Skocz do zawartości

grzałka do fermentora


Wiktor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kiedyś eksperymentowałem z grzałka zanurzeniowa z termostatem i powiem tak przy pierwszej warce wszystko było ok nic sie nie przegrzało ani nie stopiło. Niestety kłopot pojawia sie kiedy chcemy jej urzyć po raz kolejny bo w miejscach łączenia szkła z plastikiem i pokrętła regulatora termostatu zawsze coś zalega i mimo jak mi się wydawało dokładnego wyczyszczenia kolejna warka była do wylania :). Także nie polecam

Pozdrawiam

Też się tego obawiam. A dezynfekowałeś to czym? Ja myślę o namoczeniu w pirosiarczynie potasu aktywowanym kw. cytrynowym a następnie spryskaniu grzałki dodatkowo alkoholem 70%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

grzałem jesienią belgi przy pomocy grzałki do akwarium, teraz nie pamiętam, ale o jakiejś małej mocy. To była zwykła szklana próbówka na kablu bez termostatu i innych bajerów. Grzałem nią w baniaku 50 l, czas nagrzewania była tak powolny, że chodziła prawie cały czas. Przy takiej ilości piwa spokojnie można regulować temperaturę wyłączając na jakiś czas grzałkę w odstępach dobowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.