Jump to content
Sign in to follow this  
Srecky

Milk Stout - prośba o korekty receptury

Recommended Posts

Witam pięknie. W weekend planuję popełnić Słodkiego Stouta:

 

Słody:

Słód pale ale 3,6 kg

Słód pszeniczny 0,55kg

Caramunich III 0,65kg

Jęczmień palony 0,35kg

Carafa III 0,15kg

 

Chmiele:

Marynka - 20g

Lubelski- 35g

 

Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa z IRA

 

Inne dodatki

Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg

Laktoza 0,5kg

 

Zacieranie:

62°C - 20 min

72°C - 20 min

72°C po dodaniu jęczmienia i Carafy - 10 min

76°C i filtracja

 

Gotowanie 90 min

60 min Marynka 20g

30 min Lubelski 20g + laktoza 0,5kg

5 min Lubelski 15g

 

Wątpliwości mam 3 tak naprawdę:

- ilość jęczmienia

- ilość Caramunich

- ilość zastosowanych chmieli

 

Będę wdzięczny za korekty i ewentualne uwagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uwarzysz, podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi :)

He... Dawaj Anteks adres na Priva... Acz wstępne sugestie mądrzejszych ode mnie są wskazane. Jeśli mam taką możliwość to wolę się nie uczyć na swoich błędach... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uwarzysz' date=' podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi :)[/quote']

He... Dawaj Anteks adres na Priva... Acz wstępne sugestie mądrzejszych ode mnie są wskazane. Jeśli mam taką możliwość to wolę się nie uczyć na swoich błędach... :)

Nie nadaję się do oceniania bo cienki bolek jestem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm... Ważne co i jak komu smakuje. Każda opinia jest ważna i może coś wnieść do etapu warzenia, nawet jeśli ktoś się uważa w temacie za "cienkiego bolka".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milk Stout rozszedł się jak świeże bułeczki...

Chcę go popełnić jeszcze raz. Mam jednak pytanie co do gęstwy. Czy mogę jej użyć mimo, że ma już ponad 2 miesiące?

Znalazłem info na Wiki, z którego wynika, że już bardzo starutka ta moja gęstwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli nie cuchnie obrzydliwie (lekki smrodek można wybaczyć), nic na niej nie urosło, i ładnie ruszy w starterze (obowiązkowo!) to spokojnie możesz jej użyć. Zdarzało mi się używać tak wiekowych gęstw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za porady. Zrobiłem 1,5L starter z 2 łyżkami gęstwy. Ruszył błyskawicznie bez jakichkolwiek niepokojących oznak. 48L Milka już bryka w dwu fermentatorach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.