Skocz do zawartości

Karthauser Brauerei - muddy warzy


muddy

Rekomendowane odpowiedzi

W Wigilię Bożego Narodzenia 2010 roku, uwarzyłem piwo wg przepisu z wiki.

Foreign Extra Stout

- słód pilzneński 4,4kg,

- Caraaroma 0,3kg,

- Carafa I 0,1kg,

- jęczmień palony 0,2kg,

- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg,

 

15 minut przed końcem zacierania dodałem Carafa i jęczmień palony. Zacieranie dwutemperaturowe, 64°C i 72°C .

40g Marynki dodałem w 10' gotowania, 40g Lubelskiego w 40'.

Gotowanie 60'.

Coś musiałem zepsuć, bo wyszło mi 13°Blg, a Dori pisze 17°Blg .

Pytanie, co mogłem zrobić nie tak?

Wysładzanie było 2 x 6 litrów wody.

 

Drożdże Danstar Nottingham - gęstwa z poprzedniej brzeczki.

Z przyczyn niezależnych ode mnie, dopiero 02.01.2011 zlane na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Święto Trzej Króli uwarzyłem mild'a - warka Nr 7

- pale ale 2 kg,

- Carafa I 0,05kg

- Monachijski II 0,4kg,

- Caramunich III 1 kg,

- pszeniczny jasny 0,15kg

- słód barwiący 0,05kg

Zacieranie w temp 69°C, razem 90'. Na ostatnie 20' wsypałem Carafę i słód barwiący.

Na początku gotowania 29g Marynki 2010 (chyba trochę za dużo na milda), choć na tyle na ile się znam BeerSmith wyliczał, że mieści się w stylu.

na ostatnie 10' gotowania 10g Lubelskiego. Ekstrakt wyszedł 8,5°Blg 21 litrów.

Zadane drożdżami z gęstwy z warki Nr 6. Jutro, tj. 12.01.2011 przelewam na cichą do balona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.