Jump to content
Sign in to follow this  
muddy

Karthauser Brauerei - muddy warzy

Recommended Posts

W Wigilię Bożego Narodzenia 2010 roku, uwarzyłem piwo wg przepisu z wiki.

Foreign Extra Stout

- słód pilzneński 4,4kg,

- Caraaroma 0,3kg,

- Carafa I 0,1kg,

- jęczmień palony 0,2kg,

- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg,

 

15 minut przed końcem zacierania dodałem Carafa i jęczmień palony. Zacieranie dwutemperaturowe, 64°C i 72°C .

40g Marynki dodałem w 10' gotowania, 40g Lubelskiego w 40'.

Gotowanie 60'.

Coś musiałem zepsuć, bo wyszło mi 13°Blg, a Dori pisze 17°Blg .

Pytanie, co mogłem zrobić nie tak?

Wysładzanie było 2 x 6 litrów wody.

 

Drożdże Danstar Nottingham - gęstwa z poprzedniej brzeczki.

Z przyczyn niezależnych ode mnie, dopiero 02.01.2011 zlane na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Święto Trzej Króli uwarzyłem mild'a - warka Nr 7

- pale ale 2 kg,

- Carafa I 0,05kg

- Monachijski II 0,4kg,

- Caramunich III 1 kg,

- pszeniczny jasny 0,15kg

- słód barwiący 0,05kg

Zacieranie w temp 69°C, razem 90'. Na ostatnie 20' wsypałem Carafę i słód barwiący.

Na początku gotowania 29g Marynki 2010 (chyba trochę za dużo na milda), choć na tyle na ile się znam BeerSmith wyliczał, że mieści się w stylu.

na ostatnie 10' gotowania 10g Lubelskiego. Ekstrakt wyszedł 8,5°Blg 21 litrów.

Zadane drożdżami z gęstwy z warki Nr 6. Jutro, tj. 12.01.2011 przelewam na cichą do balona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.