Jump to content
Sign in to follow this  
tomuso

Style piwa i zalecane drożdże

Recommended Posts

Właśnie zacieram Belgian Blond Ale:

 

-słód pilzneński 4,7 kg

-słód Kara 20 - 0,5 kg

-słód pszeniczny 0,5 kg

 

chmiel Challenger

 

oczywiście zacieram według przepisu na Wiki, ale teraz sedno.

 

Niestety nie mam zalecanych drożdży Wyeast 3787 Trappist HG.

Chciałem posłużyć się Safeale Us-05 (dwudniowy starter z gęstwy).

 

Czy jest szansa zbliżyć się w tym wypadku do stylu piwa?

 

 

Oraz ogólnikowe pytanie jak w innych przypadkach? [oczywiście nie chodzi o robienie piw pszenicznych na drożdżach lagerowych :lol:]

Czy na US-05 można pokusić się o zrobienie Witbier, co z tego wyjdzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
do witka weź S-33 albo lepiej breferm blanche/wit

W tej chwili dysponuje: US-05 (ale)' date=' WB-06(pszeniczne) i S-23 (lager).[/quote']

To masz kłopot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no zrobić zawsze możesz, potem porównasz z robionym na właściwych drożdżach i będziesz wiedział że na dobrych drożdżach jest lepsze :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

US-05 są bardzo neutralnymi drożdżami, wręcz można się kusić o imitację nimi dolnej fermentacji, a w piwach belgijskich niejako istotą jest wyraźny profil drożdżowy- owocowe śliwkowe nuty. Ponoć s-33 oraz t 58 są najbliższe do belgijskich z suchych drożdży. Moim zdaniem nie ma co próbować- bez odpowiednich drożdzy nie będzie to to. Mało tego właściwe drożdze też trzeba prowadzić we właściwej temperaturze- różnica między 19 a 24 jest jak niebo a ziemia dla THG :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
US-05 są bardzo neutralnymi drożdżami, wręcz można się kusić o imitację nimi dolnej fermentacji

Wcale nie chciałem US-05 robić dolnej fermentacji, chodzi mi o użycie US-05 do górnej fermentacji dla Belgian Blond Ale oraz Witbier?

 

Czy naprawdę popełnię profanacje jeśli do tych wspomnianych styli użyje US-05?

Share this post


Link to post
Share on other sites

mówię o efekcie końcowym a nie o technologii- w temp dolnej fermentacji US-05 nie będą pracowały wcale. Mówię o tym że dają bardzo neutralny smakowo efekt fermentacji. Nie chodzi o profanację tylko nie uzyskasz właściwego efektu, warto spróbować zrobić tą samą recepturę na różnych drożdźach i potem porównać efekt.

 

PS gdyby zrezygnować z kara to uzyskasz Koelscha i będzie on bliższy prawdziwemu Kolońskiemu piwu, niż belgijskiemu gdy użyjesz Kara- to chciałem powiedzieć :lol:

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie demonizowałbym tak roli drożdży w witbierze. Oczywiście są ważne, ale myślę, że dużą (być może nawet większą) role odgrywają tu dodane przyprawy.

Kiedyś zrobiłem witbiera i gdy przyszło do zadawania drożdżami to się okazało, że starter z 1214 Belgian Ale jest jakiś "dziwny" i nie odważyłem się nim zadać, a zamiast tego zadałem brzeczkę tym co miałem: odrobinę przeterminowanymi US-56 (teraz znane jako US-05). No i proszę: na panelu u Infama wśród 5 różnych witbierów to moje najwyżej zostało ocenione. :lol:

 

Edit: Jeśli chodzi o Blonde to obawiam się, że się jednak nie będą nadawały - tak jak pisali poprzednicy są zbyt neutralne. Uzyskasz dość mocne ale, ale raczej nie będzie to belgijskie blonde.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to trudno. Jak napisał Kopyr mam problem. Zrobiłem zapas słodów, jednak z drożdżami "zaoszczędziłem" ;)

 

"Ale piwo już się rozlało ....."

 

Jakie nawarzę takie wypiję :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mi Pan Piwowar w Brugijskim Zot'cie mówił że drożdże to podstawa, a dodawanie przypraw typu kolendra do piwa to zbrodnia, wynikająca z braku dobrych drożdży :lol:;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie nawarzę takie wypiję :lol:

I o to chodzi!!

jeśli chcesz wystawiać na konkursach to masz problem, tak samo jakbyś chciał porównywać z piwami belgijskimi na panelu dyskusyjnym, ale jak warzysz dla siebie, to będzie to dobre lub bardzo dobre piwo, tyle że nie belgijskie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

to niech nie mówi kolega :lol:

us-05 to najbardziej neutralne drożdże górnej fermentacji ale mają 1 wadę po pracy tworzą czapę na powierzchni piwa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podejście "drożdże American Ale do wszystkiego" stosują amerykanie, i coś im tam wychodzi, jednak zwykle na tyle odmienne od oryginału, że ewoluuje w nowy styl - Americal Pale, American Brown, American Stout, American Wheat...

 

Ale nawet oni nie próbują robić American Tripel czy American Witbier.

 

Piwa belgijskie robią przede wszystkim drozdże - belgijskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja jednak bym się po zastanowieniu skłaniał ku temu, że te US-05 dadzą radę. Tylko szczodrze sypnij kolendrą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie spróbuję na US-05 zrobić Witbier, później zawsze mogę powtórzyć już na odpowiednich. Dobrze, że Coder mieszka blisko i służy gęstwą. Piotrze jakbyś miał "ciekawą" gęstwę to chętnie podjadę.

 

 

To moje początki z warzeniem no i chciałbym trochę powarzyć "stylowo", tak jak pisał Kopyr w "Piwowarze"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.