Skocz do zawartości

Piwowar TomUso


Rekomendowane odpowiedzi

#38 Czarny STOUT

 

- Słód pale ale 2,5 kg

- Słód monachijski 1,8 kg

- Słód karmelowy 0,5 kg 300 EBC

- Słód karmelowy caraaroma 350 EBC- 0,6 kg

- Palone ziarna jęczmienia 1200 EBC - 0,25 kg

- słód czekoladowy 900 EBC - 0,3 kg

 

razem 6 kg słodu

 

 

Zacieranie:

- 67°C - 70 min

- 72°C - 15 min

 

Filtracja: 40 min

 

Gotowanie z wrzeniem : 20 minut

 

Chmielenie na wolnym ogniu 60 minut:

- Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 20 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny Marynka 15 g - 15 minut

 

Drożdże: US-05 (gęstwa z poprzedniej warki)

 

Nastaw 25 litry 15 BLG

 

Fermentacja głośna 1 tydzień - 21-22 C

Fermentacja cicha 2 tygodnie - 18-20 C

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

#39 Weizenbock

słód pszeniczny 2,5 kg
słód monachijski 1,0 kg
słód pilzneński 1,0 kg
słód karmelowy 50 - 0,5 kg

Zacieranie:
44 - 10'
52 - 20'
62 - 45'
72 - 45'

Chmielenie:
30g goryczkowego Magnum szyszki - 60 minut
30g aromatycznego Lubelski szyszki - 10 minut

Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#40 Bohemski Pilsner jasny


słód monachijski 2,0 kg
słód pilzneński 2,0 kg
słód karmelowy Cara Ruby 50 - 0,5 kg

Zacieranie:
52 - 15'
62 - 20'
72 - 70'

Chmielenie:
30g goryczkowego Magnum szyszki - 60 minut
30g aromatycznego Lubelski szyszki - 10 minut

Drożdże płynne Bohemska rapsodia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#41 Wiedeński Pilsner ciasteczkowy :)

słód wiedeński 1,0 kg
słód pilzneński 2,5 kg
słód karmelowy Biscuit 50 - 0,5 kg

Zacieranie:
62 - 30'
72 - 60'

Chmielenie:
20g goryczkowego Magnum szyszki - 60 minut
20g aromatycznego Lubelski szyszki - 10 minut

Drożdże płynne Bohemska rapsodia - gęstwa z poprzedniej fermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.