Jump to content
Sign in to follow this  
wogosz

Dominus Tecum, piwo Karol Levittoux

Recommended Posts

Browar komorowski Dominus Tecum

Piwo: Karol Levittoux - piwo angielskie ale w stylu Russian Imperial Stout

Warka nr 147

Ekstrakt nastawny: 21,5 Blg

Zawartość alkoholu: 8,0%

Warzone 12.10.2010; butelkowane 04.11.2010

  • Wygląd: czarne, nieprzejrzyste z rubinowymi refleksami na szkle, piana ciemnokremowa, drobna, niska, szybkoopadająca, pozostawiająca "odbudowujący się" wianuszek na powierzchni.
  • Zapach: kwaskowy, owocowo-estrowy i ziołowy. Owoce: od słodkich jak papaja do suszonych, wędzonych śliwek, ponadto kawa zbożowa i równolegle rozpuszczalnikowe, przypominające któryś syrop na kaszel. Aromat dość agresywny, bardzo bogaty.
  • Smak: wyraźny posmak słodu palonego, tak duży że sprawia wrażenie wędzenia. Silnie kawowy i gorzki z wytrawnym finiszem pozostawiającym wyraźną goryczkę (raczej słodową) i lekkie akcenty ziołowe (raczej po chmielu).
  • Nasycenie: delikatne, idealne dla tego piwa.
  • Ogólne wrażenia: szokujące niesamowitą intensywnością smaków, bardzo dobrze zharmonizowany alkohol, prawie niewyczuwalny mimo dużej zawartości, bardzo treściwe w smaku a zarazem wytrawne.

Podsumowanie:

ten styl nie jest nam znany, ale według opisu BJCP piwo to zawiera się w opisie we wszystkich kryteriach. Należy podkreślić, że jak na tak mocne piwo, jego okres leżakowania był bardzo krótki, a mimo to wydaje się w pełni dojrzałe. Ocenę należałoby powtórzyć za np. pół roku.

Oceniali: Wogosz i syn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za opis.

Ostatnio degustowałem je miesiąc temu i smakowało marnie; może ładnie dojrzewa.

Idzie odwilż, jak mi odmrozi piwniczkę to sobie wezmę nastepne do spróbowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podchodziłem do tego piwa jak do jajka - po opisie Wogosza sprzed 2 miesięcy chciałem je nawet przetrzymać do jesieni.

 

Piana: mała, drobnoziarnista, niezbyt trwała

Kolor: czarne, nieprzejrzyste

Zapach: słaby, kawowy/czekoladowy, spod niego ledwo przebijają się jakieś suszone śliwki

Smak: silna paloność, taka "sucha" w ustach, pozostawiająca gorycz na długo, alkohol nie daje się wyczuć pomimo wysokiego procentażu

Wysycenie: niskie, w ogóle nie czuć gazu na języku

 

Jak sobie przypominam je na panelu u Infama, wtedy miało dużo bogatszy bukiet i miało ciekawszy smak, choć na pewno niezrównoważony. Teraz paloność bardzo je spłaszczyła w smaku, właściwie poza nią niczego nie czuć. A może się pospieszyłem i powinno postać jeszcze kilka miesięcy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to niestety to piwo to moja porażka, spuśćmy na nie litościwe zasłony niepamięci.

 

Wybacz mi, dzielny Karolu Levittoux, że uczciłem Twoją pamięć tak marnym produktem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to niestety to piwo to moja porażka, spuśćmy na nie litościwe zasłony niepamięci.

Nie zgodzę się. Dla mnie to piwo powinno być mocno palone. Może nie było idealne, ale miało całe bogactwo aromatów. Przy okazji odświeżyłeś moją pamięć i mogłem synowi parę słów powiedzieć o Korolu Levittoux; jak umierał w carskich kazamatach, był zaledwie w jego wieku. To właśnie, dla mnie jest patriotyzm, nawet własnoręcznie zrobionemu piwu można nadać większy wymiar, a młodzieży przybliżyć wartości za które kiedyś oddawano nawet życie. Dlatego jestem podwójnie wdzięczny Coderowi; za to że mi je podarował i za to że je tak nazwał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.