje przed fermentacją zgodnie z areometrem , a w trakcie już nie . Czy ja dobrze zrozumiałem że stopnie Brix odpowiadają °Blg a te chyba odpowiadają procentowej zawartości cukru w cieczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brix a blg to jest prawie to samo ale dla nas piwowarów domowych nie ma to znaczenia. Co do skali balinga, to 1 stopień balinga to 1% ekstraktu w przeliczeniu na masę. Co oznacza że w 100 g brzeczki 10 blg jest 10 g ekstraktu. Co nie oznacza że 10% cukrów, bo mogą to być jeszcze białka i inne cuda na kiju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W BeerSmith w zakładce Tools jest narzędzie przydatne do przeliczania odczytów refraktometru przed i w trakcie fermentacji. Przy mocniejszych piwach pewna różnica pomiędzy °Blg a Brix będzie już na starcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten program pewnie jest rewelacyjny jednak dla mnie osobiście jest bezwartościowy ponieważ, ja nie cytaty i pisaty po angielsku ,jak ja chodziłem do szkoły to tylko rosyjski był , szkoda .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ten program pewnie jest rewelacyjny jednak dla mnie osobiście jest bezwartościowy ponieważ, ja nie cytaty i pisaty po angielsku ,jak ja chodziłem do szkoły to tylko rosyjski był , szkoda .

Ja tez się uczyłem rosyjskiego 11 lat (nie wiem z tego nic).

Ale czas się przestawić inne czasy. Na naukę nigdy nie za późno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomiary refraktometrem przy dużym ekstrakcjie powoduje różne odczyty np. mierząc po warzeniu warki.

Przy 12-tkach problemu nie ma. A i tak tylko tym mierzę i się nie przejmuję, choć czasem różnice są wielkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja tez się uczyłem rosyjskiego 11 lat (nie wiem z tego nic).

Ale czas się przestawić inne czasy. Na naukę nigdy nie za późno.

Co do ostatniego Twojego zdania zgadzam się całkowicie , ale prawda jest też taka że nie każdy w jednakowym stopniu przyswaja język obcy ,sam jesteś tego najlepszym przykładem przecież uczyłeś się 11lat i jak sam piszesz nic z niego nie wiesz , ja uczyłem się o wiele mniej bo tylko w szkole podstawowej i w tej chwili co prawda z trudem ale jestem w stanie coś przeczytać i zrozumieć to . Angielski no cóż, mimo iż jest dominującym w obecnej chwili to jakoś nawet pojedynczych słów nie mogę zapamiętać .Ciesze się że w pobliżu mojej miejscowości mieszka bardziej doświadczony piwowar .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ten program pewnie jest rewelacyjny jednak dla mnie osobiście jest bezwartościowy ponieważ, ja nie cytaty i pisaty po angielsku ,jak ja chodziłem do szkoły to tylko rosyjski był , szkoda .

Marceli, spróbuj np. tego: http://translate.google.pl/# . Takich programów jest sporo. Dzięki nim polubisz beersmith'a .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapewne jest to jakieś wyjście z podkreśleniem słowa "jakieś" bo jak wiadomo przy tłumaczeniu tekstu translatorami nie raz wychodzą takie klocki że można się nieźle uśmiać .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale myślę, że możesz liczyć na pomoc forumowiczów a już na pewno użytkowników programu w wyjaśnieniu niezrozumiałych dla Ciebie funkcji BS czy też innego programu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, dyskusja zeszła na znajomość języka angielskiego, a post Pierona został zignorowany. Ostatnio przy okazji wspólnych warzeń mierzymy co chwile gęstość brzeczki i dochodzimy do dziwnych wniosków. Otóż przy chłodzeniu brzeczki pomiar ulega przekłamaniom i to dość istotnym. Wiem, że również coder miał problemy z refraktometrem w Artezanie. Otóż pomiędzy wrzącą brzeczka dla piwa w okolicach 20 Blg (zaobserwowane przy dwóch piwach) refraktometr pokazuje ok. 2 stopni różnicy! Niewielkie przekłamanie jest też wynikiem różnicy w wilgotności powietrza, ale i tak taka różnica pomiaru nie powinna mieć miejsca. Temperatura dla paru kropli cieczy nie powinna mieć znaczenia (refraktometr ponoć nie ma wahań 0-40 stopni), z resztą pomiar nie zmienia się z czasem. Bardzo to wszystko dziwne. Może to wina refraktometru, ale prawidłowość jest zaskakująca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, dyskusja zeszła na znajomość języka angielskiego, a post Pierona został zignorowany. Ostatnio przy okazji wspólnych warzeń mierzymy co chwile gęstość brzeczki i dochodzimy do dziwnych wniosków. Otóż przy chłodzeniu brzeczki pomiar ulega przekłamaniom i to dość istotnym. Wiem, że również coder miał problemy z refraktometrem w Artezanie. Otóż pomiędzy wrzącą brzeczka dla piwa w okolicach 20 Blg (zaobserwowane przy dwóch piwach) refraktometr pokazuje ok. 2 stopni różnicy! Niewielkie przekłamanie jest też wynikiem różnicy w wilgotności powietrza, ale i tak taka różnica pomiaru nie powinna mieć miejsca. Temperatura dla paru kropli cieczy nie powinna mieć znaczenia (refraktometr ponoć nie ma wahań 0-40 stopni), z resztą pomiar nie zmienia się z czasem. Bardzo to wszystko dziwne. Może to wina refraktometru, ale prawidłowość jest zaskakująca.

 

Jeżeli chodzi o ten problem to z chęcią bym uzyskał odpowiedź czemu podczas pomiaru przed chłodzeniem, w trakcie i po chłodzeniu tak zmienia się wartość ekstraktu. Na przedwczorajszym warzeniu robiłem pomiary i przed chłodzeniem było 23,5 BLG, przy 53 stopniach 22,3 BLG, a na końcu chłodzenia (około 25 stopni) 21 BLG. Taką prawidłowość zauważyłem też każdorazowo przy warzeniu w domu.

 

Może ktoś to w jakiś logiczny sposób wytłumaczyć ?

 

 

Historia sprzed 3 lat... ;-) złota łopatka :beer:

 

I co w związku z tym ? Widocznie temat warty był odświeżenia, a Ty za wiele nie wniosłeś do tego, co napisał Paweł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starałem się robić tak, że na początku chłodzenia chwilę czekałem aż te kilka kropel się ochłodzi i wtedy kapałem na refraktometr. Jak były niższe temperatury to czekałem proporcjonalnie mniej. Temperatura do pomiaru raczej na 99% była niższa niż 40 stopni - dodatkowo delikatnie podniosłem 2-3 razy klapkę żeby próbka ładnie się rozłożyła i zniknęły bąbelki - wtedy też dodatkowo się "chłodziła".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kroplę do pomiaru musisz chłodzić tak, żeby nie odparowywała. Najlepiej pobrać pipetką i odstawić ją na kilka minut. Potem kroplę na szkło i żadnego odchylania klapki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też miałem z tym problemy na początku.

Próbka jest za mała i należy ją tak pobierać, najlepiej pipetą by nie odparowała. Pipetę odwracam i schładzam pod kranem zimną wodą. Refraktometry mają ATC, ale nie w za dużym zakresie. 20C +-10C to max. Także lepiej 30C nie przekraczać. Zbyt gorąca próbka pokazuje zawyżony ekstrakt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, ale o ile może być takie przekłamanie ? Aż mi się nie chce wierzyć, że aż 10-15% chyba, że się mylę. Chyba, że odparowuje aż tak bardzo w przeciągu tych kilku-kilkunastu sekund.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba, że odparowuje aż tak bardzo w przeciągu tych kilku-kilkunastu sekund

i to wg mnie jest klucz do odpowiedzi.

Z moich obserwacji wynika, że z tych 2-3 kropli na stosunkowo dużej powierzchni dość szybko woda odparowuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm. W takim razie popróbuję tak jak piszecie - brać próbki przez pipetę.

 

Natomiast żeby "przydramatyzować" to problem jest z pipetami taki, że jak ją przepłuczesz w środku to zawsze zostanie trochę wody. Nigdy mi nie chce odparować do końca. Na tak małą próbkę kilka kropel też niby może mieć znaczenie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepłucz wodą, potem przepłucz próbkę brzeczką i po problemie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.