Skocz do zawartości

Oddam / poszukuję gęstwę


Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 14.07.2018 o 11:19, Markos227 napisał:

gestwa amalgamation II wrocław dzis zbierana

Gdybym miał bliżej do Wrocka, ozłociłbym Cię swoimi wyrobami Królu Złoty :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sklep w Opolu zamknięty (urlopy), a ja nie mam drożdży. Czy ktoś poratuje? Wszystko jedno jakie, zrobię co będzie. Odbiór Opole i okolice lub Warszawa (idealnie Marymont lub Żoliborz).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Poznań,  Wilda. W związku ze zwiększoną temperaturą w piwnicy oddam cały yeast cake Wyeast London Ale III po warce 59.

Stan jak na zdjęciach. Wieczorem będzie już w słoiku, ale jak ktoś się znajdzie chętny na całość to oddam z wiadrem ;)

Jak przed weekendem nikt się nie zgłosi to pójdzie w kanał.

 

IMG_20180816_143143254.jpgIMG_20180816_143125799.jpg

edit 16.08 g.23: dwa słoiki, jeden 1 litrowy, drugi 250 ml osiadają w lodówce. Jeden kolega wyraził już zainteresowanie.

edit 22.08: duży słoik poszedł, mały słoik czeka

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Łódź, ok 100ml prosto z paczki Wyeast 1056. Czesc zdeponowalem sobie w soli fizjologicznej wiec reszte paczki moge oddac. Paczka nakłuta igła wiec sterylnosc w srodku powinna byc zachowana

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nieaktualne, fiolka znalazła przytulny fermentor.

 

Mam do oddania starter pierwszego poziomu ze szczepem OYL-091 Hornindal Kveik. Fiolka typu Falcon 15 ml, gęstwy około 1 ml. Starter już kończy pracę i fajnie jakby go przelać w przeciągu kilku dni na drugi poziom. Te kveiki uwielbiają duży underpitching i polecałbym starter 200-300 ml na 20 l/12°P. Odbiór tylko osobisty Warszawa, Wola. Jako, że jest to starter, to o wysyłce nie ma mowy, ciśnienie rozszczelni probówkę, przerobione empirycznie. Miałem warzyć z początkiem tygodnia, ale niestety plany się pokrzyżowały a wywalać szkoda, może akurat Ci się przyda. Jeżeli jesteś zainteresowany wyślij PW. Kveiki są odporne, starter ma kilka °P, więc próbówka śmiało wytrzyma do przyszłego tygodnia. A żeby jeszcze Cię zachęcić, to szczep nie jest dostępny w Polsce w oficjalnej dystrybucji.

 

Szczep bardzo głęboko fermentuje, zawsze mi kończył poniżej 1°P przy sesyjnych piwach. Estry w kierunku tropikalnych owoców, w smaku ma profil czystszy aniżeli Voss kveik, również ma mniejszą kwasowość. Nie wymaga kontroli temperatury, chociaż im cieplej, ~30-35°C, tym więcej estrów. Fermentuje raczej szybko, to już zależy od temperatury, im cieplej tym szybciej. Ma silną flokulację, dobrze się klaruje. Fajnie się układa z chmielami nowofalowymi.

Edytowane przez Daniel()
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 10.10.2018 o 11:26, dziedzicpruski napisał:

A german ale szukałeś, całkiem podobne są,

w CP jest Wyeast 2565 Kölsch ,ale cena  trochę zaporowa.

No właśnie, przesada z tą ceną... No właśnie zastanawiałem się nad WLP029, ale ostatecznie zobaczę jak dadzą radę FM42 Stare Nadreńskie, jak będzie wtopa to poluje na White Labsy 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Versaar napisał:

zobaczę jak dadzą radę FM42 Stare Nadreńskie, jak będzie wtopa to poluje na White Labsy 

Jak wtopa, jeżeli to są  w stylu geman ale to będą to b.fajne drożdże, też je kupiłem ostatnio bo moje ulubione germance nawywijały w  tamtym sezonie jakiś dziwnych akcji (smrodki) i boję się powtórki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.