Skocz do zawartości

Piwowar TomUso


Rekomendowane odpowiedzi

#21 Piwo wędzone :)

 

- Słód pilzneński 1,9 kg

- Słód monachijski 1,3 kg

- Słód wędzony 1 kg

 

 

Zacieranie:

 

60 minut w 62°C

15 minut w 72°C

 

Chmielenie:

- Chmiel goryczkowy MAGNUM , szyszki 20 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny, szyszki 20 g - 15 minut

 

Drożdże:

Saflager W34/70

 

nastaw 23L - 13 BLG

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 3 tygodnie później...

Część :)

 

Czytałem dziś wątek o młynku do zelmera, możesz napisać jak sie spisuje i czy używasz go dalej?

 

Tak, wszystkie moje warki powstają na tym młynku.

 

Jednak mielenie słodu, np 6 kg dobrze zrobić z kilku minutową przerwą (np. dwa razy po 3 kg).

Pod wpływem temperatury plastik grzeje się i zauważyłem, że odkształca się.

 

Wniosek taki, że do małych warek do kilkukilogramów ziarna można go wykorzystywać.( do 25-27 l brzeczki)

 

Nie polecam go dla kogoś kto warzy w kegach 50L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#22 Lager wiedeński

 

- Słód pilzneński 2,5 kg

- Słód wiedeński 3,3 kg

- Słód karmelowy jasny 0,5 kg

 

 

Zacieranie:

- 40°C – wsypane słody

- 54°C - 10 min

- 63°C - 40 min

- 72°C - 30 min

 

Chmielenie:

- Chmiel goryczkowy MAGNUM , szyszki 30 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny, szyszki 20 g - 15 minut

 

Drożdże:

Saflager W34/70

 

nastaw 23L - 13 BLG

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#23 Doppelbock (Górskie Dubeltowe)

 

- Słód pilzneński 3 kg

- Słód monachijski 2 kg

- Słód karmelowy Caramunich 80-100 EBC - 0,5 kg

- Słód melanoidowy 60-80 EBC - 1 kg

 

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 62°C - 30 min

- 72°C - 45 min

 

Chmielenie:

- Chmiel goryczkowy Marynka, szyszki 30 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny Perle (10) i Lubelski (20), szyszki 30 g - 15 minut

- mech irlandzki (łyżeczka) 15 minut

 

Gotowanie:

90 minut

 

Drożdże:

Saflager S-23

 

nastaw 24L - 13 BLG

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#24 Lager monachijski

 

- Słód pilzneński 3,5 kg

- Słód monachijski 2 kg

- Słód karmelowy Karamel Pils -5-8 EBC - 0,5 kg

 

 

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 62°C - 30 min

- 72°C - 45 min

- 76°C - 1 min

 

Chmielenie:

- Chmiel goryczkowy Marynka, szyszki 30 g - 60 minut

- Lubelski (20), szyszki 20 g - 15 minut

 

 

Gotowanie:

75 minut

 

Drożdże:

Saflager S-23

 

nastaw 25L - 11 BLG

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#25 Pilzner karmelowy

 

- Słód pilzneński 3 kg

- Słód monachijski 1 kg 20 EBC

- Słód karmelowy jasny 20-30 EBC 1,5 kg

- jęczmień niesłodowany 0,5 kg

 

Zacieranie:

 

- 62°C - 40 min

- 72°C - 60 min

 

Chmielenie:

 

- Chmiel goryczkowy Marynka, szyszki 25 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny Perle, szyszki 25 g - 15 minut

 

 

Gotowanie: 60 minut

 

Drożdże: Saflager S-23

 

nastaw 25L - 11 BLG

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

#26 Piwo wędzone 2 :)

 

- Słód pilzneński 1,5 kg

- Słód monachijski 2 kg

- Słód wędzony 2 kg

 

 

Zacieranie:

 

60 minut w 62°C

15 minut w 72°C

 

Chmielenie:

- Chmiel goryczkowy MAGNUM , szyszki 20 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny, szyszki 20 g - 15 minut

 

Drożdże:

Saflager S-23

 

nastaw 25L - 13 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#27 Lager karmelowy z nutą pszenicy :)

 

- Słód pszeniczny 0,8 kg

- Słód wiedeński 2,5 kg

- Słód karmelowy jasny 2 kg

 

 

Zacieranie:

20 minut 52°C

30 minut w 62°C

60 minut w 72°C

 

Chmielenie:

- Chmiel goryczkowy MRYNKA, szyszki 25 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny, szyszki 30 g - 30 minut

 

Drożdże:

Saflager S-23

 

nastaw 25L - 11 BLG

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

#28 Pszeniczne ciemne mocne

 

słód pszeniczny 3,0 kg

Słód pszeniczny czekoladowy 50gram

słód bohemian pilsner 1 kg

słód wiedeński 0,5 kg

słód caramunich 0,5 kg

 

Zacieranie:

42 - 10'

52 - 20'

62 - 45'

72 - 45'

76 - 10'

 

Chmielenie:

22g goryczkowego Marynka szyszki - 60 minut

10g z uwagi na brak aromatycznego, ponownie Marynka szyszki - 10 minut

 

Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06 (pół saszetki), szybki starter 12h - 3L

 

Brzeczka nastawna 22L - 15 Blg

 

Po dwóch tygodniach ładnie odfermentowało do 2 Blg, co powinno dać około 7,5 procent alkoholu

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#29 Octoberfest

 

słód pilznieński 1,6 kg

Słód monachijski 2 kg

słód carabeige 0,5 kg

 

Zacieranie:

62 - 30'

72 - 60'

76 - 10'

 

Chmielenie:

22g goryczkowego Marynka szyszki - 60 minut

22g aromatycznego Hellersta Hersbr. - 10 minut

 

Drożdże Safbrew Lager W34/70, szybki starter 12h - 3L

 

Brzeczka nastawna 22L - 11 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#30 Pszeniczne jasne

 

słód pszeniczny 1,8 kg

słód monachijski 1 kg

słód cara hell 0,5 kg

 

Zacieranie:

42 - 10'

55 - 20'

65 - 45'

72 - 45'

 

 

Chmielenie:

20g goryczkowego Challenger szyszki - 60 minut

 

15g aromatycznego Hallertau Hersbrucker szyszki - 10 minut

 

Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06

 

27L 11BLG

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#31 Pilzner wiedeńsko-karmelowy

 

- Słód pilzneński 2 kg

- Słód wiedeński 2 kg

- Słód karmelowy 1,8 kg

- jęczmień niesłodowany 0,4 kg

 

Zacieranie:

 

- 62°C - 30 min

- 72°C - 90 min

 

Chmielenie:

 

- Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 30 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny Lubelski 25 g - 15 minut

 

 

Gotowanie: 60 minut

 

Drożdże: Saflager S-23

 

nastaw 25L - 13 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

#32 czerwony lager

 

- Słód pilzneński 1 kg

- Słód monachijski 3 kg

- Słód karmelowy 0,5 kg

- slod kawowy 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

- 62°C - 30 min

- 72°C - 90 min

 

Chmielenie:

 

- Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 30 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny fuggles 20 g - 15 minut

 

 

Gotowanie: 60 minut

 

Drożdże: Saflager S-23

 

Nastaw 25 litrów 15 BLG

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#33 Octoberfest

 

- Słód pilzneński 2 kg

- Słód monachijski 2,5 kg

- Słód karmelowy 150 - 0,5 kg

 

 

Zacieranie:

 

- 62°C - 30 min

- 72°C - 90 min

 

Chmielenie:

 

- Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 30 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny Lubelski 20 g - 15 minut

 

 

Gotowanie: 60 minut

 

Drożdże: Saflager S-23

 

Nastaw 20 litry 15 BLG

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 Weizenbock

 

słód pszeniczny 2,5 kg

słód pilzneński 0,5 kg

słód monachijski 0,5 kg

słód wiedeński 1,0 kg

słód karmelowy150 0,25 kg

 

Zacieranie:

36 - 10'

42 - 10'

52 - 30'

62 - 45'

72 - 30'

 

Chmielenie:

20g goryczkowego Magnm szyszki - 60 minut

20g aromatycznego - 10 minut

 

 

Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ile wyszło brzeczki przed fermentacją i jakiej gęstości? Zastanawiam się nad zrobieniem również weizenbocka na tych drożdżach więc interesują mnie każde informacje na ten temat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile wyszło brzeczki przed fermentacją i jakiej gęstości? Zastanawiam się nad zrobieniem również weizenbocka na tych drożdżach więc interesują mnie każde informacje na ten temat.

 

Okolo 12 BLG, i 24L

Jednak wydajność słodu i procesu zacierania u każdego będzie inna więc te wartości mogą być inne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 Weizenbock

 

słód pszeniczny 2,5 kg

słód monachijski 1,0 kg

słód wiedeński 1,0 kg

słód karmelowy 150 0,25 kg

 

Zacieranie:

38 - 5'

42 - 5'

52 - 20'

62 - 45'

72 - 45'

 

Chmielenie:

20g goryczkowego Magnm szyszki - 60 minut

20g aromatycznego - 10 minut

 

 

Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 Koźlak majowy - Maibock

 

- Słód pilzneński 2,5 kg

- Słód monachijski 1,5 kg

- Słód wiedeński 1,0 kg

- Słód karmelowy 300 - 0,5 kg

 

 

Zacieranie:

- 55°C - 10 min

- 63°C - 30 min

- 72°C - 40 min

- 76°C - 10 min

 

Gotowanie: 20 minut

 

Chmielenie:

- Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 15 g - 70 minut

- Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 15 g - 40 minut

- Chmiel aromatyczny Marynka 15 g - 15 minut

 

 

Drożdże: Saflager S-23

 

Nastaw 24 litry 15 BLG

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#37 PALE ALE

 

- Słód pale ale 2,5 kg

- Słód monachijski 1,5 kg

- Słód melanoidowy 0,5 kg 60-80 EBC

- Słód karmelowy carabohemian 180 - 0,5 kg

 

razem 5 kg słodu

 

 

Zacieranie:

- 68°C - 90 min

 

Filtracja: 60 min

 

Gotowanie z wrzeniem : 60 minut

 

Chmielenie na wolnym ogniu 60 minut:

- Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 20 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny Marynka 15 g - 15 minut

 

Drożdże: US-05

 

Nastaw 27 litry 12 BLG

 

Fermentacja głośna 1 tydzień - 25 C

Fermentacja cicha 2 tygodnie - 18 C

Edytowane przez tomuso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.