Jump to content
Sign in to follow this  
arturg102

Browar Don Arturro

Recommended Posts

Nadeszła w końcu pora abym i ja pochwalił się efektami swojego warzenia ;)

 

Warka #1 Pszeniczne

 

Nie będę się zbyt długo rozpisywał nad swoją pierwszą warką ponieważ zrobiłem ją z Brewkitu + ekstrat niechmielony WES-a. Piwo smakowało zarówno mi jak i znajomym (choć większość z nich piła pszeniczne pierwszy raz w życiu) i dlatego w większości jest już wypite :) . Zrobiłem tylko jeden błąd: dodałem cukru do refermentacji na 20 l podczas gdy w rzeczywistości miałem ok. 18 l i jeśli otwiera się je gdy jest ciepłe to potrafi trochę pobrudzić otwierającego, ściany, podłogę itp.

 

Co do nazwy browaru to jest to moja ksywka wśród znajomych z wydziału. Nie jest do końca wiadome jak ona powstała. Na jednej imprezie kolega tak mnie nazwał (nikt nie pamiętał potem właściwie dlaczego akurat don Arturro) ale wszystkim się to spodobało i tak zostało :)

Edited by arturg102

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 Pale Ale

 

Był to mój debiut z zacierania ;) z gotowego zestawu z HB (nie pamiętam dokładnie składów a na stronie sklepu już nie ma tego zestawu). Piwo było warzone przed świętami a piszę dopiero teraz, gdy jestem już po pierwszej degustacji. Zacieranie poszło w miarę dobrze bo otrzymałem 21 l ale problemu były przy chłodzeniu. Myślałem, że ja wystawię na mróz (było wtedy poniżej 10 stopni mrozu) to raz-dwa się wychłodzi. Niestety trwało to ok. 3-4 godzin więc zapadła decyzja o kupnie chłodnicy.

 

A mam do Was pytanie: jak wyliczacie ilość chmielu aby otrzymać określone IBU? Ktoś kiedyś na forum podał link do fajnego kalkulatora ale nie mogę go teraz znaleźć. Zainteresowałem się tym, ponieważ przed dodaniem chmielu aromatycznego zważyłem go, i było go 35 g zamiast 30 g z przepisu. Niestety nie zważyłem chmielu goryczkowego przed dodaniem a piwo ma wyraźną goryczkę (w sumie styl pale ale chyba tak powinien mieć ale nigdy nie piłem takiego piwa więc nie wiem do czego mam się odnosić).

 

Teraz pora na coś z dolną fermentacją dopóki jest zima i odpowiednia temperatura w piwnicy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za linka. W sumie to tam powinienem zacząć poszukiwania. A mógłbyś jeszcze tylko powiedzieć, wyniki której z tych dwóch metod powinno się brać pod uwagę (Ragera czy Tinsetha)? Wydaje mi się, że raczej tą drugą, ale nie jestem pewien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, dopiero się przestawiłem na Tinsetha, więc nie wiem jak to wypadnie. Do tej pory liczyłem metodą Ragera i przy bardzo powolnym chłodzeniu "siłami natury" się sprawdzało - teraz mam chłodnicę i 2 piwa wyszły mi niedochmielone, więc przestawiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A mógłbyś jeszcze tylko powiedzieć, wyniki której z tych dwóch metod powinno się brać pod uwagę (Ragera czy Tinsetha)? Wydaje mi się, że raczej tą drugą, ale nie jestem pewien.

Obie te metody to tylko przybliżenie, wybierz sobie którąś i konsekwentnie jej używaj, będziesz miał jakiś punkt odniesienia.

Ja używam Ragera, ale to chyba tylko dlatego, że dla tej reguły znalazłem najpierw formuły i wklepałem je do arkusza. Formuły dla Tinsetha wklepałem dla porównania.

Ja bym Ci radził Ragera, bo jest "optymistyczniejsza", tzn jest mniejsze prawdopodobieństwo, że przechmielisz. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja bym Ci radził Ragera, bo jest "optymistyczniejsza", tzn jest mniejsze prawdopodobieństwo, że przechmielisz. :lol:

I proporcjonalnie większe prawdopodobieństwo, że niedochmielisz. YMMV, jak się to powiada (Your Mileage May Vary). :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
I proporcjonalnie większe prawdopodobieństwo, że niedochmielisz. YMMV, jak się to powiada (Your Mileage May Vary). :lol:

Oczywiście. :) Ale niedochmielone ostatecznie można dochmielić przy butelkowaniu np "kompotem chmielowym" (aczkolwiek sam nigdy tego nie robiłem). A przechmielone... cóż można jedynie ew. rozcieńczyć... Lub zabutelkować jak jest i czekać cierpliwie aż goryczka trochę spadnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po paru warkach zerkając w notatki będziesz wiedział ile to jest dużo a ile to jest mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 3 Marcowe-Oktoberfest

 

Warzone 02.02

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Słód monachijski Weyermann 0.5kg

Słód karmelowy Weyermann Caramunich? 0.2kg

 

62* -> 30'

72* -> 40'

podgrzanie do 78 i wysładzanie

 

Chmielenie 60'

 

Marynka 20g 60'

Perle 5g 60'

Lubelski 10g 10'

Mech Irlandzki 3g 5'

 

Drożdże Brewferm Lager

 

Jest to moje pierwsze piwo dolnej fermentacji. Wyszło 22 l o ekstrakcie 12,5 BLG. Trochę za dużo użyłem wody do wysładzania i dlatego dodałem jeszcze trochę chmielu Perle. Potem gotowałem bez przykrywki i wyparowało ok. 4 l więc w sumie niepotrzebnie dodawałem ten dodatkowy chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem trochę przerwy w pisaniu w moim wątku ponieważ dużo warzyłem :)

 

Warka # 4 Irish Red Ale

 

Warzone 08.02

 

Pilzneński 4 kg

Caraamber 0,25 kg

Carared 0,25 kg

 

Zacieranie

53°C -> 10'

62°C -> 30'

72°C -> 40'

podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

 

Perle 12,5 g 50'

Perle 15 g 10'

 

15.02 zostało przelane na cichą. Niestety pomyliłem się w obliczeniach i już widzę, że wyjdzie za jasne :( (a tak chciałem uwarzyć coś czerwonego....). Powinienem chyba to piwo nazwać Irish Amber Ale :)

 

W międzyczasie Marcowe zostało przelane na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinieneś dodać troszkę palonego ziarna jęczmienie, ale nie przejmuj się, będzie dobre :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 5 Porter Angielski

 

Pale Ale 4 kg

Aroma 0,5 kg

Czekoladowy 0,3 kg

 

Zacieranie

 

52°C -> 10'

62°C -> 30'

72°C -> 30'

podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

 

Target 20 g szyszki 90'

Callenger 30 g szyszki 15'

 

Zauważyłem, że odkąd robię przerwę w 52°C to znacznie wzrosła mi wydajność ;) . Wyszło mi 23 l o gęstości 14 BLG, podczas gdy według przepisu powinno być 20 l o 12,5 BLG. Jednak postanowiłem nie rozcieńczać tego Portera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 6 Pils

 

Pilzneński 5 kg

Carahell 0,5 kg

 

Zacieranie

 

52°C -> 10'

63°C -> 30'

72°C -> 40'

podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

 

Perle 30 g 70'

Perle 20 g 10'

 

Wyszło 27 l o 12 BLG. Planowałem zrobić piwo o trochę większym BLG ale niestety podczas gotowania odparowało mniej wody niż myślałem. Piwo zostało przeniesione do piwnicy o temp. 8°C i teraz pracuje tak burzliwie, że aż prawie fermentator podskakuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 7 Koźlak

Piwo warzone 03.03

 

Pilzneński 3,5 kg

Monachijski 2 kg

CaraMunich 0,5 kg

Caraamber 0,2 kg

Carared 0,1 kg

 

Zacieranie

 

52°C -> 10'

63°C -> 30'

72°C -> 40'

podgrzanie do 78°C

 

Chmielenie

 

Marynka 20 g 60'

Lubelski 20 g 10'

 

Mech Irlandzki 3g 5'

 

Pomimo, że na na dworze jest już dość ciepło to w piwnicy nadal mam 9 stopni C. Mam nadzieję, że zdążę jeszcze zrobić jednego Pilsa zanim się zupełnie ociepli.

Edited by arturg102

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 8 Pils

 

Piwo warzone 22.03

 

Pilzneński 5 kg

 

Zacieranie

 

52°C -> 10'

63°C -> 30'

72°C -> 40'

podgrzanie do 78°C

 

Gotowanie 90 minut

 

Magnum 23 g 60'

Hallertau Mittelfrüh 30 g 10'

 

Mech Irlandzki 3g 5'

 

Wyszło 25 l o gęstości 13 BLG. Przełom był największy spośród moich wszystkich dotychczasowych piw. Był to mój ostatni lager w tym sezonie. W piwnicy nadal mam 9-10 stopni C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim browarze nastąpiły pewne zmiany. w piwnicy zbudowałem półki do przechowywania piwa. Wykorzystałem materiały znalezione w domu, więc koszt całej budowy wyniósł 0 PLN ;) . do jednej wnęki wchodzi 49 butelek, a wiec akurat cała warka + trochę wolnego miejsca. Dodatkowo na górze mam trochę miejsca na trzymanie pustych butelek i innych gratów.

piwnica.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.